Ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό

Ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ».

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα μείζονα θέματα που αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο με ειδικότερο αντικείμενο τις δράσεις στήριξης των ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ Το πρόγραμμα που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε, επίσης, ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Ειδική μέριμνα για τα μικρά ξενοδοχεία

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε αναφορά στα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.

Η νέα δράση, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εξοικονομώ – Επιχειρώ

Προϋπολογισμός προγράμματος

  • Συνολικός: 200 εκατ. ευρώ
  • Εμπόριο και υπηρεσίες: 100 εκατ. ευρώ
  • Τουρισμός: 100 εκατ. ευρώ

Προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» και σύμφωνα με τη σχετική προδημοσίευση, για τον κλάδο του Τουρισμού, ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ Η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό κλίνες.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.

Pin It on Pinterest