Βραβείο ” Μοσκόβη” στα βιβλία ελιάς που εκδόθηκαν με την συνδρομή του Ομίλου Απολλώνων “Νέοι Ορίζοντες”

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες» αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που μία έκδοση του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του   Ομίλου και την χορηγία του τέως Δήμου Καμείρου,  βρίσκεται μεταξύ των βιβλίων, των οποίων οι συγγραφείς  θα τιμηθούν  φέτος με το πανδωδεκανησιακό βραβείο Βασίλη Μοσκόβη για το έτος  2012. Πρόκειται για το δίτομο έργο: Μαρία Γ. Ανδρουλάκη-Σακαρέλλου, Η ελιά στον πολιτισμό της Ρόδου, Αθήνα 2010  καιΛουΐζα Καραπιδάκη, Μαθαίνω για την  ελιά και το λάδι, Αθήνα 2010.

Τα βιβλία αυτά απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα και αποσκοπούν να μεταδώσουν στους μαθητές γνώσεις  των οποίων η πρόσληψη γινόταν παλαιότερα με βιωματικό τρόπο.  Βασιζόμενη  στην  εντεταλμένη από την Ακαδημία Αθηνών μακροχρόνια επιτόπια  έρευνά της στη Ρόδο,  η συγγραφέας του πρώτου βιβλίου, Μαρία Ανδρουλάκη, αρχικά καλύπτει όλο το φάσμα της παρουσίας της ελιάς και του λαδιού στα έθιμα, τη λατρεία, τη λαϊκή ιατρική, τη διατροφή, την οικονομία, την προφορική λογοτεχνία κ.ά  και στη συνέχεια αναφέρεται σε  όλα τα ζητήματα καλλιέργειας της ελιάς και εξαγωγής του λαδιού από τις ελιές, με αναφορά σε όλους τους τύπους των ελαιοτριβείων που απαντώνται στη Ρόδο. Πλούσιο και  πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό συμπληρώνει και αποτυπώνει το περιεχόμενο των κεφαλαίων του βιβλίου,  ενώ αφηγήσεις στο ροδίτικο ιδίωμα αποκαλύπτουν τον συναισθηματικό κόσμο των πληροφορητών.

Ο δεύτερος τόμος  περιέχει  εκπαιδευτικές προτάσεις και φιλοδοξεί στη μεταβίβαση πολιτισμικών στοιχείων μέσω της διδασκαλίας. Η σχέση της ελιάς με τη μυθολογία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη διατροφή, τους ποικίλους συμβολισμούς της κ.λπ. είναι βασικά ζητήματα που προσεγγίζονται με τη μορφή ασκήσεων από την συγγραφέα του δευτέρου τόμου, Λουΐζα Καραπιδάκη. Επίσης, στο βιβλίο αυτό αξιοποιούνται και οι πληροφορίες από το πρώτο βιβλίο σε μία προσπάθεια να μυηθούν τα παιδιά στον πολιτισμό της ελιάς μέσα από το παράδειγμα της Ρόδου.

Τα δύο βιβλία συνιστούν έναν μοναδικό τρόπο περιήγησης στον κόσμο της ελιάς και του λαδιού και παράλληλα ένα πρότυπο εκπαιδευτικό εργαλείο για τον δάσκαλο που επιθυμεί να μυήσει τους μαθητές του στην παραδοσιακή τεχνολογία, στη βιομηχανική αρχαιολογία και  σε συμβολισμούς, συνήθειες και αντιλήψεις παλαιοτέρων εποχών.

Στις 11 Μαΐου 2014 και ώρα 18.30, στον Πολυχώρο Άννα-Μαρία Καλουτά, Τιμοκρέοντος 6Α, πίσω από τον Άγιο Σώστη, στον  Νέο Κόσμο (τηλ. 9344131)  σε εκδήλωση που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων θα τιμηθούν οι συγγραφείς των δύο αυτών βιβλίων με το βραβείο Βασίλη Μοσκόβη για το έτος 2012. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με δωδεκανησιακούς χορούς και τραγούδια καθώς και συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει όλους

Pin It on Pinterest