15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 δισ. ευρώ εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αμυνας!

Η τελευταία παρακαταθήκη που αφήνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ίσως και η πιο σημαντική της 16μηνης παραμονής του στην θέση αυτή: Ολοκλήρωσε και κατέθεσε προς έγκριση στα αρμόδια θεσμικά όργανα ένα εξαιρετικά φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο 15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα συνολικά 650 προγραμμάτων με οικονομικό προσδιορισμό και αξιολόγηση των 40 πρώτων από αυτά στα 10 δισ. ευρώ!

Είναι το πρώτο σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας από το 2007, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλιστικών στόχων (ΔΕΣΕΣ) που ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με μεσοπρόθεσμη προοπτική και βάθος χρόνου ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, επάνω σε ένα σοβαρό χρονοδιάγραμμα παραγγελιών “δύο γενιών” αμυντικών επενδύσεων (υπολογίζεται ότι ένα οπλικό σύστημα από την στιγμή της συμβασιοποίησης μέχρι την επιχειρησιακή ένταξή του απαιτεί χρονικό διάστημα 7 ετών).

Το νέο μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ήδη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) και οδεύει προς ΚΥΣΕΑ (ίσως και σήμερα) σε ότι αφορά την οικονομική του βάση είναι σαφές ότι είναι περιορισμένη.

Και είναι προϊόν συμβιβασμών μεταξύ των Επιτελείων και της πολιτικής ηγεσίας, αφού χρειάστηκε σκληρό παζάρι και σύνταξη τρεις (!!!) φορές των σχετικών αναγκών για να φτάσουμε στην μέχη λύση: Την πρόβλεψη ανάλωσης της ανώτατης σημερινής οροφής των δαπανών κια την καταγραφή των 650 προγραμμάτων που θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον την “ασπίδα” του Εθνους.

Ετσι “Γλιτώνουμε και τα τραγελαφικά, όπως το να επιστρέφονται χρήματα στο Οικονομικών, όπως συνέβη στον περσινό προϋπολογισμό του υπουργείου, ενώ δεν είχαν καύσιμα και λιπαντικά τα πλοία” σημείωνε στενός συνεργάτης του Δ.Αβραμόπουλου.

Δέκα δισ. ευρώ (ερώτημα αν περιλαμβάνονται και οι δαπάνες συντήρησης στο ποσό αυτό) είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό πολύ μικρό για την κάλυψη προγραμμάτων όπως π.χ. το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος το οποίο ακόμα και να περιοριστεί σε δύο Μοίρες (40 μαχητικά αεροσκάφη) θα απαιτήσει μαζί με τα παρελκόμενα (όπλα, υποδομές, εκπαίδευση κλπ) ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. ευρώ κατ’έλάχιστον από το 2018 μέχρι το 2023 που θα ολοκληρωθεί η υλοποίησή του.

Μην ξεχναμε ότι στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 αναγραφόταν στο προηγούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα δαπάνη 405,08 εκατ. ευρώ και θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ!

Ειδικά στα προγράμματα της Αεροπορίας περιλαμβάνονται πολλά “κρυφά” κόστη και γενικά η δαπάνη ξεπερνά πάντα τα προϋπολογισθέντα.

Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Π.χ. τα 100 τουρκικά μαχητικά F-35 θα προσεγγίσουν τα 20 δι.σ. δολ. ενώ είχε πρϋπολογιστεί ποσό 8 δισ. δολ.. για την απόκτησή και αρχική επιχειρησιακή αξιοποίησή τους…

Εκτός και αν καταφύγουμε στην λύση του leasing, όπως θα γίνει στην περίπτωση των δύο πρώτων φρεγατών FREMM, όπου προβλέπεται ετήσια καταβολή περί τα 70 εκατ. ευρώ επί εικοσαετία.

Αλλά και πάλι τα 10 δισ. ευρώ είναι λίγα και αυτό το γνωρίζουν οι συντάκτες του προγράμματος.

Ομως, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, στο οποίο έγινε η συγεκριμένη παρατήρηση “Εμείς φτιάξαμε μια πρώτη βάση και δεσμεύουμε συγκεκριμένα ποσά για τα επόμενα 15 χρόνια. Οσα μας επιτρέπει η παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και ποσοστιαία όσα προβλέπονται για εξοπλιστικές δαπάνες ετησίως (σ.σ.: το 25% των συνολικών δαπανών για την άμυνα).

