Εγκαταλειμμένη η Νότια Ρόδος απο τον Δήμο αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα

«Θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους Νοτιοροδίτες για συγκεκριμένα αιτήματα που διεκδικούμε από τη δημοτική αρχή, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των χωριών μας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε στείλει πολλά έγγραφα στη δημοτική αρχή, ενώ πραγματοποιήσαμε και διά ζώσης συναντήσεις με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και στελέχη της ΔΕΥΑΡ. 

Τα περισσότερα αιτήματα και ιδίως τα πιο σημαντικά, που θέσαμε και θέτουμε επανειλημμένα δεν υλοποιήθηκαν. Ακόμα και μικρές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση σχάρας σε χαντάκι ή μικρά αντιπλημμυρικά, δεν πραγματοποιούνται. Η διαρκή απάντηση είναι να κάνουμε υπομονή γιατί ο ενιαίος δήμος Ρόδου, η ΔΕΥΑΡ και η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου δεν διαθέτουν πόρους και προσωπικό. 

Η απάντηση αυτή όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για δύο σοβαρούς λόγους.
Πρώτον, έργα δεκάδων εκατομμύριών ευρώ γίνονται από τον δήμο και τη ΔΕΥΑΡ το θέμα είναι για ποιον γίνονται. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν άφθονο νερό στη διάθεσής τους, νέους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, τον καλύτερο δημοτικό φωτισμό και τόσα άλλα. Οι δρόμοι που οδηγούν στις κορυφές των βουνών που βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες όσο δύσβατοι και να είναι καθαρίζονται πολλές φορές από τα μηχανήματα του δήμου και είναι πάντα προσβάσιμοι. Επίσης τα εκατομμύρια ευρώ που δίνει ο δήμος σε διάφορους ιδιώτες για την καθαριότητα και τον δημοτικό φωτισμό έχουν οδηγήσει αντικειμενικά σε πολύ χειρότερες υπηρεσίες αντί καλύτερες όπως μας έλεγαν.

Δεύτερον, η έλλειψη πόρων και προσωπικού δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά σε αυτό το αποτέλεσμα οδηγούμαστε μετά από συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Η δημοτική αρχή συμφωνεί και υλοποιεί την πολιτική που αντί για νέες μόνιμες προσλήψεις στον δήμο και στη ΔΕΥΑΡ, προσλαμβάνει ιδιωτικές εταιρείες, που αυξάνουν το κόστος που πληρώνουμε οι δημότες και είναι αναποτελεσματικές για τον απλό πολίτη, όπως αποδείχτηκε για παράδειγμα με την καθαριότητα, που γεμίσανε τα χωριά μας με σκουπίδια!

Επομένως το συμπέρασμα είναι ότι για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρήσεων ο δήμος Ρόδου διαθέτει «άφθονους» πόρους, όμως για τις δικές μας ανάγκες συνεχώς κωλύεται. Όμως αυτοί οι πόροι είναι χρήματα που βγαίνουν από τη δική μας δουλειά.

Τα αιτήματα που έχουμε θέσει στη δημοτική αρχή είναι:
1. Μέτρα αντιπυρικής προστασίας των χωριών και των εναπομεινάντων δασών. Πιο συγκεκριμένα  να καθαρίσει ο δήμος με τα μηχανήματα που διαθέτει αγροτικούς δρόμους παρατημένους εδώ και χρόνια, που βρίσκονται πέριξ ή και εντός αγρό-δασικών περιοχών. Επίσης να καθαριστούν πολύ καλά οι αγροτικοί δρόμοι γύρω από τα χωριά και να δημιουργηθούν ζώνες και δρόμοι διαφυγής.

2. Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας:  να καθαριστούν ποταμοί, ρέματα και ρυάκια που είναι εγκαταλειμμένα πολλά χρόνια.

3. Να δοθεί νερό στους αγρότες σε Λαχανιά και Γεννάδι  από τις γεωτρήσεις, προκειμένου να μην αναγκαστούν και οι λίγοι αγρότες που έμειναν, να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Να ξεκινήσουν άμεσα μικρά νέα εγγειοβελτιωτικά έργα και να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες μελέτες για μεγαλύτερα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συλλογής βρόχινου νερού σε δεκάδες χειμερινούς ποταμούς και ρέματα που υπάρχουν στη Νότια Ρόδο, ενώ τα απαραίτητα αυτά αρδευτικά έργα, συνδέονται άμεσα με την αντιπλημμυρική προστασία. 

4. Η απαραίτητη συντήρηση και αντισεισμική θωράκιση όλων των δημόσιων κτηρίων (π.χ. παλιά σχολεία, κτήρια κοινοτήτων κ.α.). Η απαραίτητη συντήρηση όλων των παιδικών χαρών. Τόσο για τα δημόσια κτήρια όσο και για τις παιδικές χαρές σε πολλά χωριά υπάρχει σοβαρό θέμα με την ασφάλεια.

5. Μικρές ασφαλτοστρώσεις εντός των οικισμών σε σημεία που έχουν κτιστεί σπίτια και δυσκολεύει η πρόσβαση των κατοίκων.

6. Επίλυση των  προβλημάτων με τον δημοτικό φωτισμό στα χωριά.

7. Άμεση αντιμετώπιση της συσσώρευση σκουπιδιών για μέρες σε κάδους και σε δημόσιες εκτάσεις πέριξ των χωριών που αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Να προχωρήσει ο δήμος τώρα σε μόνιμες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.

8. Ανέγερση νέου σύγχρονου νηπιαγωγείου στο Γεννάδι. Η «προσωρινή» μετεγκατάσταση (εδώ και τέσσερα χρόνια!) του νηπιαγωγείου στο δημοτικό έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα λειτουργίας τόσο στο δημοτικό όσο και στο νηπιαγωγείο. Η δημοτική αρχή υποσχέθηκε στον σύλλογο γονέων πως το αίτημα θα γίνει πράξη, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί καν απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.

Καλούμε όλους τους κατοίκους των χωριών μας να αγωνιστούμε όλοι μαζί για αυτά που μας στερούν. Μόνο μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούμε να βελτιώσουμε πραγματικά την κατάσταση στα χωριά μας. 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021».

Pin It on Pinterest

Share This