Οι Τούρκοι επικαιροποιούν το σχέδιο “Egemen” για ταυτόχρονη εισβολή σε Αιγαίο και Θράκη

Τουρκική εισβολή στο Αιγαίο και στη Θράκη προβλέπει το σχέδιο «Egemen», «Ηγεμών» στα ελληνικά, με απώτερο στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων που θα αναγκάσουν στη συνέχεια την Ελλάδα σε μία σειρά από υποχωρήσεις στα εθνικά της θέματα.

Αφορμή για τη δημιουργία του σχεδίου ήταν η πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 10 ναυτικά μίλια που κυριολεκτικά θα απέκλειε κάθε δίοδο στο Αιγαίο. Ωστόσο το σχέδιο παραμένει ενεργό και «αναθερμαίνεται» ή επικαιροποιείται με αφορμή τα σχέδια των Τούρκων για τη διεκδίκηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» το σχέδιο “Ηγεμών” ανανεώνεται διαρκώς. Στο πλαίσιο της επικαιροποίησής του έγινε σεμινάριο στην έδρα της 1ης τουρκικής στρατιάς Κωνσταντινούπολης στον τομέα ευθύνης της οποίας υπάγεται και η περιοχή της Θράκης.

Ουσιαστικά στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών έχουν περιέλθει στοιχεία από ένα σεμινάριο που έγινε το 2003 και αφορούσε στη βελτίωση των επιχειρησιακών σχεδίων της τουρκικής στρατιάς. Οι ελληνικές αρχές έχουν στα χέρια τους 253 σελίδες με τα σχέδια και τις σκέψεις ανώτερων και ανώτατων Τούρκων αξιωματικών για το πως θα πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο (άγνωστο αν είναι ακόμη σε ισχύ ή έχει αλλάξει) προβλέπεται αντιπερισπασμός στο Αιγαίο με την πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Βάσει του σχεδίου θα επιχειρηθεί επεισόδιο με τουρκική πυραυλάκατο στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.
Με αφορμή το επεισόδιο αυτό και ενώ τα βλέμματα θα έχουν στραφεί στο Αιγαίο και τα ευαίσθητα (αμυντικά) ελληνικά νησιά η τουρκική στρατιά θα κινηθεί κατά της Θράκης.

Το σεμινάριο μάλιστα αποκάλυψε σκέψεις για αλλαγή των σχεδίων που προβλέπει εισβολή δυνάμεων από τις διαβάσεις του Έβρου. Σύμφωνα με τα όσα έπεσαν στα χέρια των ελληνικών αρχών υπάρχει πρόταση για αποκοπή των δυνάμεων του Δ’ Σώματος Στρατού της Ελλάδας από τον υπόλοιπο κορμό με κυκλωτική κίνηση.

Στις επιχειρήσεις μάλιστα προβλέπεται και εισβολή ειδικών δυνάμεων από τα βουλγαρικά σύνορα. Μάλιστα υπάρχει αναφορά για θυλάκους εντός του ελληνικού εδάφους που θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Ο στόχος των Τούρκων διπλός. Αφενός να πάρει πίσω η χώρα μας πιθανή απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και αφετέρου με τη δημιουργία τετελεσμένων να υποχρεωθεί η χώρα στην αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων σε άλλα ζητήματα.

Όπως μάλιστα αναφέρεται από ανώτατους Τούρκους αξιωματικούς όλα θα πρέπει να έχουν λήξει μέσα σε 3 με 4 ημέρες το πολύ ώστε να προλάβει η Τουρκία την επέμβαση άλλων δυνάμεων για ειρήνευση.

Όλα αυτά δείχνουν ότι καμία κίνηση των Τούρκων δεν είναι τυχαία. Είναι σχεδιασμένη επί χρόνια και κυρίως υπάρχουν σχέδια προπαρασκευής. Ίσως το ποιο επικίνδυνο εύρημα των ελληνικών αρχών είναι η αναφορά σε θυλάκους εντός του ελληνικού εδάφους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This