Συνέντευξη με τον Στέφανο Δράκο “Το Όραμά μας, είναι Όραμα όλων των πολιτών.”

stefanos drakosΈνας άνθρωπος νέος, κατηρτισμένος, με Όραμα για τον τόπο και διάθεση προσφοράς, ο Στέφανος Δράκος, Διδάκτορας Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να συμμετάσχει στα κοινά από τη θέση του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Ροδίων Όραμα» του Στράτου Καρίκη.

Εκτιμώντας ότι όλοι οι Ρόδιοι πολίτες θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, και ξεκαθαρίζοντας ότι η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί προσφορά και όχι επαγγελματική δραστηριότητα, ο Στέφανος Δράκος, αναφέρεται στο ήθος του επικεφαλής της παράταξής στην οποία ανήκει Στράτου Καρίκη, στην απροθυμία των πολιτών να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, καθώς και στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Όντας ειλικρινής και ανήκοντας σε μία γενιά που έχει μάθει να κοιτάει τους ανθρώπους στα μάτια, καθιστά σαφές ότι κάτι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο, καθώς και ότι η Ρόδος θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε όλα τα επίπεδα, με τους ίδιους να παλεύουν προκειμένου να σταθούν αντάξιοι των πολιτών, που καλούνται να τους εμπιστευτούν.

  • Γιατί επιλέξατε να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του Στράτου Καρίκη;

«Ο Στράτος είναι ένας άνθρωπος, που πάνω και πέρα απ’ όλα εμπνέει εμπιστοσύνη, και αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία ενός ανθρώπου που επιδιώκει να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι έντιμος, συνεπής, ευγενικός, τίμιος, αλλά και ενεργητικός. Έχει διαπιστώσει τα κενά που υπάρχουν στον «Καλλικράτη» και έχει μελετήσει το τι πρέπει να γίνει για να οδηγηθεί η Ρόδος σε έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο. Έχει σχέδιο και πρόγραμμα.

Το Όραμα της παράταξής μας έχει “χτιστεί” πάνω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που θα υλοποιηθεί σταδιακά από την επόμενη μέρα. Το πρόγραμμά μας άλλωστε, που παρουσιάστηκε στην επίσημη εκδήλωση της παράταξής μας, έχει ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρόδιοι, αλλά και την ανάπτυξη του νησιού των Ιπποτών».

  • Ποιες οι δυσκολίες που παρουσιάζονται με τη συμμετοχή του οιοδήποτε στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση;

«Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου δημάρχου της Ρόδου και των μελών που θα απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο που θα εκπροσωπεί τους κατοίκους του νησιού, είναι ίσως η δυσκολότερη σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενη έτη. Αυτό, διότι υπάρχουν ορισμένα δεδομένα, μη αναστρέψιμα σε αυτή τη φάση, όπως είναι η απροθυμία των πολιτών να συμμετάσχουν στα κοινά (μετά και την αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του “Καλλικράτη”), αλλά και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του».

  • Ιεραρχώντας τα προβλήματα του τόπου μας, σε ποια θα δίνατε την μεγαλύτερη βαρύτητα;

«Νομίζω ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια ανεπίλυτα. Ορισμένα αφορούν την καθημερινότητα και άλλα τη γενικότερη εικόνα της Ρόδου.

unnamedΣε πρώτη φάση θα πρέπει να επιλύσουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας, παραδείγματος χάριν ο εκάστοτε πρόεδρος στο κάθε χωριό της Ρόδου να μπορεί να αγοράζει λάμπες για να αλλάζει αυτές που έχουν καεί, καθώς και να αποκατασταθεί η εικόνα του νησιού σε ότι αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων και γενικότερα στον τομέα της καθαριότητας.

Θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές του νησιού, όπως είναι η απουσία “σοβαρού” οδικού δικτύου, ενώ οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την παραμονή των πολιτών στα χωριά της Ρόδου.

