Υποχώρησαν οι επενδύσεις σε εξοχικές κατοικίες

Ούτε το 2015 αποδείχθηκε έτος της «εκτόξευσης» της αγοράς εξοχικών κατοικιών, παρά τις θετικές προοπτικές που διαγράφονταν στις αρχές του. Με την ολοκλήρωση του φετινού εννεαμήνου, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό με στόχο την αγορά ακινήτων υποχώρησε σε 117 εκατ. ευρώ (στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος), έναντι 153,5 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2014, καταγράφοντας συνολική πτώση της τάξεως του 23,7%. Η αρνητική αυτή εικόνα εκτιμάται ότι δεν ανετράπη κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων προχωρά σε αγορές εξοχικών κατοικιών κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά κατά το 2014, είχαν εισρεύσει 250 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων από κεφάλαια του εξωτερικού, έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2013 και 113 εκατ. ευρώ το 2012. Ως εκ τούτου, η άνοδος το 2014 σε σχέση με το 2013 έφτασε στο 48,8%, ενώ συνολικά την τελευταία διετία οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων ξεπέρασε το 121%, δείγμα της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί, τουλάχιστον μέχρι φέτος.

Παρ’ όλα αυτά, φορείς της αγοράς ακινήτων εξακολουθούν να σημειώνουν ότι οι μελλοντικές προοπτικές της εν λόγω αγοράς, παραμένουν θετικές, παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων μηνών και κυρίως της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, που αναμφισβήτητα «φόβισαν» πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν το γεγονός ότι καταγράφηκε σημαντική αύξηση της ζήτησης για ενοικιάσεις πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, κυρίως από ανθρώπους από το εξωτερικό. Ενώ δηλαδή το αγοραστικό ενδιαφέρον μετριάστηκε, υπήρξε μεγαλύτερη ζήτηση για ενοικιάσεις. Σύμφωνα με την Algean Properties, διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων με παρουσία και στην Ελλάδα, η θετική αυτή εξέλιξη συνθέτει ένα ευνοϊκό σκηνικό για όσους επενδυτές επιλέξουν να τοποθετηθούν στη συγκεκριμένη αγορά. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες εξοχικών επιλέγουν να τα μισθώσουν, προκειμένου να επωφεληθούν των υψηλών αποδόσεων που μπορούν να επιτευχθούν. Η έρευνα της Algean αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Υπουργείο Τουρισμού, πάνω από 6.100 επιπλωμένες βίλες στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΟΤ, εκ των οποίων μόλις το 55% είχε το σχετικό πιστοποιητικό πριν από έναν χρόνο.

Το παραπάνω στοιχείο καταδεικνύει το πόσο ελκυστική είναι η εκμετάλλευση τέτοιου είδους ακινήτων, ιδίως αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η μέση μεικτή ετήσια απόδοση πανελλαδικά αγγίζει το 5%. Ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί δεν προσφέρουν αποδόσεις μεγαλύτερες του 3-4% κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης Ιουνίου-Αυγούστου. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Algean, οι πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Ελούντα, η Ρόδος και η Χαλκιδική προσφέρουν κατά σειρά τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Συγκεκριμένα, οι κατοικίες στη Μύκονο προσφέρουν ετήσια μεικτή απόδοση της τάξεως του 7,4%, στην Ελούντα οι αποδόσεις διαμορφώνονται στο 5,8%, στη Ρόδο στο 5,6% και στη Χαλκιδική στο 5,5%. Οι εν λόγω προορισμοί καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τέσσερις πρώτες θέσεις της κατάταξης, με την πέμπτη θέση να ανήκει στις Δαλματικές Ακτές (Κροατία), όπου η εκμετάλλευση εξοχικών κατοικιών προσφέρει μεικτή απόδοση της τάξεως του 5,4%, ενώ έπονται δύο ακόμη περιοχές της Ελλάδας, η Κέρκυρα με αποδόσεις 4,8% και το Πόρτο Χέλι με αποδόσεις 4,8%.

Οι αποδόσεις υπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη την αρχική τιμή κτήσης και το εκτιμώμενο ετήσιο εισόδημα από ενοίκια (υπολογίζονται συνολικά 12 εβδομάδες ενοικίασης ή τρεις μήνες). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική πτώση των τιμών αγοράς εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και στην πολύ μικρότερη κάμψη των τιμών ενοικίασης το ίδιο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών οι τιμές πώλησης εξοχικών έχουν υποχωρήσει έως 40%. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Algean Property, όσοι τοποθετηθούν σήμερα στην αγορά μπορούν επιπλέον να προσδοκούν σημαντική ανάκαμψη των αξιών των κατοικιών τα επόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν και υπεραξίες στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι η απόκτηση εξοχικών κατοικιών ενδείκνυται και για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για ίδια χρήση.

Πηγή : kathimerini