Έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για την πολιτική προστασία στα νησιά και την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Αποδεκτές έκανε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, τις περισσότερες από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνος Κόνσολας, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ο κ. Κόνσολας, ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία να συζητηθούν τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και της προετοιμασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Στυλιανίδη και του Υφυπουργού, κ. Ευάγγελου Τουρνά, καθώς και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, κ. Γιάννη Γιώργου, του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε), κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Ρόδου εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Χρήστου Ευστρατίου, του Προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Ατταβύρου και Καμείρου του Δήμου Ρόδου, κ. Νεκτάριου Φλοσκάκη.

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση μιας μεγάλης πυρκαγιάς σε μια νησιωτική περιοχή, δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη αντιμετώπιση μιας μεγάλης πυρκαγιάς στην ηπειρωτική χώρα.

Έκανε ειδική αναφορά στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μια δομή πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην οποία συμμετέχουν η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Ρόδου αλλά και ο κυνηγετικός σύλλογος.

Πρότεινε και έγινε αποδεκτό να υπάρξει εκπαίδευση των στελεχών της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ από στελέχη της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, προκειμένου να πιστοποιηθεί η δομή, τονίζοντας ότι: «η πιστοποίηση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την αυτοδιοίκηση για να διασφαλιστεί θεσμικά η χρηματοδότησή της».

Ο Μάνος Κόνσολας είχε αναδείξει, επίσης, την ανάγκη περιφερειακού σχεδιασμού με τη δημιουργία Ενιαίας Δομής Δασοπυρόσβεσης σε κάθε Νησιωτική Περιφέρεια, που θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, αλλά και τη συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής.

Ο Υπουργός, κ. Στυλιανίδης, ανακοίνωσε ότι προωθείται η υλοποίηση 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας που θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και μέσω αυτής της δομής θα επιλυθεί το θέμα του κατάλληλου συντονισμού κάθε αναγκαίας επιχείρησης.

Επίσης, ενημέρωσε για την πρόσληψη 500 δασοκομάντος.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζήτησε να δοθεί έμφαση στα κριτήρια και τις ιδιαιτερότητες που απαιτεί η αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής ή μιας πυρκαγιάς σε ένα μικρό νησί. Έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας πυροσβεστικών κλιμακίων σε κάποια από τα μικρά νησιά που αυτό καθίσταται αναγκαίο και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σύμη.

Έκανε, επίσης, αναφορά στην ενίσχυση με προσωπικό των δομών και των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα νησιά, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες.

Αποφασίστηκε να προγραμματιστεί δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, προκειμένου να απαντηθούν από την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θέματα που τέθηκαν από τους βουλευτές – μέλη της επιτροπής καθώς και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία και την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Pin It on Pinterest