Ευθανασία στον «Εξκάλιμπερ» υπό τον φόβο του αιμορραγικού πυρετού

Πρόκειται για τον σκύλο της ισπανίδας νοσοκόμας που προσεβλήθη από τον ιό Έμπολα

Ευθανασία στον Εξκάλιμπερ, τον σκύλο της ισπανίδας νοσοκόμας που προσεβλήθη από τον ιο Έμπολα, προχώρησαν σήμερα οι ισπανικές αρχές υπό τον φόβο διάδοσης του θανατηφόρου ιού.

Η ευθανασία του Εξκάλιμπερ προκάλεσε διαμαρτυρίες από υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ζώων, ενώ 374.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει μια αίτηση με την οποία ζητούσαν ο σκύλος «να μπει σε καραντίνα», αντί να του γίνει ευθανασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν απλό σκύλο, αλλά «για ένα μέλος της οικογένειας».

Υπήρχε κίνδυνος ο Εξκάλιμπερ «να μεταδώσει την ασθένεια στους ανθρώπους», ανέφερε ο δήμος της Μαδρίτης στην ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε μόλις 40 λεπτά μετά την απομάκρυνση του σκύλου από το σπίτι της ασθενούς, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφασή του.

Στον σκύλο αρχικά έγινε νάρκωση «για να μη υποφέρει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα στοιχεία έχουν δείξει «ότι οι σκύλοι μπορούν να είναι φορείς θετικών αντισωμάτων του ιού Έμπολα», γεγονός που σημαίνει ότι «μπορούν να είναι φορείς του ιού χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα», είχε εξηγήσει χθες Τρίτη η υγειονομική υπηρεσία του δήμου της Μαδρίτης.

Σήμερα οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων προσπάθησαν να εμποδίσουν τις αρχές να πάρουν τον Εξκάλιμπερ, ενώ είχε ξεκινήσει και μια εκστρατεία υποστήριξής του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν όταν οι αρχές έπιασαν τον Εξκάλιμπερ μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ιδιοκτήτρια του σκύλου, μια νοσοκόμα 44 ετών, μέλος της ιατρικής ομάδας η οποία φρόντισε τους δύο ισπανούς ιεραποστόλους που προσβλήθηκαν από τον ιό στην Αφρική και πέθαναν, διακομίστηκε σε νοσοκομείο τη Δευτέρα αφού μολύνθηκε από τον Έμπολα. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό εκτός Αφρικής.
Ο σύζυγός της έχει τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους και είναι εκείνος που ενημερώσει την κοινή γνώμη χθες Τρίτη για την επικείμενη ευθανασία του Εξκάλιμπερ.

«Μου είπαν ότι αν δεν τους έδινα την άδεια, θα προσέφευγαν στη δικαιοσύνη για να μπούνε στο σπίτι μου με τη βία και να θυσιάσουν τον σκύλο», δήλωσε ο Χαβιέ, σύζυγος της νοσοκόμας στην εφημερίδα Ελ Μούντο.

Πηγή : newsbeast.gr

Pin It on Pinterest