Συμβουλές της ΕΥΘΥΤΑ για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Συμβουλές της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο Π.Ο. Υγείας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με δελτίο τύπου προς όλους γράφει: Επιστροφή στα σχολεία. Οι ενήλικες πρέπει να έχουν επίγνωση της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς μετακίνησης των παιδιών και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προώθησε στο Διευθυντή και στην υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Α/θμιας Εκπ/σης Ν.Δωδ/σου, έντυπο με συμβουλές για την πρόληψη των τροχαίων, με την παράκληση να προωθηθεί σε όλα τα σχολεία της Ρόδου και να διανεμηθεί στους γονείς και στους μαθητές.
Λίγα λεπτά ανάγνωσης κέρδος……….. για μια ζωή……
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, εύχεται στους μαθητές, στους γονείς, και στους δασκάλους καλή εκπαιδευτική χρονιά με υγεία και με ασφαλείς μετακινήσεις.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, όπως κάθε χρόνο είναι κοντά στο παιδί και τους γονείς και με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των χρηστών του οδικού δικτύου με βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας που θα πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια των παιδιών.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, επισημαίνει ότι τα παιδιά είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών και την 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών, μπορεί να συμβάλει θετικά. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τους καλύτερους δασκάλους κυκλοφοριακής αγωγής. Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και έχουν ως πρότυπο τη συμπεριφορά τους.
Για να φτάσουμε το στόχο μας, για όλο πιο ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας χρειάζεται να εργαστούμε και να συνεργαστούμε όλοι, οι γονείς οι δάσκαλοι, οι υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα και οι τοπικοί άρχοντες για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα νέους.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ συμβουλεύει: ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Για τα παιδιά η κάθε διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής πρακτικής τα παιδιά εξοικειώνονται με το οδικό περιβάλλον, μαθαίνουν τη σημασία των σημάτων που ορίζουν την κυκλοφορία, μαθαίνουν να σέβονται τους άλλες χρήστες του δρόμου και παράλληλα εμπλουτίζεται ο κόσμος των εμπειριών τους. Οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να εξασκηθούν με το παιδί τους στους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας (Κ.Ο.Κ).

Θυμηθείτε:
Η συμπεριφορά σας αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά σας, γιατί βλέπουν ακούν και μιμούνται. Συμπεριφερθείτε με ευγένεια και υπομονή είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί για να κάνουν και τα παιδιά σας το ίδιο. Μπορείτε να γίνετε οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής.
Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο:
Κρατείστε τα παιδιά πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου
Σταματήστε πριν την άκρη του πεζοδρομίου- Κοιτάξτε αριστερά δεξιά και ξανά αριστερά το δρόμο να βεβαιωθείτε ότι δεν περνάει κάποιο αυτοκίνητο ή άλλο όχημα- περιμένετε να απομακρυνθούν τα τυχόν διερχόμενα οχήματα- βρείτε ένα ασφαλές σημείο για να διασχίσετε το δρόμο
Περιμένετε όταν το φανάρι για τους πεζούς είναι κόκκινο και προχωρείτε όταν αυτό γίνει πράσινο- Διασχίζετε προσεκτικά το δρόμο, δεν τρέχετε , ούτε αργοπορείτε.
Συζητήστε με το παιδί τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίζει στο οδικό περιβάλλον-εξασκηθείτε μαζί με το παιδί σας για την ασφαλή μετακίνηση από και προς το σχολείο, βεβαιωθείτε πρώτα στο σπίτι ότι το παιδί έχει κατανοήσει πλήρως τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Ασφάλειας και σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες.
Μεταφέρετε τα παιδιά με το αυτοκίνητό σας στο σχολείο;
Θυμηθείτε: Τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντα πίσω. Στο ειδικό κάθισμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Η παράλειψη πρόσδεσης των παιδιών με ειδικά συστήματα συγκράτησης (καθισματάκια) στο αυτοκίνητο είναι εγκληματική ενέργεια. Η ζώνη ασφαλείας προστατεύει αποτελεσματικά ανθρώπους με σωματότυπο ηλικίας άνω των 12 ετών και με ύψος άνω του 1,50 μέτρου. Τα παιδιά δε θα πρέπει να βρίσκονται ποτέ μόνα τους στο αυτοκίνητο.
