Εντοπίστηκε η περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου που αναγνωρίζει τα λάθη και τα διορθώνει

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια περιοχή του εγκεφάλου που, όπως υποστηρίζουν, φαίνεται να είναι μοναδική στους ανθρώπους, διακρίνοντάς τους από τα άλλα ζώα.
Η σφαιρική αυτή περιοχή του εγκεφαλικού ιστού, που έχει μέγεθος και σχήμα όπως ένα μικρό λαχανάκι Βρυξελλών, θεωρείται ζωτική για τη λήψη των αποφάσεων και κυρίως για την αναγνώριση των λαθών από τους ανθρώπους, ώστε στη συνέχεια να τα διορθώνουν.
Οι ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωσιακής νευροεπιστήμης Μάθιου Ράσγουορθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neuron” (Νευρώνας), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν -μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) και άλλων τεχνικών απεικόνισης- τους εγκεφάλους 25 υγιών εθελοντών.
Οι επιστήμονες μελέτησαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ τη δομή και τις νευρωνικές συνδέσεις περιοχών του εγκεφάλου που είναι ζωτικές για τη γλώσσα, τον προγραμματισμό της δράσης και τη γνωσιακή ευελιξία.
Συγκρίνοντας αυτές τις περιοχές με τις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου 25 μαϊμούδων μακάκων (επίσης μέσω της τεχνικής fMRI), εντόπισαν 11 που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες, αλλά και μία, στον λεγόμενο πλαγιομετωπιαίο πόλο του προμετωπιαίου φλοιού, κοντά στο φρύδι, που είναι μοναδική στους ανθρώπους.
Η συγκεκριμένη περιοχή βοηθά τους ανθρώπους να έχουν ευέλικτη νόηση και να καταλαβαίνουν αν έχουν πάρει κάποια λανθασμένη απόφαση και, έτσι, να κάνουν διορθωτικές κινήσεις, κάτι που δεν φαίνεται να μπορούν τα άλλα ζώα.
Η εν λόγω εγκεφαλική περιοχή θέτει αδιάκοπα σε αμφισβήτηση την ορθότητα των επιλογών μας και φαίνεται να θέτει συνεχώς το ερώτημα: «τι άλλο, άραγε, θα μπορούσα να είχα κάνει, αντί γι’ αυτό που έκανα;».
Μερικοί άνθρωποι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καταφέρνουν καλύτερα να διορθώνουν τα προηγούμενα λάθη τους σε σχέση με άλλους, ακριβώς επειδή έχουν ισχυρότερο εγκεφαλικό «σήμα» από τη συγκεκριμένη περιοχή.
«Είναι εντυπωσιακό πόσες εγκεφαλικές ομοιότητες υπάρχουν μεταξύ ανθρώπων και μαϊμούδων, αλλά και πώς λίγες μόνο διαφορές μπορούν να απομακρύνουν τη συμπεριφορά μας τόσο πολύ από εκείνες», δήλωσε ο Μάθιου Ράσγουορθ.
Πηγή : protothema.gr

Pin It on Pinterest