Δραματικοί διάλογοι Τούρκων στρατιωτών με προτεταμένα τα όπλα εναντίον Ελληνοκυπρίων

Εντονη είναι η ανησυχία στην Κύπρο και ειδικά των κατοίκων της περιοχής της Δένειας, μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις από Τούρκους πάνοπλους στρατιώτες και Τουρκοκύπριους γεωργούς, που διώχνουν Ελληνοκύπριους γεωργούς από τα χωράφια τους, τα οποία βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικό των όσων συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κύπρο ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη “νεκρή ζώνη”

Αυτό ανέφερε ο Κοινοτάρχης Δένειας Χριστάκη Παναγιώτου αναφέροντας ότι δε μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν τα χωράφια που τα τελευταία χρόνια καλλιεργούσαν αφού τους το απαγορεύει ο τουρκικός στρατός.

«Οι γεωργοί θέλουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Ήρθε ο Τούρκος ο αξιωματικός με ένοπλους στρατιώτες Τούρκους και τον απειλούσαν τον Ελληνοκύπριο που ήταν στο συγκεκριμένο χωράφι. Μπαίνουν μπροστά με τα όπλα και δεν τους αφήνουν τους Ελληνοκύπριους και καλλιεργούν πίσω οι Τουρκοκύπριοι».

Οι γεωργοί που έχουν χωράφια στην περιοχή, αύριο θα μεταβούν στη νεκρή ζώνη για να στηρίξουν τους γεωργούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Κοινοτάρχης της Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου και ο πάτερ Κυριάκος Θεοφάνους, αναφέρθηκαν στα περιστατικά των τελευταίων ημερών.

“Οι Τούρκοι θέλουν να μας πουν με τις κινήσεις αυτές, ότι είναι νεκρή ζώνη και έχουν δικαιώματα”,δήλωσε ο κοινοτάρχης.

Σχολίασε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ευπρόσδεκτοι, αφού θέλουμε ειρήνη, και αρκετές φορές η κοινότητα τους υποδέχθηκε, ωστόσο δεν υπήρξε η ίδια αντιμετώπιση στους Ελληνοκύπριους.

“Θέλουμε τα δικαιώματα μας” τονίζει ο κοινοτάρχης.

Ο πάτερ Κυριάκος, αναφερόμενος στο περιστατικό με νεαρό γεωργό, αποκάλυψε το διάλογο που είχε με τους Τούρκους στρατιώτες:

– Ή φεύγεις ή σε συλλαμβάνω και σε παίρνω απ’ εκεί (στα κατεχόμενα)

– Γιατί να φύγω; Είναι δικό μου το χωράφι.

– Εδώ είναι τουρκική περιοχή

– Να πας στην Τουρκία να διεκδικήσεις τουρκική περιοχή, εδώ είναι δικό μου.

– Έχεις ένα λεπτό, αν δεν φύγεις θα σε συλλάβω.

Τότε παρενέβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και απομάκρυναν τον νεαρό.

Οι γεωργοί καλλιεργούν τα χωράφια τους στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν συνολικά τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά.

Ο πάτερ αναφέρθηκε επίσης σε περιστατικό που βρήκε Τούρκο να οργώνει το χωράφι του.

Τότε κατέβηκε από το όχημα του και ο Τούρκος πήρε τηλέφωνο κάποιον για να του μιλήσει ελληνικά και του είπε:

– Τι κάνεις εδώ; Είναι δικό μου το χωράφι.

– Από που ως που; Από που είσαι;

– Από την Χρυσοχού.

– Το έφερες από την Χρυσοχού και είναι δικό σου; Εδώ είναι δικό μου.

– Έχω κοτσάνι.

– Το κοτσάνι σου δεν κάνει. Ποιος σου το έδωσε;

– Η κυβέρνηση.

– Δεν έχετε κυβέρνηση.

Τότε τηλεφώνησε σε άλλον που ήταν αξιωματικός και έβρισε τον πάτερ στα τούρκικα, με τον πάτερ να απαντά. Τελικά επενέβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και είπαν να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν προηγουμένως.

Το θέμα απασχολεί έντονα το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, καθώς και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Δείτε το βίντεο