Έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Σαργολόγου “Παράλληλα Σύμπαντα”

Έργα της Βασιλικής Σαργολόγου

στο Μουσείο Νεοελλην. Τέχνης Ρόδου

 

Στην Πινακοθήκη της Νέας Πτέρυγας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Μαϊου 2014 και ώρα 8μμ. η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Σαργολόγου.

Τα έργα της συγκεκριμένης ζωγράφου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπου κι αν αυτά έχουν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, έχοντας παράλληλα αποκομίσει ευμενέστατα σχόλια, τόσο από τους ειδήμονες, όσο και από το κοινό. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στους τρόπους κυρίως, με τους οποίους διατυπώνει η Σαργολόγουτην εικαστική της αφαιρετική και χειρονομιακή γραφή, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά στους πίνακές της, μέσα από τις μικρότερες ή τις μεγαλύτερές τους διαστάσεις.

Η ελληνικής καταγωγής αυτή ζωγράφος, έζησε για πολλά χρόνια σε τόπους που φαντάζουν εξωτικοί, όπως είναι η Σαμαρκάνδη και η Τασκένδη, έχοντας αντλήσει πολλά βιώματα κι εμπειρίες, τις οποίες μετουσίωσε γόνιμα στα έργα της, συνδυάζοντάς τις με παρατηρήσεις κι έρευνες, γύρω από το ορατό και το αθέατο, γύρω επίσης από το ενδοσκοπούμενο ασυνείδητο, από την φαινομενολογία των εντυπώσεων της ζωής, αλλά και από το εγγύτερο ή το συμπαντικό μας περιβάλλον.

Τα εννοιακά [ conceptual ] έργα της απεικονίζουν αλληλοδιαπλεκόμενεςχρωματικές σχεδιομορφές που βρίσκονται σε ρευστή κατάσταση και αέναη μεταλλαγή, υπομνηματίζοντας αντιστοιχίες και λειτουργίες που αφορούν, αφ’ ενός αλληγορικούς συσχετισμούς ανάμεσα στον μικρόκοσμο και στην μεγακλίμακα, αφ’ ετέρου υπαινίσσονται προς τον θεατή, τις ίδιες τις προϋποθέσεις μορφοποίησης του “εικονισμού”.

Τα ελκυστικής γοητείας έργα της ζωγράφου αξιοποιούν ρυθμούς και τρόπους μιας αυτοματικής και φαντασμαγορικής γραφής, παραπέμποντας σε αρχέτυπα, σε μνήμες, στην ροή του υποσυνειδήτου, αλλά και στις μεταισθήσεις που γεννά η δαιδάλωση και πολυπλοκότητα της “πραγματικότητας”, φτάνοντας μέχρι τα κράσπεδα της ουτοπίας της.

“Μέσα από αποδομήσεις και αναδιαρθρώσεις” – γράφει η Αθηνά Σχινά, που επιμελείται τηνέκθεση της ζωγράφου – “μέσα επίσης από ισορροπίες των παρορμήσεων και της εκλογίκευσης, η φύση ενορατικά αποκαλύπτεται με τις φυσικοχημικές της ιδιότητες, αλλά  και με τις αλχημικές της σχεδόν απροσδιοριστίες, θυμίζοντας τόσο τις μικροδομές της ύλης, όσο και τις υπερδομέςτου σύμπαντος“.

Η έκθεση της Βασιλικής Σαργολόγου, που τελεί υπό την Αιγίδα της ΈνωσηςΦυσικών Ελλάδος, πραγματοποιείται κατά τον μήνα τοναφιερωμένο στην Αστροφυσική Επιστήμη.

Στα εγκαίνια, εκτός της ομιλίας για το σκεπτικό και τους τρόπους έκφρασης της ζωγράφου (από την επιμελήτρια), θα ακολουθήσει και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον επίτιμο προσκεκλημένοΑναπλ. Καθηγητή της Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προέδρο της Ένωσης ΦυσικώνΕλλάδος κ. Στράτο Θεοδοσίου, με θέμα “Η ομορφιά της Αστροφυσικής”, πλαισιωμένη με έγχρωμες διαφάνειες, ενώ η έκθεση θα συνοδεύεται κι από μουσική.

Στο τέλος της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

 

  Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 14 Μαϊου έως Σάββατο 28 Ιουνίου 2014.

  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Σάββατο  από 8:00 έως 21:00.

Κυριακή & Δευτέρα : κλειστά

 

Για περισσότερες πληροφορίες: (0030)22410-36646

Pin It on Pinterest