ΕΥΘΥΤΑ: Με εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία έληξε η σχολική χρονιά

Η σχολική χρονιά, 2021-2022 έληξε για την ΕΥΘΥΤΑ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ επενδύοντας στην παιδεία οδικής ασφάλειας. Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα της πρόληψης και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ. Η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση είναι μέρος του προγράμματος σπουδών και θεωρείται ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους απόκτησης οδικής παιδείας, γνώσης στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Άλλωστε, τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας και με την κατάλληλη εκπαίδευση αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της οδικής ασφάλειας συμβάλλοντας ουσιαστικά σε ένα κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για δωδέκατη (12) συνεχόμενη χρονιά στο Ν. Δωδεκανήσου. Πρόκειται για ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές γνωρίζουν τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν στο δρόμο και τις σωστές πρακτικές που θα τους βοηθούν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο ως οδηγοί και ως πεζοί. Ταυτόχρονα, ενημερώνονται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει και να προκαλέσει η μη ασφαλής οδήγηση, καθώς οι μαθητές του σήμερα θα είναι οι ευαισθητοποιημένοι οδηγοί- του αύριο.

Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν σε 10 Γυμνάσια, 5 Λύκεια, 3 ΕΠΑΛ, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, 34 Δημοτικά Σχολεία, 19 Νηπιαγωγεία της Ρόδου και των νησιών της Δωδ/σου Κάρπαθος, Λέρος ,Κάλυμνος, Κως, Λειψοί, Πάτμος. Στους μαθητές μοιράστηκαν έντυπα και Αναμνηστικά Διπλώματα παρακολούθησης του προγράμματος. Παράλληλα έγιναν δράσεις με μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στους δρόμους συμβουλεύοντας τους οδηγούς να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας, το προστατευτικό κράνος, για τη χρήση του παιδικού καθίσματος κλπ. Μοίρασαν σχετικά έντυπα με συμβουλές και αλκοτέστ μιας χρήσης. Μοναδικές εμπειρίες για τους συμμετέχοντες όπως καταγράφονται από τους ίδιους τους μαθητές.

Κατά την διάρκεια του σχολικής χρονιάς 3.956 μαθητές όλων των βαθμίδων και πάνω από 200 εκπαιδευτικοί, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το καινοτόμο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Κυκλοφορώ»- «Ασφαλώς Ποδηλατώ». Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο σε επιστημονική τεκμηρίωση, που προωθεί τη βιωματική μάθηση και την ευαισθητοποίηση σε κρίσιμα ζητήματα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας.Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά, σε όλη τη διαδικασία της θεωρητικής και βιωματικής μάθησης, με αμείωτο ενδιαφέρον εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό τους σε σχέση με την οδική παιδεία. Η εκπαιδευτική ομάδα, μέλη, εθελοντές, πτυχιούχοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έκαναν τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μοναδικές, βασισμένες σε καλές πρακτικές από προγράμματα που υλοποιούνται και σε σχολεία της Ε.Ε.

Η ΕΥΘΥΤΑ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί από καρδιάς όλους εσάς για την υποστήριξη σας και την αρωγή σας στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ασφαλώς Κυκλοφορώ»-«Ασφαλώς Ποδηλατώ» της σχολικής χρονιάς 2021-2022. Είναι σημαντικό που σε αυτήν την προσπάθεια εκπαίδευσης των μελλοντικών οδηγών της χώρας μας έχουμε συνοδοιπόρους και είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξή τους.

 • Το Υπουργείο Παιδείας, για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, έγκριση των παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου
 • Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Τις Ναυτιλιακές Εταιρίες: DODEKANISOS SEAWAYS, BLUE STAR FERRIS
 • Την κ. Καλλιόπη Νικολαϊδου, Έπαρχος Καρπάθου-ΗΝ Κάσου
 • Τον κ. Γιάννη Θεμέλαρο, Πρόεδρος της Ενεργειακής Α.Ε Π. Ν. Αιγαίου
 • Τον κ Φώτη Μάγγο Δήμαρχο Λειψών
 • Το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ . & Μαρίας Σταματίου
 • Το Ίδρυμα «Λοχαγού Φανουράκη»
 • Τη ΒΑΚΑΡ ΑΕ
 • Τη ΣΥΦΑΚ-ΡΟΔΟΥ
 • Τoν κ. Στάθη Κουσουρνά «Μycover Ασφάλειες»
 • Τις Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Δωδ/σου
 • Για τη θερμή φιλοξενία: Crithoni’s Paradise Hotel-Λέρος,Caravia Beach-Kως, Blue Bay Hotel-Πάτμος, Oasis Hotel-Κάλυμνος, Καλυψώ Ξενοδοχείο-Λειψοί.
 • Rent Car: Νίκος Διακονής-Κάρπαθος, Kosmos-Κως, Patmos-Πάτμος, Pagonis car-Λέρος, Δράκος Θεοφίλης –Κάλυμνος.
 • Τα μέλη της ΕΥΘΥΤΑ, τους εθελοντές φοιτητές, τους πτυχιούχους Δημοτικής Εκπ/σης, Προσ/κής Ηλικίας και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η εκπαιδευτική ομάδα της ΕΥΘΥΤΑ, είναιη χαρά, η δύναμη, η ψυχή και η ελπίδαστην διαμόρφωση της οδικής παιδείαςμε όραμα έναν κόσμο με ΜΗΔΕΝ απώλειες από τροχαία. Οι άνθρωποι της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ θα συνεχίσουν…για έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, έναν κόσμο που αξίζουμε και τον έχουμε ανάγκη, έναν κόσμο δίχως άλλες χαμένες ανθρώπινες ζωές στο δρόμο. Οφείλουμε και θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την σοβαρότητα της Οδικής Ασφάλειας, της ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών από όλους για να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση με τους ανθρώπους που χάνονται στους δρόμους και τα θλιβερά αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας.

Δίνουμε προτεραιότητα στη ΖΩΗ. Οδηγούμε Υπεύθυνα, δεν παραβιάζουμε τον ΚΟΚ, προσέχουμε στις παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ΖΩΗ μας και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου.

Απαιτούμε να κυκλοφορούμε σε ασφαλείς δρόμους.

Καλό Καλοκαίρι με ασφαλείς διαδρομές.

Pin It on Pinterest

Share This