Δύο συγκλονιστικά ντοκουμέντα σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Ρόδο το καλοκαίρι του 2023, κατακαίγοντας 176.287 στρέμματα, δημοσιεύει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Πρόκειται για στιγμιότυπα από το βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό που έστελναν οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος που επέβαιναν στο Συντονιστικό Ελικόπτερο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και στην ηγεσία του ΠΣ από τα μέτωπα της πυρκαγιάς.
Όπως προκύπτει από το υλικό, στις 22 Ιουλίου 2023 η πυρκαγιά κατέκαιγε την περιοχή Κιοτάρι στη Ρόδο. Πρόκειται για μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές στο νησί, όπου την περίοδο εκείνη βρίσκονταν εκεί πάνω από 6.000 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, όπως φαίνεται στο δεύτερο στιγμιότυπο, η πυρκαγιά δεν φαίνεται να απειλεί τον οικισμό Λάερμα.
Δηλαδή τον οικισμό όπου μία ημέρα πριν είχε δοθεί εντολή στις πυροσβεστικές δυνάμεις να μετακινηθούν προς τα εκεί, εγκαταλείποντας το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατέκαιγε έξι χιλιόμετρα μακριά, με αποτέλεσμα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως κατέθεσε επίσημα μάρτυρας «κλειδί» ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της Ρόδου.
Τα στιγμιότυπα φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταθέσεις του μάρτυρα (πυροσβέστης), ο οποίος είχε κάνει λόγο για λάθη και παραλείψεις ανωτέρων του κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Μάλιστα, ο μάρτυρας κινδυνεύει με απόταξη από το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ φέρεται να έχει δεχθεί ενδοϋπηρεσιακές απειλές, για τις οποίες έχει ενημερωθεί επισήμως η Πυροσβεστική. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η έφοδος στο Αρχηγείο
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει η «Μ» έχουν ημερομηνία 22 Ιουλίου 2023. Η πυρκαγιά καίει ήδη για πέντε ημέρες στο νησί της Ρόδου. Το Συντονιστικό Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πετάει πάνω από το πύρινο μέτωπο. Οι πυροσβέστες που επιβαίνουν σε αυτό αποστέλλουν στο ΕΣΚΕΔΙΚ βιντεοληπτικό υλικό και φωτογραφίες. Αυτό είναι κάτι που γίνεται κάθε φορά σε μεγάλες πυρκαγιές για τον καλύτερο συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μάχη της κατάσβεσης. Το υλικό αυτό ζητήθηκε το φθινόπωρο του 2023 από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Ρόδου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τις καταστροφικές πυρκαγιές και την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αρμοδίων. Ωστόσο το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής δεν φάνηκε και ιδιαίτερα πρόθυμο να το διαβιβάσει.
Την ίδια στάση είχαν τηρήσει στο Αρχηγείο και για τη διαβίβαση των επικοινωνιών που ήταν καταγεγραμμένες στο καταγραφικό του ΕΣΚΕΔΙΚ σχετικά με τους χειρισμούς στην πυρκαγιά.
Τον Φεβρουάριο του 2024 αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν δύο εφόδους στο Αρχηγείο του ΠΣ κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Εκεί προχώρησαν στην κατάσχεση τόσο του βιντεοληπτικού και του φωτογραφικού υλικού όσο και των επικοινωνιών που ήταν καταγεγραμμένες στο ΕΣΚΕΔΙΚ.
Οι φωτογραφίες
Τα δύο στιγμιότυπα λοιπόν που δημοσιεύει η «Μ» προέρχονται από το κατασχεμένο υλικό.
Η μία από τις δύο φωτογραφίες φέρει ώρα 13.54 και ημερομηνία 23 Ιουλίου 2023. Το ελικόπτερο βρίσκεται πάνω από τον οικισμό Λάερμα στη Ρόδο. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς με γυμνό μάτι, ο οικισμός δεν απειλείται από την πυρκαγιά. Η εστία της πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και σίγουρα όχι ανησυχητική.
