Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θέμα: Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Θέμα: Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συναντήθηκε με τον κ. Σπ. Σπυρίδωνα, Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Σκοπός της συνάντησης ήταν, να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα για τις δράσεις της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και να καταθέσει όλο το φάκελο με τις παρεμβάσεις της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, σχετικά με την παραμονή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ρόδου.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης η κ. Ελένη Καρύδη , ενημέρωσε τον Γ. Γραμματέα για κάθε έγγραφο χωριστά (μηνυτήρια αναφορά, έγγραφα προς τους φορείς που έχουν την ευθύνη για την τοποθέτηση και την παραμονή των παράνομων πινακίδων στο οδικό δίκτυο) και ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Δυστυχώς, εξέφρασε την απορία και τον προβληματισμό γιατί μέχρι σήμερα επικρατεί ανομία, αδιαφορία, παραμένουν και αυξάνονται οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Ρόδου.
Ενημέρωσε ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, προσπαθεί εδώ και χρόνια να δώσει τέλος στην ανομία των παράνομων πινακίδων και σύμφωνα με την απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έκρινε την τοποθέτηση παρανόμων πινακίδων εκατέρωθεν των οδικών αξόνων ως «αδίκημα διαρκές και συνεπώς πάντοτε αυτόφωρο», σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των ΚΥΑ 38110/2002 και 52138/2003, και με την απόφαση του ΣτΕ, διαπίστωση όλων που ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το θέμα της οδικής ασφάλειας ,είναι η καθημερινή καταστρατήγηση όλου του θεσμικού πλαισίου, αλλά και οι ευθύνες που δεν αποδίδονται, είτε γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ των εμπλεκομένων.
Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο της Γ. Γραμματέα Κ. Χριστίνας Καλογήρου , Α.Π 81515/9171 (2013)29-01-2014, με βάση το σχετικό ισχύον πλαίσιο, η αρμοδιότητα αφαίρεσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων ασκείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με κοινοποίηση του προαναφερόμενου εγγράφου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο Δήμο Ρόδου και μετά από το έγγραφο που είχε αποστείλει η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στις 10-12-2013 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ζητώντας να ενεργήσουν αρμοδίως για την άμεση διευθέτηση του θέματος με την συνδρομή τους, για την άμεση αποξήλωση των παράνομων πινακίδων.
Ενημέρωσε τον Γ. Γραμματέα , ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συναντήθηκε δύο φορές με τον τ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, συγκροτήθηκε το συνεργείο για την απομάκρυνση των καταγεγραμμένων παράνομων πινακίδων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση για την αποξήλωση των παράνομων πινακίδων για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Τόνισε ότι: σε καμία ενέργεια δεν έχει προβεί έως σήμερα ο Δήμος Ρόδου, μετά και από την συνάντηση μας, προκειμένου να ενεργοποιήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθώς και στην επιβολή κυρώσεων και στην αποκατάσταση της νομιμότητας αναφορικά με τους όρους διενέργειας υπαίθριας διαφήμισης, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ έως σήμερα, αδιαφορώντας για διαφυγόντα κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ο Δήμος Ρόδου για τόσα χρόνια, τόσο για τις παράνομες πινακίδες ,όσο και για τα στέγαστρα των στάσεων των οποίων η εκμετάλλευση έχει λήξει εδώ και χρόνια και εφόσον προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η επιβολή προστίμων.
Μετά από αυτά η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ζήτησε την βοήθεια του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να παρέμβει σύμφωνα με όσα προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την άμεση αποξήλωση των διαφημιστικών πινακίδων.
Είναι τόσα πολλά αυτά στα οποία υστερούμε σχετικά με την Οδική Ασφάλεια, στην περιοχή μας, στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμη περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας αντίστοιχες πρακτικές από την Ευρώπη, εφαρμόζοντας όλα όσα αφορούν την οδική ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου, με δεδομένο ότι στις χώρες της Ευρώπης εφαρμόζονται οι νόμοι που αφορούν κάθε τι που έχει σχέσει με την ασφάλεια των χρηστών στο οδικό δίκτυο.

Pin It on Pinterest