Δημήτρης Κρητικός : Η έναρξη της τουριστικής περιόδου βρίσκει τη Ρόδο απροετοίμαστη

«Αγαπητοί συμπολίτες /συμπολίτισσες, 

Με θλίψη πραγματικά συντάσσεται η παρούσα επιστολή, με την οποία διαπιστώνεται μια  μεγάλη αλήθεια! Ότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου βρίσκει τον τόπο μας  απροετοίμαστο. Και εκείνο που καθιστά το ζήτημα πιο επικίνδυνο, είναι ότι η μη  ετοιμότητα έχει ως επακόλουθο τη διατάραξη της οικονομίας του νησιού μας, η οποία  είναι σύμφυτη με την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας, σε όλα τα επίπεδα  προσφερόμενων υπηρεσιών. Και ερωτώ δεν υπάρχουν ευθύνες αυτών που μας  οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, με ζημία για την υγεία και την οικονομία μας; 

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι στις 14/3/2021 με επιστολή μου στις αρχές του νησιού  αυτοδιοικητικές, ιατρικές υπηρεσίες, Λιμενικό Ταμείο, Αστυνομία και αερολιμενάρχη ζήτησα τη συστράτευση δυνάμεων ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής  περιόδου, δεδομένης της θέσης της Ρόδου στο βαθύ κόκκινο και τη λήψη μέτρων για την  αναστροφή της κατάστασης.Από τις προτάσεις που έθεσα και τις οποίες παραθέτω, μόνο  το κλείσιμο των Σφαγείων έγινε (κάτι που είχε αρχίσει εδώ και έναν πλέον χρόνο με συνεχείς  αναφορές και επικοινωνίες μου προς όλους τους εμπλεκόμενους)  .

Ειδικότερα είχα προτείνει : Λειτουργία Συντονιστικού  Κέντρου στο Δήμο Ρόδου, συντονισμό των υπαρχόντων κινητών ομάδων υγείας ( ΚΟΜΥ), από το Νοσοκομείο Ρόδου  και τα ΚΥ του νησιού, λειτουργία επί πλέον νέων ΚΟΜΥ, με κάλυψη συγκεκριμένων  περιοχών η κάθε μία  , σταθερή παρουσία ΚΟΜΥ στο αεροδρόμιο  και στο λιμάνι, ευλαβική τήρηση του τρίπτυχου των μέτρων που είναι Εμβολιασμοί- Μέτρα Ατομικής Προστασίας – Επιτήρηση/Ιχνηλάτηση, αίτημα-διάβημα στο Υπουργείο Υγείας για εμβολιασμό του  συνόλου των νησιωτών και ιδιαίτερα των τουριστικών περιοχών μέχρι το Μάιο,  προκειμένου να δημιουργηθεί τοίχος ανοσίας.

Επίσης απασχόληση εθελοντικά ιδιωτών γιατρών  στα εμβολιαστικά κέντρα του νησιού, ώστε να λειτουργούν σε δύο βάρδιες ημερησίως,  αυστηροποίηση των ελέγχων και της επιβολής προστίμων, αυστηρή τήρηση των  υγειονομικών πρωτοκόλλων από το σύνολο των εμπλεκομένων στην παραγωγική αλυσίδα,  άμεσο κλείσιμο της άτυπης δομής προσφύγων στα Παλαιά Σφαγεία καθώς αποτελεί  υγειονομική βόμβα για τον τόπο μας!!!!Κατεδάφιση παραπηγμάτων απολυμάνσεις στο  χώρο και στους γύρω χώρους. Απομάκρυνση σκαφών και βαρκών που μετέφεραν  λαθρομετανάστες και βρίσκονται εγγύς του καταυλισμού και έλεγχο και απομάκρυνση του  καταυλισμού των Ρομά, σε περιοχές εκτός πόλης.