Η κατάσταση όμως δεν είναι ίδια και για την περιοχή Κιοτάρι στη Ρόδο. Σύμφωνα με τη δεύτερη φωτογραφία, η οποία έχει τραβηχτεί στις 13.58 επίσης στις 23 Ιουλίου, η πυρκαγιά κατακαίει το Κιοτάρι. Το σύννεφο καπνού είναι πυκνό και τεράστιο και υψώνεται σαν μανιτάρι πάνω από την περιοχή. Ξενοδοχεία και σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Κάτοικοι και τουρίστες προσπαθούν έντρομοι να εγκαταλείψουν την περιοχή με όποιον τρόπο μπορούν. Η περιοχή άλλωστε θεωρείται τουριστικό θέρετρο στο νησί και τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονταν εκεί 6.000 άνθρωποι που απειλούνταν ξεκάθαρα από το τεράστιο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Τελικά, λίγες ώρες μετά, και συγκεκριμένα το βράδυ της 23ης Ιουλίου, αποφασίστηκε η σωτήρια εκκένωση της περιοχής, η οποία στήθηκε διά θαλάσσης και την επέβλεπε προσωπικά ο Υφυπουργός – βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς και εστέφθη με απόλυτη επιτυχία απο το λιμενικό και προστατευτήκαν οι πολίτες. Η θαλάσσια οδός ήταν εκείνη την στιγμή η μόνη ασφαλής διέξοδος αφού οι φλόγες είχαν φτάσει κοντά στις οδικές αρτηρίες.
Ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. και δικαστικός πραγματογνώμονας με απόφαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, επισημαίνει χαρακτηριστικά με δήλωσή του στην «Μ»:
«Στην καταστροφική πυρκαγιά της Ρόδου το 2023, αν δεν είχε κινητοποιηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η Λιμενική Αρχή Ρόδου για να διασώσει από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στο Κιοτάρι μεγάλο αριθμό επισκεπτών, θα υπήρχαν πολλά θύματα».
Πλήρης επιβεβαίωση
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν πλήρως όσα κατέθεσε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών πυροσβέστης που μαζί με άλλους συναδέλφους του έδιναν μάχη με τις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», ο μάρτυρας φέρεται να έχει καταδείξει ενώπιον της Εισαγγελίας Ρόδου δύο κομβικά σημεία τα οποία κατά τη γνώμη του είχαν αποτέλεσμα να καταστεί η πυρκαγιά ανεξέλεγκτη. Το ένα από αυτά έχει να κάνει με την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που συνέβη τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 2023 και ενώ ήδη η φωτιά βρισκόταν υπό μερικό έλεγχο.
Πιο αναλυτικά, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δέχθηκε περίπου στις 3 τα ξημερώματα τηλεφώνημα από πολίτη, ενώ ο ίδιος ήταν υπηρεσία, με το οποίο ενημερώθηκε ότι είχε δημιουργηθεί μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς που ανερχόταν σε εκατοντάδες μέτρα. Κατά τον μάρτυρα, η αναζωπύρωση σημαίνει ότι είχαν γίνει κακοί χειρισμοί σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της υπό ύφεση πυρκαγιάς προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση, καθώς και πως όσοι συνάδελφοί του ήταν επιφορτισμένοι με την επιτήρηση άργησαν να ενημερώσουν για το μέτωπο, το οποίο είχε θεριέψει.
Επίσης ο μάρτυρας στάθηκε και σε ακόμη ένα σημείο. Την τέταρτη ημέρα της πυρκαγιάς, και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 2023, δόθηκε εντολή στις πυροσβεστικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το μέτωπο και να μετακινηθούν κατά 6 χιλιόμετρα, στον οικισμό Λάερμα.
Κατά τον μάρτυρα, η εντολή αυτή ήταν λανθασμένη, καθώς ο οικισμός τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν κινδύνευε, ενώ όταν εγκαταλείφθηκε το μέτωπο η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως εάν δεν εγκατέλειπαν το μέτωπο η φωτιά θα μπορούσε να καταστεί ελεγχόμενη με τη συντονισμένη δράση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.
