Έκλεισε νοσοκομείο στα Σκόπια: Διαγνώσθηκε με κορωνοϊό η διευθύντρια – Ήρθε σε επαφή με 3 Έλληνες

Λουκέτο έβαλε η Κλινική Δερματικών Νόσων των Σκοπίων από την Δευτέρα (10.3) λόγω κορωνοϊού καθώς η διευθύντριά της, Νίνα Γιάσα Μπιλιάνοφσκα, βρέθηκε θετική στον ιό. 

Η ίδια είχε ταξιδέψει τις προηγούμενες μέρες στην Βόρεια Ιταλία η οποία πλήττεται  σοβαρά από τον ιό Covid-10  και για πέντε μέρες μετά την επιστροφή της στα Σκόπια εκτελούσε κανονικά τα καθήκοντά της στο νοσοκομείο χωρίς να αναφέρει τα συμπτώματα της γρίπης που είχε.

Ο κίνδυνος διασποράς του ιού αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στη γειτονική χώρα τις τελευταίες μέρες καθώς η διευθύντρια του νοσοκομείου συμμετείχε και στο συνέδριο Δερματολογίας που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σ΄ αυτό συμμετείχαν 103 γιατροί εκ των οποίων και τρεις Έλληνες.

Από την… δράση της διευθύντριας 24 γιατροί και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής Δερματικών Νόσων, 11 ασθενείς που νοσηλεύονταν και 13 ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία στο νοσοκομείο, βρίσκονται ήδη σε απομόνωση 14 ημερών μετά από επαφή που είχαν μαζί της.

Σε καραντίνα στο σπίτι βρίσκονται και δύο μέλη της οικογένειάς της.  Όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της υποβάλλονται σε εξετάσεις. Η κατάστασή υγείας της διευθύντριας είναι καλή, ωστόσο, αν έχει μολύνει άλλα άτομα αυτό θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας των Σκοπίων Βένκο Φιλίπτσε η διευθύντρια θα παυθεί από τα καθήκοντά της αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών (12 Απριλίου) καθώς λόγω της προεκλογική περιόδου τα «χέρια του είναι δεμένα». Την δίωξη της Νίνα Γιάσα Μπιλιάνοφσκα ζήτησε η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE ενώ κάλεσε τον υπουργό Υγείας «να παραιτηθεί γιατί απέτυχε». Συνολικά επτά κρούσματα έχουν εντοπιστεί θετικά στον κορωναϊό στα Σκόπια μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (9.3).