Αντί αυτών με λύπη και απογοήτευση μου, Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμος και άλλοι φορείς αντί να συντονιστούν και να δράσουν ως μια ομάδα για την επιτυχία του στόχου, έπραξαν ακριβώς το αντίθετο, ενεργώντας ο καθένας κατά το δοκούν, προσπαθώντας να αποκομίσουν προσωπικά πολιτικά οφέλη υποβαθμίζοντας και μη λαμβάνοντας υπ όψιν τις προτάσεις των καθ ύλην αρμόδιων ιατρών.   

Απόρροια της ανωτέρω ενέργειας, είναι και η συγκρότηση Πρωτοβουλίας αυτοδιοικητικών  γιατρών Α και Β βαθμού, με ομάδα εργασίας με σκοπό την προώθηση ζητημάτων  δημόσιας υγείας. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που την διακρίνει η ενότητα και η συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας. 

Αξίζει να αναφέρω την προχειρότητα που ο Δήμος Ρόδου αντιμετώπισε την ίδρυση του  Mega Εμβολιαστικού Κέντρου. Χωρίς συζήτηση προτάσεις και με διαδικασία εξπρές  (δια περιφοράς εντός μιας ώρας), ζήτησε την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον από τον Μάρτιο και με κατάθεση προτάσεων από όλες της παρατάξεις

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή.  Σήμερα θα έπρεπε να είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον το σύνολο των επιτρεπόμενων ηλικιακών ομάδων, όλων των εμπλεκόμενων στην τουριστική αλυσίδα. 

Έπρεπενα ενταθούν οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων προσωπικής προστασίας και  κίνησης πολιτών ώστε το νησί μας να πρασινίσει και να κινείται επιθετικά και δυναμικά στην τουριστική αγορά.  

Όσον αφορά  την εικόνα του νησιού!Σκουπίδια, πεζοδρόμια κατεστραμμένα, ημιτελή έργα στην έναρξη της  τουριστικής περιόδου. Δρόμοι τριτοκοσμικοί , φανάρια σκουριασμένα, απουσία κυκλικών κόμβων με πλημμελή και απαράδεκτη σήμανση σε συνδυασμό με μη εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας υποβαθμίζουν και κατατάσσουν το νησί στις κατώτερες θέσεις από πλευράς οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Κτίρια της ιταλικής περιόδου, όπως το εθνικό θέατρο , τα παλαιά  σφαγεία ή και πολλά άλλα δεν θα έπρεπε να καλυφθούν όπως στον υπόλοιπο κόσμο με  παραστάσεις, προκειμένου να μην υπάρχει το θλιβερό θέαμα για τους επισκέπτες της  πόλης, μέχρι την αποκατάστασή τους; Ποιο θέαμα αντιμετωπίζει ο τουρίστας βγαίνοντας  από το λιμάνι με την εγκατάλειψη των παλαιών σφαγείων και το καρνάγιο με τις  κατεστραμμένες βάρκες των μεταναστών! Αλλά και στον αντίποδα στο αεροδρόμιο  Διαγόρας , η εικόνα της σκουριασμένης περίφραξης, οι γκρεμισμένες σε άθλια κατάσταση  μάνδρες στην περιοχή Βάρη και τα παρκαρισμένα παρανόμως αυτοκίνητα.

Όλα αυτά θα  έπρεπε να γίνουν χτες και όχι αύριο! Για το καλό του τόπου μας!

Ευτυχής η απόφαση του κου Πρωθυπουργού με το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» με την οποίαπροβλέπεται ο πλήρης εμβολιασμός όλων των μονίμων κατοίκων των νησιών με  το μονοδοσικό εμβόλιο ως το τέλος Ιουνίου, προκειμένου τα νησιά να υποδεχτούν το  φετινό καλοκαίρι ασφαλή και απόλυτα θωρακισμένα από τον κορωνοϊό, προσδίδοντας  ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας. 

Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του μοντέλου του τουρισμού. Δεν λειτουργούμε με πολιτικές  της δεκαετίας του 1970 και 1980, με τα φολκλόρ συγκροτήματα κατά την άφιξη των  τουριστών στο αεροδρόμιο! Δεν είμαστε το μικρό και άσημο νησάκι που εκλιπαρεί τους επισκέπτες…Είμαστε η ναυαρχίδα του τουρισμού με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε!!

