«Ελ. Βενιζέλος»: Βίντεο-ντοκουμέντο με το αεροπλάνο της Emirates να αδειάζει τα καύσιμά του στον αέρα

Όλα ξεκίνησαν όταν η CIA ενημέρωσε πως υπάρχει ένας ύποπτος άνδρας (Αραβικής καταγωγής) βρίσκεται σε πτήση της Emirateς
Αίσιο τέλος είχε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η μεγάλη κινητοποίηση στην οποία βρέθηκαν από το απόγευμα της Πέμπτης οι ελληνικές αρχές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς δεν εντοπίστηκε τελικά στην πτήση ΕΚ209 της Emirates κάποιο ύποπτο άτομο που να σχετίζεται με τρομοκρατία.

Πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Η πτήση ΕΚ209 προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 22:00 στην Αθήνα, οπότε και ελέγχθηκαν εξονυχιστικά όλοι οι επιβάτες.

Σε βίντεο που ανέβηκαν στο twitter μέσα από το εσωτερικό του αεροσκάφους διακρίνονται επιβάτες της πτήσης να αποβιβάζονται, αλλά ο «ύποπτος» να παραμένει στη θέση του, καθώς του έχει απαγορευτεί η έξοδος από το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος συνόδευσαν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από δύο μαχητικά F-16 της 340 Μοίρας καθώς δόθηκε εντολή για επιχείρηση «Renegade».

Νωρίτερα, οι Αρχές του αεροδρομίου είχαν καθηλώσει την πρώτη πτήση της Emirates, την ΕΚ210 με προορισμό το Ντουμπάι πριν καν απογειωθεί.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν η CIA ενημέρωσε πως υπάρχει ένας ύποπτος άνδρας (Αραβικής καταγωγής) βρίσκεται σε πτήση της Emirates. Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση. Η πρώτη πτήση πήρε εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη με προορισμό το Ντουμπάι καθηλώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή της.

Οι επιβάτες της κλήθηκαν να αποβιβαστούν μαζί με τις αποσκευές τους. Πέρασαν από αυστηρό έλεγχο πριν δοθεί άδεια για αναχώρηση που έγινε αργότερα το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο, κάποιοι από τους επιβάτες αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν, έχοντας φοβηθεί με όλα αυτά που είχαν βιώσει.

Η δεύτερη πτήση ήταν η ΕΚ209 η οποία αναχώρησε στις 17:32 από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Είχε 228 επιβάτες (και ένα βρέφος) και 18 άτομα πλήρωμα. Η πληροφορία από τη CIA, που αξιολογήθηκε ως σοβαρή από την ΕΥΠ, ήταν ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής.

Ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους το αεροπλάνο και έτσι αυτό επέστρεψε στην Αθήνα, τόπο εκκίνησης του δρομολογίου.

Μάλιστα, το αεροπλάνο άλλαξε διαδρομή και πήγαινε μόνον πάνω από τη θάλασσα, αποφεύγοντας να πετάξει πάνω από τη στεριά, ενώ συνοδευόταν από δύο F16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που απογειώθηκαν (με εντολή του ΝΑΤΟ) στις 21:09 από τη βάση της Σούδας. Το Boeing 777 προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 21:56.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τις ενέργειες από την ελληνική πλευρά (και για τα δύο περιστατικά) συντόνισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με το ΓΕΕΘΑ, ενώ το υπουργείο Μεταφορών και το Μαξίμου ήταν σε ανοιχτή γραμμή.

Το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς σημείο στάθμευσης του αεροδρομίου όπου έγινε ο έλεγχος στους επιβάτες που παρέμειναν μέσα στο αεροσκάφος. Αργότερα μετακινήθηκαν προς τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Έπειτα από έλεγχο στην πτήση, ωστόσο, δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο.

Επιβάτες και αεροσκάφος, όπως βέβαια και το πλήρωμα θα διανυκτερεύσουν στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναχωρήσουν την Παρασκευή στις 20:00 για Νέα Υόρκη.

To αεροπλάνο της Emirates να αδειάζει τα καύσιμά του

Bίντεο – ντοκουμέντο από επιβάτη της πτήσης της Emirates προς Νέα Υόρκη δείχνει πώς το αεροπλάνο αδειάζει τα καύσιμά του βάσει πρωτοκόλλου για αναγκαστική προσγείωση στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει.

Pin It on Pinterest