Εκδήλωση της Δωδεκανησιακής Μέλισσας – Παράρτημα Ρόδου με θέμα: «Ιπποκρατική Ιατρική & Διαιτολογία»

Εκδήλωση της Δωδεκανησιακής Μέλισσας – Παράρτημα Ρόδου με θέμα: «Ιπποκρατική Ιατρική & Διαιτολογία». Ομιλητής ο καθηγητής Χειρουργικής και Ιστορίας της Ιατρικής, κ. Στέφανος Ι. Γερουλάνος. Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα – Παράρτημα Ρόδου προγραμματίζει εκδήλωση ανοικτή στο κοινό της Ρόδου, αφιερωμένη στον Ιπποκράτη, θεμελιωτή της Ιατρικής Δεοντολογίας, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 18.00 στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Συνδιοργανωτές στην ενδιαφέρουσα όσο και επίκαιρη προσέγγιση του θέματος είναι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Γεννηματάς – Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου. Ευγενικά συμμετέχουν, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και η ‘Ενωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Νοτίου Αιγαίου.

Τιμά με την παρουσία του ο ομιλητής, κ. Στέφανος Ι. Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης, πρ. Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επίτιμος Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος ΔΚΕ Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω.

Θα αναπτύξει το θέμα: «Ιπποκρατική Ιατρική & Διαιτολογία» το οποίο απευθύνεται σε όλο τον κόσμο με τις αξίες, το πλαίσιο, τις πρακτικές που εδώ και 2.500 χρόνια δίνουν τόσο τη θεραπευτική κατεύθυνση όσο και τη φιλοσοφική προσέγγιση της διατροφής και της ζωής μας.

Λίγα λόγια για την Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των αιώνων:

Στην ένδοξο περίοδο του χρυσού αιώνα που μεγαλούργησαν ο Περικλής, ο Φειδίας, ο Θουκυδίδης, ο Σωκράτης, ο Πλάτων και τόσοι άλλοι, εμφανίστηκε στον πνευματικό ορίζοντα ο σοφότερος ιατρός της αρχαιότητας, ο Ιπποκράτης (460 – 370 π.Χ.).

Χωρίς τεχνική υποδομή χωρίς όργανα μέτρησης κατόρθωσε με μόνη την πνευματική του δύναμη να αποκάλυψη θεμελιώδεις αλήθειες και να διατυπώσει γνώμες που ακόμα και σήμερα κρίνονται σαν επιστημονικά αξιώματα. Με την ερευνητικότητα, την πολυγνωσία, το αδιάκοπο ενδιαφέρον του για τον πάσχοντα άνθρωπο εδραιώθηκε σαν υπέρλαμπρος φάρος στην ιατρική επιστήμη και θεωρήθηκε σαν το μεγαλύτερο ιατρικό πνεύμα που πέρασε στην ιατρική δια μέσου των αιώνων. Για αυτό και αποκαλείται μέχρι σήμερα «Πατέρας της Ιατρικής».

Ο σοφός αυτός γέροντας της Κω εξακολουθεί μέχρι σήμερα να θέλγει καθώς συνεχίζει να διδάσκει και να μεταδίδει σε κάθε γιατρό τις βασικές αρχές της Ιατρικής και της ιατρικής Δεοντολογίας. Μιας Ιατρικής την οποία έβγαλε από την κολυμπήθρα της ιερατικής ιατρικής και την μετέτρεψε σε επιστήμη και λειτούργημα.

Η σημερινή διάλεξη φτωχή μπροστά στον πλούτο των γνώσεων που μας κληρονόμησε ο Μεγάλος Δάσκαλος προσπαθεί να δώσει μια μικρή γεύση του πόσο προηγμένη ήταν ήδη τότε η Iατρική και να τονίσει πως η Iατρική του Ιπποκράτη αποτελεί ακόμα και σήμερα την βάση της Ιατρικής, κάτι που διαφαίνεται τόσο ανάγλυφα στην παγκόσμια ιατρική ορολογία. Πάνω από 8.000 ιατρικές λέξεις έχουν τις ρίζες τους στα Ιπποκρατικά κείμενα. Ιδιαίτερα για το σήμερα είναι και η διαιτητική Του, η οποία ξεχωρίζει διαφορετικές δίαιτες, τρόπους ζωής δηλ. και όχι μόνο διατροφής.

Το σωματείο «Δωδεκανησιακή Μέλισσσα» χορηγεί υποτροφίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτητών, δωδεκανησιακής καταγωγής. Η υποτροφία ανέρχεται στο ποσόν 1.800 € το χρόνο. Για το έργο της η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Pin It on Pinterest