Δράσεις του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ρόδου

Ο Δήμος Ρόδου, λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Ρόδου με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Στόχος του η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, ενημέρωση, υποστήριξη (επιδόματα: ΕΕΕ, Στέγασης, ΚΕΑ Ανασφάλιστων Υπερηλίκων & Ομογενών, Γέννησης, Αναπηρικά), και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου.

Επίσης ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού προσφέρει υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό παρέχονται και πολλές άλλες εξατομικευμένες κοινωνικές υπηρεσίες όπως: Έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης, Κοινωνικές Έρευνες, Βεβαιώσεις Αστεγίας, Διεκπεραίωση Εισαγγελικών Παραγγελιών, Κοινωνικές Εκθέσεις, Συνεδρίες Ψυχολογικής Υποστήριξης, Εργασιακή Συμβουλευτική, Αιτήσεις Στάθμευσης ΑΜΕΑ, Επιδόματα σε κατοίκους άλλων νησιών, Δωρεάν Μετακίνηση με Πλοία κ.α.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο έως Απρίλιο 2024, με την ένθερμη υποστήριξη του κ. Θωμά Σωτρίλλη, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Ισότητας του Δήμου Ρόδου, κατά την πρώτη περίοδο ανάληψης των καθηκόντων του, υλοποιήθηκαν οι κάτωθι δράσεις:

  1. Συνεργασία – δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνικών επιστημόνων του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ρόδου και της Μονάδας έγκαιρης παρέμβασης στη ψύχωση «Ξένιος Ζεύς» με σκοπό την αμφίδρομη πληροφόρηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την μετέπειτα ενημέρωση-παραπομπή των ωφελούμενων που χρήζουν βοήθειας. Κατά τη συνάντηση έγινε παρουσίαση από την επιστημονική ομάδα της ΜΕΠ σχετικά με το τι περικλείει ο όρος ψύχωση και ποιος είναι ο ρόλος της μονάδας.
  1. Συμμετοχή 2 κοινωνικών λειτουργών του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου μετά από πρόσκληση του προγράμματος EmfaSEAS, το οποίο υλοποιείται με δωρεά του ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, στο Διήμερο Εφαρμογής Social Streetwork. Στο πλαίσιο του διημέρου, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με φορείς της Αθήνας, ανταλλάχθηκαν απόψεις, πρακτικές & αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την αστεγία και την κοινωνική προσφορά. Στη δράση συμμετείχαν οι ακόλουθες οργανώσεις της Αθήνας: Shedia, ΚΥΑΔΑ – Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων, Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου, Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees, Streeters Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά, Δομή Αστέγων Ρόδου, Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Union of Women Association, Κινητή Μονάδα ΠΕ Ηρακλείου – ΚΕΘΕΑ Αριάδνη
  1. Συνεργασία του Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Ρόδου με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών για την υποστήριξη ανέργων ευάλωτων ομάδων. Στόχος ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών των κοινωνικών δομών με πρωτοβουλίες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Πρωταρχικός στόχος αποτελεί η υποστήριξη των συνανθρώπων μας για την ένταξή τους στο οικονομικό ιστό. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 19 Μαρτίου έως την Παρασκευή 29 Μαρτίου, τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά αποκλειστικά για ωφελούμενους δικαιούχους του επιδόματος “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα”, ηλικίας 18-65 ετών, προέβησαν σε: α) Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος και β) Διοργάνωση Ατομικής/Ομαδικής Συμβουλευτικής με στόχο την ενδυνάμωσή των ωφελούμενων για εύρεση εργασίας.
  1. Στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων του νησιού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Ρόδου, υλοποιήθηκαν μια σειρά από συναντήσεις στις κατά τόπους Δημοτικές Ενότητες. Σκοπός η πληροφόρηση και του πιο απομακρυσμένου κατοίκου του νησιού, μέσω της συνεργασίας και δικτύωσης των υπηρεσιών του Δήμου με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά. Οι ενημερώσεις ξεκίνησαν από τη Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, όπου η κινητή μονάδα του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά με τα επιστημονικά στελέχη της επισκεφτήκαν το Τ.Κ. Κατταβιάς (αίθουσα Κοινότητας), στην Τ.Κ. Απολακκιάς (αίθουσα Πολιτιστικού) και στην Τ.Κ. Γεννάδιου (αίθουσα Δημαρχείου) .
  1. Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών με απώτερο στόχο την καταπολέμηση του έμφυλου διαχωρισμού και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών αποτελεί ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δράση έλαβε χώρα στην πλατεία Κύπρου, όπου μοιράστηκαν φυλλάδια ενημέρωσης για τον ανωτέρω σκοπό, συνοδευόμενα από τριαντάφυλλα, ευγενικής χορηγίας ιδιώτη, σε 100 γυναίκες ως ένδειξη τιμής λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών.
  1. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού («school bullying») που έχει καθιερωθεί η 6η Μαρτίου, σειρά ομιλιών με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Ρόδου καθώς και στο 17ο Δημοτικό σχολείο Ρόδου από την ψυχολόγο, δύο κοινωνικούς λειτουργούς και την παιδαγωγό του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Ρόδου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Και Υγείας. Σκοπός της ομιλίας ήταν η ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού των παιδιών ηλικίας Α΄ έως Στ΄ Δημοτικού, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη σημερινή πραγματικότητα, αλλά και η ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Μέσα από την παρουσίαση παραδειγμάτων, σχετικού βίντεο, βιωματικού παιχνιδιού, την αναφορά στο ποιος είναι ο θύτης, το θύμα, ο παρατηρητής, στους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης διαπιστώθηκε ότι το θέμα του εκφοβισμού είναι ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα και χρειάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου από όλους τους κοινωνικούς φορείς.
  1. Με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας που έχει καθιερωθεί στις 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ομιλία στο Δημοτικό Παραδεισίου από δύο κοινωνικούς λειτουργούς του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Ρόδου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Και Υγείας. Σκοπός της ομιλίας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον. Μέσω του εντύπου της Παγκόσμιας Διακήρυξης Δικαιωμάτων των ζώων, το οποίο διανεμήθηκε σε όλα τα παιδιά, επιδιώκεται η αναγνώριση και η καλλιέργεια του σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες αλλά και η ενεργή προάσπισής τους. Οι κοινωνικοί λειτουργοί αναφέρθηκαν στο δεσμό ανθρώπου-ζώου, στα οφέλη από τη συμβίωση με τα κατοικίδια (τα οποία εντόπισαν τα ίδια τα παιδιά από τα βιώματα τους), τη συνεισφορά των ζώων στα άτομα με αναπηρίες, το pet therapy και την ευεργετική τους επίδραση σε ηλικιωμένους/ες. Η όμορφη αλληλεπίδραση με τα παιδιά έκλεισε διαπιστώνοντας ότι η αγάπη δεν χαρακτηρίζεται με λέξεις και αυτό μας διδάσκουν συνεχώς τα ζώα. Ευχαριστούμε θερμά την διεύθυνση του Δημοτικού Παραδεισίου για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, καθώς και τους δασκάλους και τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου.

