Στα 684 ευρώ ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο

Συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για την εφαρμογή από 1/1/2015 μειωμένων μισθών στους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι έτοιμο να νομοθετήσει άμεσα για τους νέους εισαγωγικούς μισθούς και με τη συγκεκριμένη παρέμβαση ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) διαμορφώνεται στα 684 από 780 ευρώ (-96), του υπαλλήλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα 752 από 858 (-106), ενώ στους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) από 1.037 σε 889 ευρώ (-148) και στους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) από 1.092 σε 957 ευρώ (-135).
Οι περικοπές στους εισαγωγικούς μισθούς του Δημοσίου και η εξίσωσή τους με τους αντίστοιχους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αποτελούσε αίτημα της τρόικας με στόχο να μην υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των εργαζομένων των δύο κλάδων.
Το μέτρο αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, όπου για το 2015 οι νέες προσλήψεις θα αφορούν μόνο πτυχιούχους και κυρίως εκπαιδευτικούς και νοσηλευτές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με μισθούς… ιδιωτικού τομέα για τη δοκιμαστική περίοδο των πρώτων δύο ετών και κατόπιν, εάν κριθούν ικανοί να μονιμοποιηθούν, θα εντάσσονται στο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι δεν θα επηρεαστούν οι αμοιβές των υπόλοιπων εργαζομένων στο Δημόσιο ούτε και οι βαθμοί και τα μισθολογικά κλιμάκια από τις μειώσεις των εισαγωγικών μισθών, καθώς θα δημιουργηθεί ένας νέος βαθμός (Ζ) για τους νεοεισερχόμενους και θα ισχύει για τα δύο χρόνια της δοκιμαστικής περιόδου μέχρι να αξιολογηθούν ότι είναι ικανοί για μονιμοποίηση.
Στην κυβέρνηση συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσμοθετηθεί και ειδικό επίδομα ενοικίου για τους νεοπροσληφθέντες που θα διοριστούν στην ελληνική περιφέρεια.
Από το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί με την περικοπή των βασικών μισθών θα διαμορφωθεί επίδομα ενοικίου ύψους 150-200 ευρώ για τους εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και γιατρούς που εκτιμάται ότι θα προσληφθούν το 2015 και θα διοριστούν στην ελληνική περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα κίνητρο για τους νεοπροσλαμβανόμενους και καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες από τη μείωση των εισαγωγικών μισθών.
Σε χθεσινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το προεδρείο της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα τεθεί σε διαβούλευση το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης που θα ισχύσει από τον επόμενο χρόνο σε όλο το Δημόσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν συμφωνήσει στη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου συστήματος αξιολόγησης που δεν θα περιλαμβάνει ποσόστωση όσον αφορά την αρνητική βαθμολογία των υπαλλήλων και θα συνδέει τον μισθό με την παραγωγικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα απελευθερωθούν οι προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παγώσει από το 2010.