“Δυο γενιές, μια διαδρομή” Απόψε στον Προμαχώνα Αγ. Γεωργίου – Χορηγός Επικοινωνίας Rodosreport

Οι κιθαρίστες Γιάννης Γιακουμάκης, Αντώνης Λιοπύρης και Κωνσταντίνος Αναπολιτάνος συναντιούνται μουσικά την Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, στις 19:30, στον επιβλητικό χώρο του Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη, σε μία ξεχωριστή συναυλία με αγαπημένα έργα για μία, δύο και τρεις κιθάρες.

Γενική είσοδος: 10,00€.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη του Δήμου Ρόδου. Ο χώρος παραχωρείται από το ΥΠΠΟ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Χορηγοί: Τυπογραφείο 1985 – Νίκος Χατζηκαλημέρης, CAIR.

10891720_685805344874220_3310241371966930532_n

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Γιάννης Γιακουμάκης

Ο Γιάννης Γιακουμάκης διακεκριμένος solist κιθάρας με 35 χρόνια καριέρας ήδη στο ενεργητικό του, θεωρείται σήμερα ένας από τους κύριους εκφραστές της κιθαριστικής του γενιάς.

Γεννήθηκε στην παλιά πόλη της Ρόδου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 7 ετών, μελετώντας βιολί με δάσκαλο τον πατέρα του Αναστάση Γιακουμάκη, ο οποίος και τον μύησε στον μαγικό κόσμο της μουσικής επηρεάζοντας έτσι καθοριστικά την μετέπειτα εξέλιξη του.

Σύντομα όμως άρχισε να μελετάει κιθάρα, και σε ηλικία 14 ετών έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ.  Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα κοντά στον σπουδαίο κιθαριστή και δάσκαλο Ευάγγελο Ασημακόπουλο, παρακολουθώντας παράλληλα δεκάδες σεμινάρια και master classes στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο και στις διπλωματικές του εξετάσεις, απέσπασε το Α΄ Βραβείο καθώς και την ανώτατη τιμητική διάκριση του ωδείου, «Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως».

Ξεκίνησε την διεθνή του καριέρα, εμφανιζόμενος σε χώρες της Ευρώπης (Κύπρο, Βέλγιο, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία Ουγγαρία  και Ισπανία).

Έχει γράψει μουσική για 10 παιδικές θεατρικές παραστάσεις, έχει ενορχηστρώσει διάφορες δισκογραφικές δουλειές και συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με τον Ρόδιο τραγουδοποιό Τάκη Βούη, οργώνοντας με συναυλίες ολη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας προγράμματα με έργα για φωνή και κιθάρα. Έχει συμπράξει σαν solist με τις ορχήστρες εγχόρδων: “VIRTUOSI DI PRAGA” και “ SINFONIETTA ΑΘΗΝΩΝ”.

Ο Γιάννης Γιακουμάκης, ζει και διδάσκει στην Ρόδο, έχοντας δημιουργήσει ένα σημαντικό φυτώριο νέων κιθαριστών, οι οποίοι ήδη  πρωταγωνιστούν στην μουσική σκηνή του τόπου μας.

Αντώνης Λιοπύρης

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1982. Από μικρός αγάπησε τη μουσική, αλλά βρέθηκε να κάνει μαθήματα κιθάρας σχεδόν κατά τύχη. Η μουσική έγινε οδηγός ζωής και μια απίστευτα απολαυστική εμμονή. Μετά το τέλος των σπουδών του στην κιθάρα, ανέπτυξε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα μέσα από εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο ραδιόφωνο (3ο Πρόγραμμα) και την τηλεόραση, έχοντας ως έδρα την Αθήνα.Όμως, η πραγματική διάδοση της μουσικής του ήρθε όταν από το 2009 άρχισε να βραβεύεται σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας, έχοντας λάβει μεταξύ άλλων Έπαινο και Μετάλλιο της UNESCO το 2010 και Έπαινο από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου “Κάρολος Κουν” ως νέος καλλιτέχνης της χρονιάς 2012 στην Ελλάδα.Το 2012 μπήκε στη μουσική ζωή του και η δισκογραφία με την πρώτη του δουλειά με τίτλο “Icons”, ενώ τον Απρίλη του 2014 κυκλοφόρησε το δισκογραφικό ντεμπούτο του κιθαριστικού ντουέτου Duo Cueca υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχάλη Κονταξάκη με τίτλο “Summer Garden” με συνθέσεις των M. De Falla, I. Albeniz, H. Villa-Lobos, S. Assad, P. Bellinati  κ.α.Εδώ και ένα χρόνο μένει στη Ρόδο και διδάσκει κιθάρα, δραστηριότητα που θεωρεί εξίσου ζωτικής σημασίας με την παρουσία του στη σκηνή, την οποία συνεχίζει όσο πιο εντατικά μπορεί, παίζοντας είτε σόλο, είτε με το κιθαριστικό ντουέτο “duo cueca” μαζί με τον Κωνσταντίνο Αναπολιτάνο. Κωνσταντίνος Αναπολιτάνος

