Εγκάρσια μυελίτιδα: Ποια είναι η ασθένεια που «πάγωσε» τις δοκιμές της AstraZeneca για το εμβόλιο του κορονοϊού

Η αναστολή των δοκιμών από την AstraZaneca για το εμβόλιο του κορονοϊού προκάλεσε ανησυχία, λόγω ασθένειας σε εθελοντή. Τι είναι η εγκάρσια μυελίτιδα με την οποία διαγνώσθηκε.

Η φαρμακευτική εταιρεία έχει «παγώσει» προσωρινά όλες τις δοκιμές του εμβολίου από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξηγώντας πως: «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές».

Σύμφωνα με τους New York Times ο εθελοντής που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορονοϊού διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, ένα φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού.

Τι είναι η εγκάρσια μυελίτιδα

Ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής MSc Διεθνούς Πολιτικής Υγείας LSE, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, μίλησε στο MEGA εξηγώντας τι είναι η εγκάρσια μυελίτιδα και πώς εκδηλώνεται.

«Μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα που θυμίζουν την σκλήρυνση κατά πλάκας ή την πολλαπλή σκλήρυνση όπως αλλιώς την ξέρουμε, με αισθητηριακές και άλλες διαταραχές στο σώμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδημητριάδης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τη θεωρούμε μία νευρολογική πάθηση και καμία φορά τη συναντούμε στην πορεία ιογενών λοιμώξεων όπως ο έρπητας ή ο HIV».

Όσο για το αν η ασθένεια μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο, ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης είπε: «Ενδέχεται αν σχετίζεται με τον εμβολιασμό, αλλά δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