Σε άθλια κατάσταση η εκκλησία του Άγιου Τρύφωνα στα Κολύμπια

 

Γράφει ο Γιώργος Νικολής

Κοινωνικός Σχολιαστής

Ήμουν και εγώ ένας από τους αρκετούς πιστούς που καλεσμένος από την διοίκηση του θεραπευτηρίου Κολυμπιων, παρευρέθηκα το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στον εορτασμό και αρτοκλασία που έγινε στην εκκλησία του Άγιου Τρύφωνα στα Κολύμπια, παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου, Κύριλλου,. Κατάμεστη η Εκκλησία μέσα και αρκετός κόσμος στον εξωτερικό της χώρο. Αρκετοί και οι πολιτικοί που παρευρεθήκαν, Βουλευτές, αντιπεριφερειαρχες, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλά γνωστά άτομα της Ροδίτικης κοινωνίας. Την σεβαστή ατμόσφαιρα και εικόνα της Εκκλησιάς μας με τους πιστούς στον ιερό χώρο της, δυστυχώς την επισκίαζε συγχρόνως και η εικόνα της ντροπής και της προσβολής με τις σκουριασμένες σκαλωσιές, τα μαδέρια και τα οικοδομικά κουρέλια που επικίνδυνα αιωρούνται εξωτερικά, γύρω και πάνω από τους πιστούς.

Η εικόνα αυτή όπως έχει σήμερα, είναι η ίδια εικόνα σχεδόν έξι χρόνια, και λύση δεν έχουν βρει μέχρι τώρα οι πολιτικοί μας. Για την ιστορία, το έργο αυτό και μάλιστα υπερκοστολογημενο, άρχισε επί δημαρχίας Σάββα Διακοσταματιου όταν ήταν δήμαρχος Άφαντου. Κατά περίεργο τρόπο το έργο σταμάτησε μετά ένα διάστημα και από τότε σχεδόν έξι χρόνια τώρα έχει παραμείνει έτσι χωρίς να υπάρχει κάποια πρόοδος. Η προσβλητική και για αρκετά χρόνια προς την Εκκλησία μας εικόνα αυτή με τα οικοδομικά κουρέλια, τις σκουριασμένες σκαλωσιές και τα μαδέρια να την έχουν ζωσμένη σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα που υπάρχει για τους επισκέπτες του ιερού αυτού χώρου αφού τα μαδέρια κρέμονται επικίνδυνα πάνω από την είσοδο της και φυσικά η δυσφήμιση που γίνεται για τον τόπο μας, η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη.

Για τον λόγο αυτό κατέθεσα την 30η Ιουλίου 2013 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την απαράδεκτη/επικίνδυνη εικόνα και την συνεχιζόμενη προσβολή που γίνεται στον ιερό αυτό χώρο. Ευθύνες υπάρχουν και κατά κύριο λόγο ευθύνες έχουν οι πολιτικοί αυτοί που αποφάσισαν για το έργο και που αντί να καταφέρουν κάτι καλό με την απόφαση τους, αντιθέτως ξόδεψαν τους δημοσίους πόρους και δημιούργησαν ένα χρόνιο πρόβλημα με πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις για τον τόπο. Εύχομαι και μετά την μηνυτήρια αναφορά μου και την Εισαγγελική έρευνα που πιστεύω να γίνει, να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή η οποία χρόνια τώρα προσβάλει την Εκκλησία μας, τον πολιτισμό μας, τους πιστούς και φυσικά τον τόπο μας γενικά και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που πρέπει.

Το όμορφο νησί μας σε θέματα δημοσίων έργων και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας έχει καταντήσει τριτοκοσμικό με ανεύθυνους πολιτικούς και δημόσια έργα που κρατούν χρόνια ατέλειωτα και που κακοδιαχειρίζονται οι δημόσιοι πόροι και ένα παράδειγμα είναι και η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Τρύφωνα στα Κολύμπια. Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο τραβήχτηκε από τον αρθρογράφο την πρώτη Φεβρουαρίου 2014 κατά την διάρκεια της δοξολογίας, η δε αναφερόμενη μηνυτήρια αναφορά μου όπως αυτή κατατέθηκε στην Εισαγγελία, ακολουθεί το άρθρο μου αυτό.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΤΑ ΚΟΛΥΜΠΙΑ

Ρόδος 30/07/2013

Γεώργιος Νικολής                     Προς
Κοινωνικός Λειτουργός                  Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα.