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1980. Ξεκινάει τις σπουδές του στη μουσική σε ηλικία πέντε ετων μαθαίνοντας  πιάνο και θεωρητικά κοντά στη Ρένα Κάσδαγλη. Στην ηλικία των 12 ξεκινά κιθάρα κι εγγράφεται στο Δημοτικό Ωδείο Ρόδου με καθηγητή τον Γιάννη Γιακουμάκη.

Το 1999 εισάγεται στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, απ’ όπου αποφοιτεί το 2005 παίρνοντας πτυχίο που του αναγνωρίζει παιδαγωγική επάρκεια.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη, συνέχιζει τις σπουδές του στην κιθάρα με καθηγητές τους Αλέξη Φρουδαράκη και Μανώλη Βροντινό. Το Νοέμβρη του 2005 ξεκινάει τη στρατιωτική του θητεία την οποία ολοκληρώνει το Νοέμβρη του 2006.

Επιστρέφει στη Ρόδο και εγγράφεται στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή  τον Γιάννη Γιακουμάκη.  Τον Ιούνιο του 2008 παίρνει το πτυχίο του στην κιθάρα με βαθμό άριστα παμψηφεί. Τον Ιούνιο του 2010 παίρνει το δίπλωμα κιθάρας από το Ελληνικό Ωδείο με βαθμό άριστα παμψηφεί. Το Σεπτέμβρη του 2010 εγγράφεται στο Σύγχρονο Ωδείο Αθηνών και παρακολουθεί μεταδιπλωματικό πρόγραμμα στην κιθάρα με καθηγητή το Μιχάλη Κονταξάκη, το οποίο ολοκληρώνει τον Ιούνιο του 2013 με επιτροπή τους Μίλτο Λογιάδη, Κώστα Κοτσιώλη και Νίκο Πλατύραχο με βαθμό άριστα παμψηφεί.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και λάβει μέρος σε φεστιβάλ με τους Hubert Käppel, Oscar Ghiglia, Roland Dyens, Annielo Desiderio, Kazuhito Yamashita, Roberto Aussel, Dusan Bogdanovic, Zoran Dukic, Ευάγγελο Ασημακόπουλο, Λίζα Ζώη, Κώστα Κοτσιώλη, Κώστα Γρηγορέα κ.α.

Έχει δώσει solo ρεσιτάλ στην Αθηνα και στη Ρόδο, ενώ τον Οκτώβρη του 2010 σχηματίζει με τον σολίστ Αντώνη Λιοπύρη το κιθαριστικό Duο Cueca, με τον οποίο έχουν δώσει ρεσιτάλ στη Ροδο και στην Αθήνα και έχουν λάβει τιμητική διάκριση από την UNESCO.

Έχουν ηχογραφήσει για τη γερμανικη δισκογραφικη The Human Voice. Τον Απρίλη του 2014 κυκλοφόρησαν το δισκογραφικό ντεμπούτο τους υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του  Μιχάλη Κονταξάκη με τίτλο “Summer Garden” με συνθέσεις των M. De Falla, I. Albeniz, H. Villa-Lobos, S. Assad, P. Bellinati  κ.α.

Αποτελεί ιδρυτικό και ενεργό μέλος του κιθαριστικού συνόλου “Κίθαρις”, υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κολανιάν, με το οποίο έχουν εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο μουσείο της Ακρόπολης, στην αίθουσα Παρνασσός κ.α. Διδάσκει κλασική κιθάρα στο Πυθαγόρειο Ωδείο.

Pin It on Pinterest