Μεταφέρετε το παιδί σας με την μοτοσυκλέτα σας; Χρησιμοποιείτε πάντα το κράνος σας τόσο εσείς όσο και το παιδί σας
Μη χρησιμοποιείτε το παιδί σας ως αερόσακο στην μοτοσυκλέτα σας, εγκληματική η ενέργειά σας.
Αποτελέστε οι ίδιοι σωστό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας, επιδεικνύοντας σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ τον Κώδικα ΖΩΗΣ.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ συμβουλεύει: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Μάθε τα βασικά σήματα του Κ.Ο.Κ, για να κυκλοφορείς με ασφάλεια
Μην διασχίζεις ποτέ τρέχοντας το δρόμο, είτε υπάρχουν διαβάσεις είτε όχι
Να βαδίζεις πάντα στο πεζοδρόμιο όχι στην άκρη του πεζοδρομίου από την πλευρά της κυκλοφορίας των οχημάτων
Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, να βαδίζεις στην άκρη του δρόμου και αντίθετα προς τα αυτοκίνητα, για να μπορείς να βλέπεις και να ελέγχεις τυχόν απροσεξία του οδηγού ώστε να μπορείς να αντιδράσεις
Μη περνάς ποτέ το κόκκινο για πεζούς ( Σταμάτη), ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο δρόμο
Αν βρεθείς στη μέση του δρόμου και αντιληφθείς αυτοκίνητο, μείνε ακίνητος, για να σε δει ο οδηγός
Αν βαδίζεις με την ίδια φορά των αυτοκινήτων, να γυρίζεις το κεφάλι πίσω, για να βλέπεις την κίνησή τους και να έχεις αυξημένη την προσοχή σου
Μη διασχίζεις διαγώνια τη διασταύρωση
Μη βγάζεις ποτέ το κεφάλι σου ή τα χέρια σου από το αυτοκίνητο
Να χρησιμοποιείς πάντα την πόρτα του αυτοκινήτου από την πλευρά του πεζοδρομίου όταν θέλεις να αποβιβαστείς
Αν παίζεις στη παιδική χαρά και σου φύγει η μπάλα, ή σου φωνάξει κάποιος φίλος μη τρέξεις στο δρόμο χωρίς να ελέγξεις- μη παίζεις μπάλα στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο
Να αποφεύγεις την οδήγηση του ποδηλάτου σου σε πολυσύχναστους δρόμους, γιατί κινδυνεύεις από απρόσεκτους οδηγούς -μη οδηγείτε το ποδήλατό σας πολύ γρήγορα, ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να σταματήσετε και μην ξεχνάς το κράνος σου
Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο των γονιών ή των συγγενών σου, να κάθεσαι στο πίσω κάθισμα χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας και αν χρειαστεί να δίνεις τις οδηγίες σου στον οδηγό-γονιό σου
Μη ανεβαίνεις στη μοτοσυκλέτα του μπαμπά, της μαμάς ή κάποιου συγγενικού σου προσώπου αν δεν φοράτε και οι δύο το κράνος σας
Έχεις πάντα ανοιχτά τα μάτια σου και τα αυτιά σου- σε ένα σταυροδρόμι κοιτάς πάντα αριστερά δεξιά και πάλι αριστερά
Μη τρέχεις στους δρόμους κι ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα- κοιτάς πάντα δύο φορές όταν περνάς από διασταυρώσεις
Ξεκίνησε πάντα νωρίτερα από το σπίτι για να μην έχεις το άγχος της κίνησης στους δρόμους
Μη περπατάς στο δρόμο, όταν βλέπεις ότι περνούν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες
Το πιο σημαντικό όταν βρίσκεσαι στο δρόμο: να είσαι συγκεντρωμένος για να ελέγχεις τη κάθε σου κίνηση.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα που τελούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Στόχος μας μέσω της βιωματικής μάθησης να εκπαιδεύσουμε τους αυριανούς οδηγούς με ασφαλέστερες οδικές επιλογές. Τα προγράμματα γίνονται σε σχολεία όλων των βαθμίδων της Δωδεκανήσου μετά από αιτήματα των εκπαιδευτικών, των συλλόγων και φορέων.
Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ : 6946443419 και στο e-mail: efthita_rh@yahoo.gr

Pin It on Pinterest