Να αναζητήσουμε τρόπους ανάπτυξης της Ρόδου, “σκύβοντας” πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα δια μέσου της προώθησης των τοπικών προϊόντων.

Βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα δεκάδες προβλήματα που πρέπει να εξεταστούν από τη νέα δημοτική αρχή της Ρόδου».

  • Η παράταξη ονομάζεται “Ροδίων Όραμα”, ποιο είναι το δικό σας όραμα για τη Ρόδο κ. Δράκο και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμο δεδομένων των συνθηκών; Πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στο Όραμα των πολιτών;

«Όλοι εμείς είμαστε πολίτες αυτού του τόπου. Το Όραμά μας, διαμορφώνεται βάσει των αναγκών, τόσο των δικών μας, όσο των οικογενειών και των συμπολιτών μας. Το Όραμά μας, είναι Όραμα όλων των πολιτών.

Σε ότι αφορά στο δικό μου προσωπικό Όραμα είναι δύσκολο να το περιγράψω μέσα σε μερικές stefanos drakos kai filoiγραμμές, ενώ σίγουρα είναι και δύσκολο να υλοποιηθεί δεδομένων των συνθηκών. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτό που είναι δύσκολο δεν είναι και ακατόρθωτο.

Είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να καταφέρουμε αυτά που μέχρι σήμερα για κάποιους άλλους ήταν ακατόρθωτα ή απλά ποτέ δεν προσπάθησαν να τα υλοποιήσουν. Στοχεύουμε στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου που θα οδηγήσει τη Ρόδο στην ανάπτυξη. Επιδιώκουμε την ευημερία πρώτα των πολιτών και μετά των αριθμών.

Οραματιζόμαστε (για να απαντήσω και στην ουσία της ιδιαίτερα κρίσιμης ερωτήσεώς σας) μία Ρόδο που θα πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα, που θα εξυπηρετεί τον πολίτη σε όλες τις βασικές του ανάγκες, προσφέροντάς του και επιπλέον δυνατότητες».

  • Σε περίπτωση που η παράταξη που ηγείται ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου Στράτος Καρίκης, αναδειχθεί νικήτρια της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, έχετε σκεφτεί σε ποιον τομέα θα μπορούσατε να προσφέρετε καλύτερα;

«Εάν και εφόσον η ετυμηγορία των πολιτών της Ρόδου είναι θετική για τον επικεφαλής μας Στράτο Καρίκη, αλλά και για όλους εμάς, την επόμενη ημέρα, νομίζω ότι θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψουμε για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας.

Ο καθένας απ’ εμάς οφείλει να προσφέρει από όποια θέση ή τομέα αποφασίσει ότι πρέπει να μας τοποθετήσει ο επικεφαλής μας και σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί τη δεδομένη περίοδο, αλλά ούτε και να αποτελέσει αυτοσκοπό κάποιου από εμάς. Τώρα, παλεύουμε για να μας εμπιστευτούν οι πολίτες της Ρόδου και αύριο οφείλουμε να παλέψουμε για να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών τους».

  • Από τη μια η οικονομική δυσχέρεια που επηρεάζει και την τοπική αυτοδιοίκηση, από την άλλη προβλήματα που προκύπτουν από τα όσα προβλέπονται στον “Καλλικράτη”. Πόσο εύκολη ή δύσκολη εκτιμάται ότι θα είναι η επόμενη μέρα για τον δήμαρχο της Ρόδου;

«Διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο ως χώρα, η οποία σαφέστατα επηρεάζει και τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθιστώντας τους ανοχύρωτους, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Εξαιτίας αυτού, καταγράφονται σημάδια στασιμότητας, εάν όχι οπισθοδρόμησης στο νησί, και γι’ αυτό ο επικεφαλής μας, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε αποδέσμευση πόρων από την εταιρία του δήμου Ρόδου «Πηγές Καλλιθέας ΑΕ», ώστε να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες όλων των χωριών της Ρόδου».