Ειδικότερα για την κοινωνική ένταξη της πληθυσμιακής ομάδας Ρομά υλοποιήθηκαν οι κάτωθι δράσεις:

  1. Δράση ενδυνάμωσης στην απασχόληση με θέμα τα τουριστικά επαγγέλματα για γυναίκες και άνδρες ΡΟΜΑ που έχουν εργαστεί κατά την τελευταία τουριστική περίοδο σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είτε επιθυμούν να το πράξουν τους ερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ και με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης στον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ο Δήμος Ρόδου προχωρά σε δράσεις ενίσχυσης του ενδιαφέροντος για εργασία των ωφελουμένων που διαμένουν σε καταυλισμούς. Στη δράση που υλοποιήθηκε στην αίθουσα Ροδινιού με καλεσμένους ομιλητές τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και Έφορο Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σκάλτσα Φώτιο καθώς και του κ. Παντέχη Διονύσιου αντιπρόσωπου του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε ομιλία ενημέρωσης καλών πρακτικών σε θέσεις εργασίας όπως η οροφοκομία, η λάντζα, η αποθήκη και το σέρβις. Η συζήτηση έκλεισε με την ενημέρωση των ωφελουμένων για τα εργασιακά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τις συνθήκες εργασίας.
  1. Δράση για την διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη υλοποιήθηκε από την παιδαγωγό με ειδίκευση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την ψυχολόγο του προγράμματος, στο 22ο νηπιαγωγείο Ρόδου με σκοπό την προώθηση της διαφορετικότητας, την αξία της ισότητας και την προαγωγή μιας κουλτούρας ανοχής και αμοιβαίας σεβαστικής συμπεριφοράς από την πρώτη ηλικία, μετά από πρόσκληση του νηπιαγωγείου. Η σημασία της διαφορετικότητας στην εκπαίδευση αποτελεί πυλώνα της σύγχρονης παιδαγωγικής προσέγγισης. Είναι πολύ σημαντικό μέσα σε μία ομάδα όπως του νηπιαγωγείου, κάθε παιδί να αναγνωρίζεται από τα άλλα παιδιά ως άτομο μοναδικό και ξεχωριστό και ταυτόχρονα να δημιουργεί με τα υπόλοιπα παιδιά σχέσεις αλληλεξάρτησης και αμοιβαίας αποδοχής.

Στόχος η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα παιδιά αναγνωρίζουν και αξιολογούν τη διαφορετικότητα ως πλούτο και πηγή μάθησης, μέσω της αποδοχής της διαφορετικότητας τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν και να συναισθάνονται περισσότερο. Μέσα από δραστηριότητες: δια δραστική αφήγηση παραμυθιού με θέμα τη διαφορετικότητα, βιωματικό παιχνίδι με ενεργή συμμετοχή των παιδιών και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα παιδιά πήραν ερεθίσματα να δουν θετικά τους «διαφορετικούς άλλους» και εμπλούτισαν την κατανόησή τους για τον κόσμο και την ανθρώπινη εμπειρία.

  1. Εβδομαδιαίες επισκέψεις των στελεχών του παραρτήματος στον καταυλισμό των Ρομά για διερεύνηση και κάλυψη αναγκών τους στο πλαίσιο της ένταξής τους. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ- κινητή μονάδα Αριάδνη Ρόδου με σκοπό την πρόληψη σε θέματα εξαρτήσεων.
  2. Παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών για την ενδυνάμωση και αυτονόμηση των ωφελουμένων οικογενειών. Δράσεις και κίνητρα για συνεπή και τακτική φοίτηση- μείωση της σχολικής διαρροής. Υποστήριξη στην εγγραφή των παιδιών στα σχολεία, μεταφορά των παιδιών με λεωφορείο (μισθωμένο από την περιφέρεια) από και προς τα σχολεία. (Follow up μαθητών Ρομά στα σχολεία –εγγραφές- συνοδεία γονέων, συζητήσεις με Διευθυντές, αστικοδημοτική τακτοποίηση, ατομικά δελτία υγεία και εμβολιασμοί).
  3. Παρέχονται υπηρεσίες για την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό. Π.χ. Εργασιακή συμβουλευτική, σύνταξη βιογραφικών με στόχο την εύρεση εργασίας σε ωφελούμενους Ρομά προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς να στηρίζονται στην επιδοματική πολιτική.

Pin It on Pinterest