Με την ιδιότητα μου ως Κοινωνικός Λειτουργός που Λειτουργώ για την Κοινωνία μεταξύ άλλων και για το καλό και νόμιμο του δημόσιου συμφέροντος με την έγκριση και στήριξη του Ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές, αλλά και ως υπεύθυνος πολίτης που έχει έννομο συμφέρον να γνωρίζει πως διαχειρίζονται την δημόσια περιουσία μας οι εκάστοτε δημοτικές αρχές στον τόπο που είμαι δημότης, καταθέτω την σημερον μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση που χρόνια τώρα επικρατεί στο καμπαναριό του Άγιου Τρύφωνα στα Κολύμπια και που είναι κίνδυνος  για την δημόσια ασφάλεια των πολιτών και πιστών που επισκέπτονται την εκκλησία, και προσβάλει την εικόνα του πολιτισμού,  της εκκλησίας μας και του τόπου γενικά.
Συγκεκριμένα το καμπαναριό αυτό το οποίο βρίσκεται στον χώρο ευθύνης του πρώην δήμου Άφαντου, δόθηκε για επισκευή σε εργολάβο επί δημαρχίας Σάββα Διακοσταματιου πριν περίπου 5 – 6 χρόνια. Ενώ στην αρχή άρχισαν οι διαδικασίες επισκευής του, για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους σταμάτησαν οι εργασίες μετά ένα μικρό χρονικό διάστημα και από τότε πέντε χρόνια τώρα παραμένει στάσιμο το έργο αυτό. Λόγο της μη συντηρήσεως του άρχισαν κατά διαστήματα και πέφτουν κομμάτια σοβάδες όπως επίσης η σκαλωσιά που το περιζώνει όλα αυτά τα χρόνια έχει σκουριάσει και είναι σε επικίνδυνη κατάσταση ειδικά όταν υπάρχει δυνατός αέρας με άμεσο κίνδυνο τα μαδέρια που  βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στην σκαλωσιά να καταρρεύσουν με κίνδυνο ζημιών και σοβαρού ατυχήματος στους περαστικούς και επισκέπτες έλληνες και ξένους που θα βρίσκονται κοντά. Η δε κύρια είσοδος της εκκλησίας περιβάλλεται με σκαλωσιές και διαφόρου είδους οικοδομικά κουρέλια, αρκετά από αυτά κρέμονται στην είσοδο αναγκάζοντας τους πιστούς να πέρανε κάτω από αυτά για να μπουν στην εκκλησία. Μεταξύ των επισκεπτών είναι και αρκετοί τουρίστες αφού το καμπαναριό αυτό βρίσκεται μέσα στην τουριστική περιοχή των Κολυμπιων και εφάπτεται και με την εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου.
Το έργο αυτό που άρχισε επί  θητείας Σάββα Διακοσταματιου όταν ήταν δήμαρχος Άφαντου δημοπρατήθηκε με ένα ποσό άνω των 100.000 ευρώ την στιγμή που για τις ίδιες περίπου εργασίες στο καμπαναριό που βρίσκεται στην πλατεία Άφαντου οι προσφορές που δόθηκαν προσφάτως από τοπικούς εργολάβους για την επισκευή του δεν υπερβαίνουν τα ποσά των 25-30.000 ευρώ κάτι που δημιουργεί εύλογες απορίες για την τεράστια διαφορά κόστους επισκευής για το περίπου ίδιο έργο.
Με σεβασμό και ευθύνη για την δημόσια ασφάλεια των πολιτών, την εικόνα της εκκλησίας μας και γενικά την πολιτισμένη εικόνα του τόπου μας και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ζητώ την παρέμβαση της δικαιοσύνης ώστε να ερευνηθούν τα αίτια που σταμάτησε το έργο αυτό, και αν στην περίπτωση του έργου αυτού οι υπεύθυνοι του πρώην δήμου Άφαντου και ο οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος το αποφάσισαν και το διαχειρίστηκαν με γνώμονα και σεβασμό προς το δημόσιο συμφέρον από πλευράς δημοπρασίας και κοστολόγησης του έργου αυτού.
Πρόσφατο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει την κατάσταση του καμπαναριού συνοδεύει την μηνυτήρια αναφορά μου.

Με ευθύνη και σεβασμό προς την εκκλησία μας και το έργο της δικαιοσύνης .

Γεώργιος Νικολής
Κοινωνικός Λειτουργός Αφαντου

Pin It on Pinterest