Προγράμματα των εορταστικών εκδηλώσεων τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Ρόδο

 

ΘΕΜΑ : Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 130/2008 έχει καθιερωθεί η 19η Απριλίου ως ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης .

Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν την φωνή του, κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Στην ποίηση του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα, παραμένει ζωντανή και το μήνυμα του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάσθηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.

Ο πρώτος εορτασμός συμπίπτει με τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την πρώτη επίσκεψη του στην Ελλάδα, το 1809.

Ειδικά για εφέτος που η ημέρα εορτασμού συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο, οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν για την Κυριακή 4 Μαΐου 2014.

Με το ΦΕΚ 191/Α/19.9.2008 έχει καθοριστεί το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτ, που θα πραγματοποιηθούν στις έδρες των Νομών και Περιφερειακών Ενοτήτων και στη πόλη της Ρόδου περιλαμβάνουν :

 • 10:00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον ΙερόΝαό Ευαγγελισμού

Ακολουθούν

 • Εκφώνηση ομιλίας .

 • Κατάθεση στεφάνου από την Ελληνική Κυβέρνηση στο Βωμό της Πατρίδας

Τιμές παρακαλείται να αποδώσει άγημα της 95 ΑΔΤΕ

————————————————————————————————————

ΘΕΜΑ : «Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.»

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2193/1994 ( Φ.Ε.Κ. 32/Α/94) με τον οποίο καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ορίστηκε ο φετινός εορτασμός να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014.

 • Ο εορτασμός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

 • Παρακαλούμε οι κ.κ. Προϊστάμενοι Α’βαθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης να μεριμνήσουν για σχετικές ομιλίες στα σχολεία, την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014.

 • Με το Π.Δ. 99/1994 (Φ.Ε.Κ. 78/Α/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημερομηνία αυτή, που περιλαμβάνουν :

 • Γενικό σημαιοστολισμό στις 11-05-2014 από τις 8ης ώρας πρωινής μέχρι και της δύσης του ήλιου.

 • Φωταγώγηση δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων κατά τις βραδινές ώρες, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 11ης Μαΐου 2014 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Για την πόλη της Ρόδου, την έδρα του Νομού Δωδεκανήσου, θα πραγματοποιηθούν ακόμα :

 • Μνημόσυνο για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου ώρα 10: 00 π.μ.

 • Ομιλία και κατάθεση στεφάνου στο Βωμό της Πατρίδας από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Κατά το μνημόσυνο και την κατάθεση στεφάνου θα αποδώσει τιμές η Φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ.

————————————————————————————————————————

Εορτασμός Ημέρας Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σας υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72/α/8.4.1999), καθιερώθηκε η 9η Μαΐου ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σαν ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα, και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Κατά το φετινό εορτασμό που θα γίνει την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014σε ολόκληρη τη χώρα, το σχετικό πρόγραμμα στην πόλη της Ρόδου περιλαμβάνει :

 1. Γενικό σημαιοστολισμό από της ογδόης πρωινής ώρας μέχρι τη δύση του ηλίου την ημέρα της εορτής, όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων των ΝΠΔΔ και τραπεζών.

 2. Φωταγώγηση των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων των ΔΠΔΔ και των τραπεζών από της δύσεως του ήλιου μέχρι και τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

 3. Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου.

  • Δοξολογία ώρα 10:00 π.μ

  • Αμέσως μετά την δοξολογία ομιλία για την Ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο βωμό της Πατρίδας από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Κατά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνου θα αποδώσει τιμές η Φιλαρμονική της 95ΑΔΤΕ .

Με εκτίμηση

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

 

 

 

Pin It on Pinterest