Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετείχε και υιοθέτησε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων, FEVR- MANIFESTO 2014, στη Γενική Συνέλευση που έγινε στη Λουμπλιάνα στις 19-21 Σεπτεμβρίου 2014
Η FEVR είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων και αποτελείται από 24 μέλη- Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, από 16 χώρες.
Το 2013, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις 26.025 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης και τραυματίστηκαν πάνω από 300.000.logo-fevr
Την Ελλάδα στην Γενική Συνέλευση της FEVR που έγινε στη Λουμπλιάνα στις 19-21 Σεπτεμβρίου 2014 εκπροσώπησαν , η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης και ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», μέλη της FEVR.
Η επιλογή της Λουμπλιάνας σαν τόπος της συνάντησης δεν έγινε τυχαία. Φέτος βραβεύτηκε σαν η κορυφαία Ευρωπαϊκή πόλη τόσο στο ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας όσο και σε αυτό του πρασίνου.
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της FEVR υιοθετήθηκαν τα παρακάτω αιτήματα.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία που θεσμοποιεί τα minimum standards πάνω στα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των Θυμάτων Εγκλήματος, ανάμεσα τους και των Θυμάτων της Οδικής Κυκλοφορίας πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως σε κάθε κράτος μέλος.
Η Στρατηγική Οδικής Ασφάλειας κάθε κράτους μέλους δεν πρέπει ποτέ να παραλείπει την «Μετά την Σύγκρουση απάντηση», την Διερεύνηση, την Απόδοση κατηγοριών και τις υπηρεσίες υποστήριξης για τα Θύματα των Τροχαίων Συγκρούσεων.
Ο Τομέας Υγείας πρέπει να πάρει τον ηγετικό ρόλο για τον Περιορισμό των Τροχαίων Τραυματισμών και ο περιορισμός των τροχαίων συγκρούσεων πρέπει να συμπεριληφθεί στους στόχους για την Δημόσια Υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ( Κατά απαράδεκτο τρόπο οι τροχαίες συγκρούσεις δεν περιλαμβάνονται στους επτά στόχους για την Δημόσια Υγεία της ΕΕ (2013- 2017)! Αντίθετα μ αυτή την απουσία – της αιτίας αποδεκατισμού της νέας γενιάς στην Ευρώπη- στους στόχους περιλαμβάνεται το «Ευ γηράσκειν» των Ευρωπαίων πολιτών.
Στοιχεία από τα Νοσοκομεία και την αστυνομία πρέπει να συνδυάζονται για να δίνουν μια πιο καθαρή και πιο ακριβή εικόνα για τις απώλειες Θυμάτων τροχαίων και το όριο του θανάτου εντός 30 ημερών που εφαρμόζεται για να καταγράφουν οι θάνατοι από τροχαία πρέπει να αποσυρθεί.
Τα κράτη μέλη οφείλουν να υιοθετήσουν το «Όραμα Μηδέν» για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου από τι στιγμή που κάθε θάνατος και τραυματισμός στο δρόμο είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό αριθμό. Αυτές είναι πραγματικές ανθρώπινες και οικογενειακές τραγωδίες.
Μην χαρακτηρίζεται αυτούς τους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς ατυχήματα. Σύγκρουση, όχι ατύχημα!
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