Από εκεί και πέρα αν βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση, αν κριθεί απαραίτητο να υπάρξει επιπλέον δαπάνη για λόγους εθνκού συμφέροντος κλπ.αυτό είναι θέμα της τότε πολιτικής ηγεσίας να το αντιμετωπίσει.

Αλλά τώρα υπάρχει καταγεγραμμένο το τι χρειαζόμαστε για τα επόμενα 15 χρόνια και έχουμε δεσμεύσει τα χρήματα για τις πλέον επείγουσες προμήθειες σε περίπου 50 μείζονα προγράμματα”.

Να σημειώσουμε ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το 1,9 δισ. ευρώ που θα δαπανηθεί για τα 48 προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στις 30 Ιουλίου και απ’ότι φαίνεται δεν περιλαμβάνεται και η δαπάνη 1,5-2 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των 125 F-16C/D της ΠΑ.

Αρα μιλάμε για συνολική δαπάνη η οποία θα ανέλθει στα 13,5-14 δισ. περίπου.

Σε πρακτικό επίπεδο είναι αδύνατον η χώρα να δαπανήσει λιλότερα από 20 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για την άμυνά της. Το πλέον ρεαλιστικό νούμερο είναι 25 δισ. ευρώ, αφού πλέον η τιμές στα περισσότερα οπλικά συστήματα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όμως, έχουμε μία βάση για να μην επαναληφθούν τα ακραία φαινόμενα εθνικής ανυθυνότητας που πασπαλισμένα με “ηθικολαγνικές” αναφορές για “καταπολένηση της διαφθροράς” κλπ έφεραν τις Ενοπλες Δυνάμεις πριν από 18 μήνες στα πρόθυρα διάλυσης, με την κατάσταση ακόμα και σήμερα πολύ δύσκολα να συμμαζεύεται και τις χαμηλές διαθεσιμότητες, αλλά και την παλαιότητα πολλών συστημάτων να κάνει τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, πέρα από τις επιδείξεις και τις παρελάσεις, να υπολείπονται κατά πολύ επιχειρησιακά, από αυτό που έπρεπε να είναι.

Σε ότι αφορά τα βασικά προγράμματα (στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί περιλαμβάνεται ένας αριθμός από αυτά), πλην των προμηθειών προηγμένων πυρομαχικών στον Στρατό Ξηράς ψηλά στις προτεραιότητες είναι  απόκτηση σύγχρονων UAV παρατήρησης, μέσων και μεγάλων μεταφορικών ελικοπτέρων, απόκτησηΤΟΜΑ, απόκτηση σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς (SHORADS), αναβάθμιση των SHORAD Tor-M1. απόκτηση ταχύπλοων σκαφών γιατις ειδικές δυνάμεις κλπ.

Στο Ναυτικό το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απόκτηση έξι σύγρονων φρεγατών (η ναυπήγηση των οποίων όμως υπερβαίνει το έτος 2030 άρα θα χρηματοδοτηθούν και από επόμενο πρόγραμμα), μέχρι και τεσσάρων υποβρυχίων, τεσσάρων πυραυλακάτων, νέων υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-επιφανείας, αναβάθμιση των πυραύλων εδάφους-επιφανείας, απόκτηση νέων αντιπυραυλικών μέσων για τα μείζονα σκάφη επιφανείας, απόκτηση ταχύπλοων σκαφών ειδικών δυνάμεων κλπ.

Στην Αεροπορία εγκρίθηκε η προμήεθα προμήθειας Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, νέων ελικοπτέρων έρευνας-διάσωσης, νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών προωθημένης εκπαίδευσης, νέων συστοιχιών αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς, συμμετοχή στο δορυφορικό πρόγραμμα MUSIS κλπ. Πλην της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των F-16C/D.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί την μίνιμουμ βάση επάνω στην οποία θα κινηθούν οι ελληνικοί εξοπλισμοί τα επόμενα 15 χρόνια. Και ως βάση είναι εξαιρετικά σημαντική και η δέσμευση 10 δισ. ευρώ για την υλοποίησή του…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest