Έφτασε στη Ρόδο το Τουρκικό πλοίο που έστειλε η Αγκυρα για να προκαλέσει

Ανοιχτά της Ρόδου κάνει διέλευση αυτή την ώρα το Τουρκικό ερευνητικό Billim 2 , που έστειλε η Τουρκία για έρευνες δεσμεύοντας με παράνομη NAVTEX περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Φυσικά σκοπός του πλοίου δεν είναι οι έρευνες αλλά να προκαλέσει την Ελλάδα προσπαθώντας να παγιώσει το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία ξεκάθαρα προκαλεί την Ελλάδα και ανεβάζει αισθητά την ένταση στο Αιγαίο τόσο με παραβιάσεις πολεμικών αεροσκαφών όσο και με διάφορα πλοία που κάνουν έρευνες εντός Ελληνικής ΑΟΖ αλλά και παρενοχλώντας πλοία που έχουν άδεια απο την Ελλάδα για νόμιμες έρευνες.

Για το Billim 2 έχει εκδοθεί παράνομη NAVTEX, του υδρογραφικού σταθμού της Αττάλειας, για διεξαγωγή ωκεανογραφικών και κλιματολογικών ερευνών μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης, εντός ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Περιοχή δικαιοδοσίας του υδρογραφικού σταθμού του Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου έως και 8 Οκτωβρίου 2021, ενώ οι συντεταγμένες της δεν οριοθετούν θαλάσσια περιοχή ως συνήθως, αλλά αντιθέτως αποτυπώνουν την πορεία του ερευνητικού πλοίου.

Το Billim 2 ανήκει στο Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών της Τουρκίας, που αντικείμενο έχει την εκπαίδευση και έρευνα που σχετίζονται με τη θαλάσσια επιστήμη. Ε έδρα του είναι στην πανεπιστημιούπολη Ερντεμλί της Μερσίνας, απέναντι από την Κύπρο, και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1983 στην Κωνσταντινούπολη και είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για θαλάσσιες βιολογικές και γεωλογικές έρευνες. Το μήκος του αγγίζει τα 40,36 μ. είναι πετρελαιοκίνητο και η ταχύτητα που αναπτύσσει φτάνει έως 11,5 κόμβους (21,3 χλμ) την ώρα. Διαθέτει ραντάρ με σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας, υποθαλάσσια κάμερα και η αυτονομία του αγγίζει τις 45 μέρες στη θάλασσα. Το πλήρωμα αποτελείται από δώδεκα άτομα και μπορεί να φιλοξενήσει έως 14 επιστήμονες κ.α.