Ευθεία απειλή Τσαβούσογλου: Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία στα στρατικοποιημένα νησιά

Στο στόχαστρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρίσκονται για μια ακόμα φορά τα ελληνικά νησιά θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησής τους. 

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη θέτοντας θέμα κυριαρχίας των νησιών κι επισημαίνοντας ότι τα νησιά δεν πρέπει να στρατικοποιηθούν. 

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 60», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι είπε ότι θα παρακολουθεί η Άγκυρα το θέμα, θα κάνει τις τελευταίες της προειδοποιήσεις και αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών που έχουν στρατιωτικοποιηθεί. 

«Στην επιστολή, που γράψαμε, αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει του όρους των Συνθηκών. Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπο όρους και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζεται τους όρους. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση», συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι απειλείται, όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις Συνθήκες, ενώ υπογράμμισε ότι με λίγα όπλα και στρατιώτες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές. 

«Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί. Όμως ισχυρίζεται πως υπάρχει απειλή αποτην Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις Συνθήκες; Όχι! Τι δηλαδή θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό. Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δε λένε την αλήθεια», σημείωσε.

Για την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας τόνισε ότι τα δυτικά σύνορα έχουν καθοριστεί και δε θα υποχωρήσουν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τουρκική θεωρία τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέχρι την Κρήτη, την Κάρπαθο κλπ. 

Πηγή:skai.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This