Δράσεις 1ου ΓΕΛ Ρόδου ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό

Η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία και η ευαισθητοποίηση των μαθητριών και μαθητών μας για τον εξοβελισμό της από τον σχολικό χώρο αποτελεί καθημερινό μέλημα. Γι αυτό και το 1ο ΓΕΛ Ρόδου συμμετείχε ενεργά και ουσιαστικά σε ποικίλες δράσεις που οργανώθηκαν σε εθνικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, προγραμμάτισε και υλοποίησε δράσεις σε συνεργασία με αρμόδιους τοπικούς φορείς καθώς και με ειδικούς επιστήμονες από την Αθήνα στον χώρο του σχολείου. Το συντονισμό ανέλαβε η κ.Αλεβίζου Βέρα, Σύμβουλος Σχολικής Ζωής του Βενετοκλείου Λυκείου και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός σε ζητήματα σχολικής βίας & εκφοβισμού.

Ιδιαίτερα το μήνα Μάρτιο, του οποίου η 6η μέρα έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού («school bullying»), το σχολείο μας πήρε μέρος σε δύο εκστρατείες από κοινού με άλλα σχολεία της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχε στη σχολική δράση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το  ” Χαμόγελο του Παιδιού” και το “YouSmile”  με βασικό μήνυμα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» . Μαθήτριες και μαθητές δύο τμημάτων της Α’ τάξης του σχολείου μας καθώς και ενός τμήματος της Γ τάξης, αφού συζήτησαν, προβληματίστηκαν και εξομολογήθηκαν βιώματα ενδοσχολικής βίας, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα αποκάλυψης και όχι απόκρυψης/ συγκάλυψης κάθε είδους ενδοσχολικού εκφοβισμού και βίας και τάχθηκαν ώριμα και συνειδητά ενάντια στο Bullying. Έτσι, απέδωσαν καλλιτεχνικά το σύνθημα «Μίλα τώρα» σχεδιάζοντας και ζωγραφίζοντάς το μέσα στις τάξεις και στη συνέχεια στον αύλειο χώρο του Λυκείου μας το σχημάτισαν με τα σώματά τους κρατώντας μπαλόνια τα οποία ελευθέρωσαν συμβολικά ως ένδειξη λύτρωσης για κάθε θύμα, παρατηρητή και θύτη που τολμά και μιλά. Τη δράση υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί: Θυρή Τσαμπίκα (ΠΕ 02) και Παπαδημητράκη Ευδοκία (ΠΕ78)

Την 6η Μαρτίου 2024 μαθήτριες και μαθητές της Β Λυκείου (τμήμα Β4) συμμετείχαν στην Πανελλήνια δράση που οργανώθηκε από το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με κεντρικό μήνυμα «ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ». Αυτή τη φορά μετέβησαν από το χώρο του σχολείου προς την Πλατεία Κύπρου, φορώντας μάσκες που οι ίδιες/ίδιοι φιλοτέχνησαν αποδίδοντας τα συναισθήματα που βιώνουν τα θύματα της σχολικής βίας και εκφοβισμού. Στα χέρια κρατούσαν συνθήματα κατασκευασμένα από τις/τους ίδιες/ίδιους που προέτρεπαν σε αποχή από οποιαδήποτε μορφή σχολικού bullying. Το κεντρικό μήνυμα «Σπάσε τη Σιωπή», αποτυπωμένο σε χαρτόνια, «ακούστηκε» συμβολικά στις 11:00 π.μ. , όταν κάθε παιδί έσπασε το μπαλόνι που κρατούσε ταυτόχρονα με τις/τους συμμαθήτριες /τές του που βρίσκονταν στην Πλατεία Κύπρου, αλλά και με χιλιάδες μαθητριών και μαθητών από σχολικές μονάδες ολόκληρης της χώρας που συμμετείχαν στην ίδια δράση. Το ταυτόχρονο σπάσιμο των μπαλονιών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σιωπής σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενώ η μαζική και ταυτόχρονη συμμετοχή των σχολείων καταδεικνύει την ισχυρή βούληση όλων -εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων- να αντιμετωπιστεί και να αναχαιτιστεί η βία/εκφοβισμός από τον σχολικό χώρο και παράλληλα να διαμορφωθεί θετικό παιδαγωγικό κλίμα σε κάθε σχολική μονάδα.

