Έκθεση ζωγραφικής με έργα του αείμνηστου εικαστικού δημιουργού και δασκάλου Αντώνη Απέργη (1938—2018)

Εκπροσωπώντας τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, ευρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω στους φιλότεχνους του νησιού μας, καθώς και τους πολυπληθείς μας επισκέπτες, την αντιπροσωπευτική και τιμητική έκθεση ζωγραφικών έργων – την πρώτη μετά τον πρόσφατο κι αναπάντεχο θάνατο – του πολύ γνωστού αείμνηστου εικαστικού δημιουργού και δασκάλου Αντώνη Απέργη (1938—2018).

Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1957-1962), με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ι.Κ.Υ, στο ψηφιδωτό και τη νωπογραφία στη σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι (1966-1970), με δασκάλους τους R. Licata και Berthole.

Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές σε διάφορες πόλεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στη Ρώμη, τη Βηρυτό, το Παρίσι και το Σικάγο. Τιμήθηκε κατά καιρούς με διάφορες διακρίσεις και βραβεία και δίδαξε επί σειρά ετών ζωγραφική (Σχέδιο – Χρώμα – Σύνθεση) σε σχολές Γραφικών Τεχνών και στη σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης των ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολήθηκε επίσης με σκηνικά θεάτρου και την εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών εντύπων.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Τράπεζα της Ελλάδος , στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στην Άνδρο, στο Μουσείο Βορρέ, στη συλλογή του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Μουσείο Κοτοπούλη, στο Μουσείο Καλαμάτας και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα έργα ζωγραφικής που παρουσιάζονται στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, προέρχονται από όλες τις περιόδους της τέχνης που δημιούργησε αυτός ο φλογερός και ενθουσιώδης καλλιτέχνης. Πολυταξιδεμένος και καλλιεργημένος καθώς ήταν, μετέφερε μέσα από τα έργα του, την αγάπη για τον άνθρωπο και την ζωή, καθώς επίσης την επιμονή του για την παιδεία και τον πολιτισμό. Η παροιμιώδης ευγένεια και το ήθος του, το πηγαίο επίσης ταλέντο που διέθετε και ο σεβασμός του για την φύση, του χάρισαν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων όσων τον γνώρισαν, αλλά και όσων διαισθάνθηκαν μέσα από τα έργα που φιλοτέχνησε, την ποιότητα και την σοβαρότητα, όπως επίσης την σεμνότητα και την μειλιχιότητα του χαρακτήρα του.

Η ζωγραφική του, όπως και η χαρακτική του, από τις πρώιμες ακόμη προσπάθειές του, κινείται σε μία κατεύθυνση στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζουν οι καθαρά προσωπικοί τύποι. Παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα έργα του έχουν κάποια θέση και τα γραμμικά στοιχεία, είναι πάντα ο ρόλος του χρώματος που υποβάλλει το εσωτερικό περιεχόμενο των θεμάτων του.

Τα έργα του συνδέουν την αισθαντικότητα με τον στοχασμό, το παρελθόν με το παρόν, τον μύθο με την καθημερινότητα, την χαρά της ζωής με την θλίψη για ό,τι παίρνει ο χρόνος, αλλά και για ό,τι προσδοκούμε με ελπίδα, πίστη στον εαυτό μας κι αισιοδοξία, να αναγεννήσουμε, ως μια νέα συνθήκη με αξίες ζωής.

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 16 Ιουνίου, στις 20.30 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας

Πρόεδρος του Δ. Σ.

του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

του Δήμου Ρόδου