Διπλό επίδομα έως 854 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα – Δικαιούχοι, προϋποθέσεις, παραδείγματα

Καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας έχουν κοινά σημεία, κυρίως στον πληθυσμό των συνταξιούχων, υπάρχουν δικαιούχοι που θα δουν ενίσχυση και από τα δυο επιδόματα

Διπλός «μποναμάς» έρχεται πριν τα Χριστούγεννα για δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους, συνταξιούχους αλλά και ευάλωτες ομάδες, καθώς θα δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται τα ποσά τόσο από το επίδομα θέρμανσης, όσο και από την επιταγή ακρίβειας.

Κερδισμένοι είναι όσοι δικαιούνται και τις δύο κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα καταβληθούν μία εβδομάδα πριν τις γιορτές (19-23 Δεκεμβρίου). Δυνητικά μπορεί ένας δικαιούχος να λάβει έως 854 ευρώ.

Ειδκότερα, η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα προγραμματίζεται να καταβληθεί και η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ.

Οι τυχεροί
Καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας έχουν κοινά σημεία, κυρίως στον πληθυσμό των συνταξιούχων, υπάρχουν δικαιούχοι που θα δουν ενίσχυση και από τα δυο επιδόματα.

Κάποιοι εξ αυτών θα πάρουν “μποναμά” έως και 853 ευρώ, ανάλογα με το νομό όπου κατοικούν. Όσο βορειότερα τόσο καλύτερα.

Παραδείγματα
Ζευγάρι συνταξιούχων στη Φλώρινα
Ζευγάρι συνταξιούχων στη Φλώρινα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης για το σπίτι τους και έχουν εισοδήματα μόνο από συντάξεις 800 ευρώ ο σύζυγος και 600 ευρώ η σύζυγος.
Εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια για την επιταγή ακρίβειας, καθώς το ατομικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ έκαστος, αλλά ούτε έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 16.800 ευρώ. Δηλαδή ως ζευγάρι δεν ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ το μήνα εισόδημα.

Συνεπώς είναι και οι δυο δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας – Θα εισπράξουν 250 + 250 ευρώ = 500 ευρώ από την επιταγή ακρίβειας.

Παράλληλα, τα εισοδήματα τους πληρούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, καθώς δεν υπερβαίνουν τις 24.000 ευρώ.

Εφόσον μένουν στην Φλώρινα, επιδοτήθηκαν πέρσι και υποβάλλουν αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου, θα λάβουν στις 21/12 ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του περσινού επιδόματος, δηλαδή €354.
Συνεπώς, συνολικά θα λάβουν από επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας 854€ πριν τα Χριστούγεννα.

Ζευγάρι συνταξιούχων στην Αθήνα
Ζευγάρι συνταξιούχων στην Αθήνα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης για το σπίτι τους και έχουν εισοδήματα μόνο από συντάξεις 700 ευρώ ο σύζυγος και 500 ευρώ η σύζυγος.
Εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια για την επιταγή ακρίβειας, καθώς το ατομικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ έκαστος, αλλά ούτε έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 16.800 ευρώ. Δηλαδή ως ζευγάρι δεν ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ το μήνα εισόδημα.

Συνεπώς είναι και οι δυο δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας – Θα εισπράξουν 250 + 250 ευρώ = 500 ευρώ από την επιταγή ακρίβειας.

Παράλληλα, τα εισοδήματα τους πληρούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, καθώς δεν υπερβαίνουν τις 24.000 ευρώ.

Μένουν στην Αθήνα και επιδοτήθηκαν πέρσι. Εφόσον υποβάλλουν αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου, θα λάβουν στις 21/12 ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του περσινού επιδόματος, δηλαδή €129.
Συνεπώς, συνολικά θα λάβουν από επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας 629€ πριν τα Χριστούγεννα.

Συνταξιούχος στην Αθήνα Πάτρα
Συνταξιούχος στην Πάτρα που χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης για το σπίτι του και έχει σύνταξη 900 ευρώ.
Δεν εμπίπτει στα εισοδηματικά κριτήρια για την επιταγή ακρίβειας, καθώς το ατομικό του εισόδημα υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ.

Παράλληλα, το εισόδημα του πληροί τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, καθώς δεν υπερβαίνει τις 16.000 ευρώ.

Μένει στην Πάτρα και επιδοτήθηκαν πέρσι. Εφόσον υποβάλλει αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου, θα λάβει στις 21/12 ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του περσινού επιδόματος, δηλαδή €90.
Συνεπώς, συνολικά θα λάβει 90€ πριν τα Χριστούγεννα.

Επίδομα θέρμανσης – κριτήρια
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ
Εγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ
Εγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ
Εγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ
Εγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ
Επιταγή ακρίβειας – κριτήρια
Η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ θα δοθεί σε 2.300.000 δικαιούχους και πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:

στους ευάλωτους συνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια
στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος (+ 250 ευρώ)
στους ανασφάλιστους υπερήλικες (+ 250 ευρώ)
στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (διπλή δόση)
στους μακροχρόνια ανέργους, και
στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Ειδικά για τους συνταξιούχους θα ισχύσουν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ, που σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα.
Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ, που πρακτικά σημαίνει ότι για ζευγάρι το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ

Πηγή imerisia.gr

Pin It on Pinterest