  • Το εκλογικό σώμα με τα όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρονιά είναι διστακτικό απέναντι στους πολίτικους, τι είναι αυτό που πιστεύετε πως έχει η παράταξη σας που θα πείσει τον κόσμο να σας στηρίξει;

«Θα ακουστεί ίσως κοινότυπο, αλλά εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους. Πρώτα απ’ όλα δεν θα μας χαρακτήριζα πολιτικούς. Εμείς είμαστε άνθρωποι, όπως όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Είμαστε κομμάτι απ’ όλους εκείνους που καλούνται να μας εμπιστευτούν και να μας τιμήσουν.

Ναι, το εκλογικό σώμα είναι διστακτικό απέναντι στους πολιτικούς, εμάς θα μας χαρακτήριζα εκπροσώπους των Ροδίων, όχι πολιτικούς. Ενασχολούντες ίσως, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η έννοια του πολιτικού έχει πλέον εκφυλιστεί. Πρόκειται μάλλον, για τον χαρακτηρισμό ενός επαγγέλματος και όχι ενός λειτουργήματος, διότι η υπηρέτηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί προσφορά και όχι σκαλοπάτι ανέλιξης.

Προσωπικά εκτιμώ ότι είμαστε άνθρωποι ειλικρινείς. Ότι δεν υποσχόμαστε τα πάντα και δεν δεσμευόμαστε για τα ακατόρθωτα. Παλεύουμε για αυτά που είναι εφικτά, υλοποιήσιμα.

Και ναι, έχουμε μία ειδοποιός διαφορά από τους υπόλοιπους. Δεν παριστάνουμε ότι ακούμε τα προβλήματα των πολιτών, τα ακούμε πραγματικά και επιδιώκουμε με κάθε τρόπο την επίλυσή τους, ακόμη και εάν ακόμη δεν έχουμε κριθεί επί της ουσίας, δηλαδή ο κόσμος δεν έχει μιλήσει ακόμη για εάν θα μας τιμήσει, εάν θα μας εκλέξει».

unnamedΟραματιζόμαστε μία Ρόδο που θα πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα

  • Είστε ένας νέος άνθρωπος με ένα πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, πιστεύετε πως ήρθε η ώρα οι νέοι άνθρωποι να μπουν στην πολιτική, ώστε να δούμε και μια διαφορετική προσέγγιση στην προσπάθεια ανάπτυξης του νησιού;

«Ανήκουμε σε μία γενιά που γεννήθηκε στη Ρόδο, έφυγε για να σπουδάσει, διέπρεψε, και επέστρεψε στον τόπο της για να προσφέρει. Μεγαλώσαμε σε ένα νησί που πλημμυρίζει από κουλτούρα και πολιτισμό. Σήμερα που έχουμε χάσει την πορεία μας, προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η εκτίμηση της πραγματικής αξία που διαθέτει ο τόπος μας.

stefanos drakos stratos karikisΗ στρατηγική θέση του νησιού μας, μας δίνει το πλεονέκτημα να αποτελεί πρέσβη ιδεών διαφορετικών πολιτισμών και δραστηριοτήτων και αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί πέρα από τις κλασικές μορφές του τουρισμού που είναι η βαριά βιομηχανία μας.

Το κλίμα και η γεωγραφική θέση της Ρόδου είναι μοναδικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη νέων μορφών οικονομίας σε μια εποχή που αυτό αποτελεί κύρια ανάγκη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ενθάρρυνση στην αναζήτηση καινοτόμων δραστηριοτήτων και η δημιουργία απαραίτητων υποδομών, θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων στο νησί. Όσο για τις ιδέες για τον τόπο που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε δεν τελειώνουν ποτέ.

Έχουμε την ανάγκη όλοι μας, για ένα καινούργιο όραμα για τη Ρόδο.

Να ανοίξουμε την πόρτα σε μια νέα εποχή που θα έχει χαρακτηριστικά δημιουργίας και ανάπτυξης, στην εποχή που θα είμαστε όλοι πρωταγωνιστές στον χτίσιμο του “Ροδιών Όραμα”».