Το σύστημα θα πρέπει να επενδύσει, αφενός στην εσωτερική  αγορά αφετέρου στην προσέλευση τουριστών από όλο τον κόσμο, μέσα από την ποιοτική  και ανταγωνιστική προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας. Στόχος αυτής  της προσπάθειας είναι οι προκλήσεις αυτής της περιόδου να γίνουν ευκαιρίες ,  μειώνοντας τις απώλειες στους κλάδους όπως τα ξενοδοχεία, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες  μέσω τουριστικών γραφείων, η εστίαση και όλη εν γένει η τουριστική αγορά. Θέτοντας τους  επιμέρους στόχους πρέπει να στοχεύουμε σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες με  ποιοτικά πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, ώστε να προσεγγίσουμε τους  αντίστοιχους επισκέπτες. Αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι tour operators σχεδιάζουν  προγράμματα διακοπών μετά από δύο έτη. Επειδή δεν γνωρίζουμε το οικονομικό  περιβάλλον στο οποίο θα κληθούμε να δραστηριοποιηθούμε μετά από δύο χρόνια, όπως  γινόταν μέχρι σήμερα , ο άμεσος σχεδιασμός γίνεται βάσει των επίκαιρων γεγονότων. Οι  τουρίστες θα συνεχίσουν να αναζητούν ευκαιρίες και εμπειρίες.

Δράσεις όπως η επαφή με τη φύση, η  προβολή της άυλης κληρονομιάς, η γνωριμία με τους ντόπιους και τις συνήθειες τους, η  γευσιγνωσία και οι τοπικές εκδηλώσεις αποτελούν κάποιες προτάσεις που μπορούν να  δώσουν διέξοδο στην μετά κορωνοϊό εποχή, αρκεί να επενδύσουμε ως τόπος στην  ανάκτηση της εμπιστοσύνης και ασφάλειας, με έμφαση και στα ψηφιακά εργαλεία  προβολής. 

Θα πρέπει όμως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, να ληφθούν μέτρα πολύ δραστικά,  ώστε να εκπέμπεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε όσους επιλέξουν για τόπο διακοπών  τους τη Ρόδο.

 Απαιτείται συνεργασία και οργάνωση άμεσα και με προγραμματικό  ορίζοντα καθορισμένου επιχειρησιακού σχεδίου, για τη στήριξη της εμπορικής  επιχειρηματικότητας του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας εν γένει, καθώς και για  πολλαπλασιαστικά οφέλη αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. 

Πάντα εγώ και οι συνεργάτες μου στην «Ρόδος Αξιών» σας μιλάμε με ευθύτητα, ο ιός παραμένει ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός! Κάποιοι  δεν το αντιλαμβάνονται! Είναι στο χέρι μας και ευθύνη όλων μας, των θεσμικά πολιτικών  παραγόντων και των πολιτών να ανατρέψουμε τον κίνδυνο.

Nα μην χαθεί το τουριστικό  μας πλεονέκτημα και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για ένα και μόνο ζήτημα: Η Ρόδος να  προτείνεται ως covid free προορισμός! Η μεγάλη προίκα που έχουμε, η βαριά μας  βιομηχανία ο τουρισμός, πάντα με κανόνες δημόσιας υγείας και ασφάλειας, θα πρέπει  να ενισχυθεί άμεσα μαζί με τη δυνατότητα και άλλων βαθμών ελευθερίας στις κοινωνίες  και στα νησιά μας και βέβαια στην οικονομία μας. Απαιτείται ομαδική συλλογική εθνική  και τοπική προσπάθεια, προκειμένου όπου υπάρχουν δυσκολίες επιμέρους να τις  επιλύσουμε,  για την προβολή της Ρόδου και  της χώρας στο εξωτερικό!» 

Με εκτίμηση

Δημήτρης Γ. Κρητικός  

Γιατρός πνευμονολόγος 

Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δήμου Ρόδου 

Πρώην Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου 

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