Σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου – Τι μέτρα εξετάζονται στο σύστημα ηλεκτρισμού – Στο τραπέζι και η κυβερνοασφάλεια
Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έπειτα από το γενικευμένο μπλακάουτ στην Ιβηρική χερσόνησο.
Στη σύσκεψη, υπό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, συμμετέχουν ανώτατα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), των Διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) καθώς της Εθνικής Αρχής κυβερνοασφάλειας.
Στόχος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου είναι ο καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα αντίστοιχο μπλακ άουτ στη χώρα μας.
Περικοπές στα φωτοβολταϊκά από τον ΑΔΜΗΕ
Πάντως, ήδη ο ΑΔΜΗΕ, ως αρμόδιος για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, έχει τεθεί ήδη από το περασμένο Σάββατο σε αυξημένη επιφυλακή για τον πλήρη περιορισμό της έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και δεν ελέγχονται κεντρικά από τον ΔΕΔΔΗΕ (περίπου 3,5 γιγαβάτ της λεγόμενης Ομάδας Β).
Σε ανακοίνωσή του είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη αυξημένης επιφυλακής κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας (28.04.2025), ενώ σήμερα δημοσίευσε ανανεωμένη προειδοποίηση βάσει επικαιροποιημένων εκτιμήσεων που επιβεβαιώνει την ανάγκη αυξημένης επιφυλακής και για αύριο 29 Απριλίου.
Η εφαρμογή του περιορισμού στη λειτουργία των φωτοβολταϊκών αναμένεται να απαιτηθεί από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι.
Η ανισορροπία παραγωγής – ζήτησης
Κι αυτό διότι η υπερπαραγωγή των ΑΠΕ τώρα την άνοιξη που η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών εξαιρετικά υψηλή, σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή ενεργειακή ζήτηση αυτήν την εποχή, δημιουργεί ανισορροπία παραγωγής – ζήτησης. Κάτι που πιθανώς δεν ελήφθη υπόψη από τις αρμόδιες αρχές της ιβηρικής χερσονήσου.
Οι ΑΠΕ στην Ισπανία
Δεν είναι τυχαίο ότι το ισπανικό ηλεκτρικό σύστημα πριν σημειωθεί η μεγάλη διακοπή σήμερα το μεσημέρι λειτουργούσε με 82% ΑΠΕ, εκ των οποίων πάνω από 60 % φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα αιολικά και ηλιοθερμικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του REN (ο αντίστοιχος ΑΔΜΗΕ της Πορτογαλίας) το μπλακάουτ ενδέχεται να προκλήθηκε εξαιτίας ενός σπάνιου ατμοσφαιρικού φαινομένου, με ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία στο εσωτερικό της Ισπανίας οι οποίες προκάλεσαν ανώμαλες ταλαντώσεις στις γραμμές μεταφοράς ρεύματος υπερ-υψηλής τάσης (400 KV).