Ενισχύεται το φιλανθρωπικό, μορφωτικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στα Δωδεκάνησα – Θετική εξέλιξη τα άρθρα 21 και 22 του νόμου για τις θρησκευτικές κοινότητες

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ”Ενισχύεται το φιλανθρωπικό, μορφωτικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στα Δωδεκάνησα – Θετική εξέλιξη τα άρθρα 21 και 22 του νόμου για τις θρησκευτικές κοινότητες”

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, την αποδοχή των προτάσεων που είχε καταθέσει προκειμένου να ισχύσουν και για τις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, οι ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν και για τις άλλες μητροπόλεις της χώρας.
Ο Μάνος Κόνσολας είχε καταθέσει εγγράφως σχετική πρόταση από τις 10 Αυγούστου στον Υπουργό Παιδείας, κ. Λοβέρδο, ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα στις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου να συστήνουν εκκλησιαστικά ιδρύματα για την προαγωγή κοινωνικών, φιλανθρωπικών, μορφωτικών και πολιτιστικών σκοπών, τα οποία αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και να απαλλάσσονται από τα τέλη μετεγγραφής ακινήτων που παραχωρούνται από το δημόσιο για να αναγερθούν ναοί ή κοινωφελή ιδρύματα.
Οι διατάξεις αυτές, μέχρι σήμερα, ίσχυαν για τις Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά ίσχυαν για τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οι προτάσεις του κ. Κόνσολα συμπεριελήφθησαν στα άρθρα 21 και 22 του νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές κοινότητες που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με το άρθρο 21 του νομοσχεδίου: «οι Μητροπολίτες των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου (Ρόδου, Κω και Νισύρου, Λέρου, Καλύµνου και Αστυπάλαιας, Καρπάθου και Κάσου και Σύµης), και ο Πατριαρχικός Έξαρχος της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτµου δύνανται µε απόφασή τους, η οποία εγκρίνεται από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να συστήνουν Εκκλησιαστικά Ιδρύματα για την προαγωγή µη κερδοσκοπικών φιλανθρωπικών, μορφωτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σκοπών, τα οποία αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και αποκτούν νομική προσωπικότητα από της δηµοσιεύσεως της απόφασης, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με το άρθρο 22 παρ. 3 απαλλάσσονται από τα τέλη μετεγγραφής ακινήτων, ακίνητα που παραχωρούνται από το δημόσιο για την ανέγερση εκκλησιών και κοινωφελών ιδρυμάτων.
Σε δήλωση του ο κ. Μάνος Κόνσολας, τονίζει:
«Η αποδοχή των προτάσεων που κατέθεσα και συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες, αποτελούν σημαντική και θετική εξέλιξη για τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και την Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου.
Ενισχύεται η φιλανθρωπική προσφορά της Εκκλησίας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το κοινωνικό, μορφωτικό και πολιτιστικό έργο των Μητροπόλεων στα νησιά μας».
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση του προς τον Υπουργό Παιδείας στις 11 Αυγούστου, ο κ. Κόνσολας ανέφερε τα εξής:
Ρόδος, 11 Αυγούστου 2014
Προς:
Αξιότιμο κ. Ανδρέα Λοβέρδο,
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, με τροπολογία που κατατέθηκε στο Ν. 4235/2014 και η οποία συμπεριελήφθη στο άρθρο 68 του συγκεκριμένου νόμου, τέθηκαν σε ισχύ θετικές και ευεργετικές διατάξεις για τις Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό, κοινωνικό, μορφωτικό και πολιτιστικό τους έργο σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
Είναι σημαντικό να αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις, να δίνεται η δυνατότητα στις Μητροπόλεις να συστήνουν εκκλησιαστικά ιδρύματα για την προαγωγή κοινωφελών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που δεν θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Σε αυτή την συγκυρία, η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει έργο στους συγκεκριμένους τομείς, να προβάλει το ιστορικό, μορφωτικό και πολιτιστικό της κεφάλαιο.
Δυστυχώς, στις συγκεκριμένες διατάξεις δεν συμπεριελήφθησαν και οι Μητροπόλεις, που υπάγονται στο εκκλησιαστικό καθεστώς του Πατριαρχείου, όπως οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.
Θεωρώ ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την οργάνωση των θρησκευτικών κοινοτήτων, έχετε την ευκαιρία να αποκαταστήσετε, θεσμικά και νομοθετικά, αυτή την άνιση αντιμετώπιση.
Αποδεχόμενος και τις προτάσεις του Πατριαρχείου να συμπεριλάβετε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι θετικές και ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για τις άλλες Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, θα ισχύσουν και για την Εκκλησία της Δωδεκανήσου.
Αναμένω την απάντηση σας και ευελπιστώ ότι θα αποτιμήσετε θετικά την πρότασή μου.

Pin It on Pinterest