Εικόνες από την αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ

Hαεροπορική άσκηση Ελλάδας- Ισραήλ με την επωνυμία «Frizis Damas 2022» διεξήχθη χθες Τρίτη 12 Ιουλίου, εντός του FIR Τελ Αβίβ, ενώ εναέριος ανεφοδιασμός πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πολεμική Αεροπορία, η άσκηση πήρε την ονομασία «FRIZIS DAMAS», μετά από επιλογή και συναίνεση και των δύο χώρων, από τους:

  • Μαρδοχαίο Φριζή: Ελληνοεβραίο (Ρωμανιώτη) αξιωματικό του Στρατού Ξηράς , ο οποίος πολέμησε σε όλα τα μέτωπα από τον Α’ ΠΠ έως και τον Β’ΠΠ, όπου φονεύθηκε στην Πίνδο κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940 και
  • Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, με τις ενέργειές του κατά την Κατοχή (1941-1944) διέσωσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων Εβραίων από τα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Για το λόγο αυτό, μετά τον Β’ ΠΠ αναγορεύθηκε από το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ ως Δίκαιος των Εθνών.

Η άσκηση περιελάμβανε αποστολές αέρος-αέρος και προσβολές επίγειων στόχων.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην άσκηση με οκτώ αεροσκάφη F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με δύο αεροσκάφη F-16, δύο αεροσκάφη F-15I και δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Β-707.

Η «Frizis Damas 2022» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας 2022 μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This