Η υλοποίηση της δράσης -με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ.Αλεβίζου Βέρα (ΠΕ02) και συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ.Θυρή Τσαμπίκα.(ΠΕ 02) και τον κ.Παπαστεριάδη Δ.(ΠΕ02.01) – επεκτάθηκε και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης (Μανδράκι, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για το μείζον θέμα του bullying. Πράγματι, απέσπασε θετικά σχόλια από μικρούς και μεγάλους και αρκετοί την απαθανάτισαν επιδοκιμάζοντας την πρωτοβουλία του 1ου ΓΕΛ Ρόδου-Βενετοκλείου.

Καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και ανά τακτά διαστήματα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Υγείας «Δίοδος» διενήργησαν σεμινάρια εκπαίδευσης των εφήβων μαθητών και μαθητριών μας σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες με σκοπό να κατανοηθούν όροι όπως η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη και η ανεκτικότητα και να εκτιμηθεί η σημασία/αξία τους στο σχολικό περιβάλλον. Τα σεμινάρια αυτά ευαισθητοποίησαν και προβλημάτισαν τα παιδιά της Α΄ Λυκείου στο θέμα της εφηβικής παραβατικότητας και στην ολοένα και συχνότερη καταγραφή περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού .

Καθοριστική ήταν και η συμβολή της κ.Μαυράκη -Κουτελιέρη Χρυσούλας, παιδοψυχολόγου και ψυχοπαιδαγωγικής συμβούλου, ιδιοκτήτριας των Ψυχοπαιδαγωγικών Κέντρων Μαυράκη που εδρεύουν στην Αθήνα. Η κ.Μαυράκη με ομιλία της που εξελίχθηκε σε διαδραστικό διάλογο με τους/τις μαθητές/τριες της Β Λυκείου έθιξε ζητήματα όπως η επιθετικότητα, η βία και το bullying , προσδιόρισε τις έννοιες «θύτης-θύμα-παρατηρητής» σε ένα περιστατικό ενδοσχολικής βίας, εστίασε στα βαθύτερα αίτια που οδηγούν στο bullying , επεσήμανε στα παιδιά την αξία της αυτοκριτικής, της υπευθυνότητας και της ανεκτικότητας στο πλαίσιο του σχολείου -αλλά και ευρύτερα- και τόνισε τη σπουδαιότητα του ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για την ψυχοπαιδαγωγική ανάπτυξή τους. Στη συνέχεια, έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές της στα μέλη της «εκκολαπτόμενης» ομάδας Σχολικής Διαμεσολάβησης του 1ου ΓΕΛ Ρόδου (υπό την εποπτεία των υπεύθυνων καθηγητριών Βέρα Αλεβίζου και Τσαμπίκα θυρή) επισημαίνοντας την αξία της διαμεσολάβησης τόσο στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της σχολικής κοινότητας και στην επιτυχή διοίκηση του σχολείου, όσο και στην προσωπική ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση των παιδιών που την απαρτίζουν.

Τη σκυτάλη παρέλαβε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ρόδου παρουσιάζοντας το θέμα ¨Ενδοοικογενειακή βία: ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών στις προειδοποιητικές ενδείξεις μίας βίαιης σχέσης” και συσχετίζοντάς το με τα περιστατικά σχολικής βίας & εκφοβισμού. Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου , αφού ενημέρωσε τα παιδιά για τη λειτουργία και τις παροχές του, ανέλυσε τις μορφές της ενδοοικογενειακής βίας και σε διαλογική συζήτηση με τις μαθήτριες και τους μαθητές καταγράφηκαν ενδελεχώς τα αίτια και οι συνέπειές της. Με υποστηρικτικό υλικό αναλύθηκαν οι όροι «θύτης-θύμα» και παρουσιάστηκαν τα γνωρίσματα της κακοποιητικής συμπεριφοράς, ώστε τα παιδιά να μπορούν να την αναγνωρίζουν σε οποιαδήποτε μορφή της και να την αποφεύγουν , να την καταδικάζουν και να την καταγγέλλουν με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Οι παραπάνω δράσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από την Ομάδα Δράσης των Εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Ρόδου που είναι αρμόδια για τον άξονα που αφορά τις σχέσεις μαθητών /μαθητριών και απαρτίζεται από τους : Αλεβίζου Βέρα -Φιλόλογο (συντονίστρια), Θυρή Τσαμπίκα-Φιλόλογο, Μαλάμου Δάφνη-Χημικό, Μανωλιάκη Κική-Φιλόλογο, Σταματιάδη Ποθητό-Μαθηματικό, σε άριστη συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου μας κ.Κεφαλάκη Παύλο -τον οποίο ευχαριστούμε και δημόσια για την αμέριστη υποστήριξή του- και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας.

Pin It on Pinterest