Επίσης, άλλο ένα σημείο που έθιξε ο μάρτυρας ήταν και το γεγονός ότι η εντολή για εγκατάλειψη του μετώπου δεν δόθηκε από τον συντονιστή της Πυροσβεστικής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος ουσιαστικά είχε την ευθύνη για την επιχείρηση, αλλά από τοπικό συντονιστικό όργανο. Εκεί φέρεται να υπηρετεί αξιωματικός της Πυροσβεστικής που συνδέεται με την περιοχή Λάερμα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνήσει η Εισαγγελία.
Ο «Γολγοθάς»
Μετά την κατάθεσή του στις εισαγγελικές αρχές ξεκίνησε και ο προσωπικός του «Γολγοθάς». O πυροσβέστης όχι μόνο κινδυνεύει με απόταξη από το Σώμα, καθώς διεξάγεται σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), αλλά παράλληλα φέρεται να έχει δεχθεί ενδοϋπηρεσιακές απειλές για τις οποίες έχει ενημερωθεί επισήμως η Πυροσβεστική. Η ΕΔΕ έχει να κάνει με την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών, επειδή την περίοδο της πυρκαγιάς σχολίαζε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από τους ανωτέρους του. Πιο αναλυτικά, η πειθαρχική έρευνα αφορά τη διάπραξη του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης από την πλευρά του πυροσβέστη με το ερώτημα της απόταξης. Δηλαδή, σε περίπτωση που η ΕΔΕ του αποδώσει πειθαρχικές ευθύνες, ο πυροσβέστης θα εκδιωχθεί από το ΠΣ.
Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, ο πυροσβέστης έλαβε στις αρχές Οκτωβρίου κλήση από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής προκειμένου να μεταβεί στην Αθήνα και να εξεταστεί για όσα τον εγκαλούν. Πράγματι ο πυροσβέστης με προσωπικά του έξοδα μετέβη στην Αθήνα. Όταν όμως έφθασε στο Αρχηγείο διαπίστωσε έκπληκτος ότι η εξέτασή του είχε αναβληθεί. Ειδικότερα, το Αρχηγείο φέρεται να ειδοποίησε μέσω email την Πυροσβεστική της Σύρου για την αναβολή. Από εκεί το email έπρεπε να διαβιβαστεί μέσα σε λίγες ώρες στην Πυροσβεστική της Ρόδου, ώστε να ενημερωθεί αρμοδίως ο πυροσβέστης. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Όπως ενημερώθηκε, το email κατέφθασε στη Ρόδο μετά από μερικές ημέρες και ενώ ο ίδιος είχε ήδη ταξιδέψει στην Αθήνα.
Το ίδιο πράγμα συνέβη και πριν από μερικές ημέρες. Ο πυροσβέστης ενημερώθηκε να μεταβεί ξανά στο Αρχηγείο. Όταν όμως έφθασε εκεί διαπίστωσε έκπληκτος ότι η ακρόασή του είχε προγραμματιστεί σε άλλη ημερομηνία από αυτή για την οποία είχε ειδοποιηθεί να παραστεί. Ως αποτέλεσμα η ΕΔΕ διεξάγεται δίχως να ακουστεί η δική του άποψη και χωρίς να παραθέσει τα όποια στοιχεία διαθέτει. Λες και πρόκειται για προειλημμένη και μεθοδευμένη απόφαση με εκδικητικά χαρακτηριστικά.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο που ο συγκεκριμένος πυροσβέστης βρίσκεται αντιμέτωπος με παρόμοιες συμπεριφορές, και όχι μόνο. Πριν από λίγους μήνες ο μάρτυρας κατέθεσε αναφορά στην Πυροσβεστική, στην οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε συγκεκριμένες ενδοϋπηρεσιακές απειλές.
Μεταξύ αυτών ότι θα «απολυθεί» από την Πυροσβεστική, όπως και ότι θα τον στείλουν σε κατάσβεση πυρκαγιάς χωρίς νερό, κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως απειλή κατά της ζωής του.
Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές αποκαλύψεις της «Μ» δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση, ενώ ερωτήματα γεννώνται και για το πώς εξελίσσεται η εισαγγελική έρευνα που είχε ξεκινήσει.
Πηγή: ereportaz.gr