Εκτός εκλογικών καταλόγων 100.000 δεκαοκτάχρονοι!

Δε θα καταφέρουν να ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 100.000 δεκαοκτάχρονοι και δεκαοκτάχρονες, καθώς δε “φτάνει ο χρόνος” ώστε να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους, ενόψει εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Παράλληλα, στον τόπο διαμονής τους δε θα ψηφίσουν και οι ετεροδημότες, καθώς, θα έπρεπε να έχουν καταθέσει την ανάλογη δήλωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2014.
Σύμφωνα με το kathimerini.gr, οι γεννηθέντες το 1997 τυπικά θα μπορούσαν να ψηφίσουν στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου εφόσον από την αρχή του χρόνου αποκτούν εκλογικά δικαιώματα, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους. Πάντως, από την άλλη, θα μπορούσαν όσοι συμπληρώνουν τα 18 να εγγράφονται αυτόματα χωρίς αίτησή τους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς τα στοιχεία γέννησης υπάρχουν πλέον ψηφιοποιημένα στο Εθνικό Δημοτολόγιο. Για να συμβεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτείται ειδική πρόνοια από το υπουργείο Εσωτερικών.
Οσον αφορά στους ετεροδημότες, οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται κάθε δύο μήνες, οπότε τυπικά όσοι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση έως και χθες. Ομως, το χρονικό διάστημα έως τις 25 Ιανουαρίου είναι πολύ μικρό για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να ολοκληρωθούν οι επικαιροποιημένοι εκλογικοί κατάλογοι. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανεπισήμως ανέφεραν ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους τις επόμενες ημέρες ώστε να ενταχθούν στους νέους εκλογικούς καταλόγους τον Μάρτιο σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στους ισχύοντες εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 110.000 ετεροδημότες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα κατανεμηθούν σε περίπου 500 εκλογικά τμήματα. Πάντως, η αδυναμία να ενταχθούν «νέοι» ετεροδημότες στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό της αποχής, καθώς οι πολίτες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν. Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν άνοιξη ή φθινόπωρο, οπότε και η μετακίνηση των πολιτών ήταν ευκολότερη.
Το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει, πάντως, να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και άρα λιγότερα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια προκειμένου να απαιτηθεί λιγότερο προσωπικό και προμήθειες.

Αναστολή αδειών
Η οργάνωση της εκλογικής αναμέτρησης μόλις σε 25 ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών αποτελεί δύσκολο στόχο για το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς πολλές λεπτομέρειες πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Ηδη έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες των υπαλλήλων που με κάποιο τρόπο εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία.
Χθες το μεσημέρι ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μιχάλης Θεοχαρίδης.