Για την αναπτυξιακή σημασία της ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών περιφερειών, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης στη Βουλή την Πέμπτη 20.07.2017.
Την Επιτροπή ενημέρωσε για την υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών στη χώρα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του έργου, τονίζοντας ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη ριζοσπαστική τομή περιβαλλοντική, διοικητική και οργάνωσης του Ελληνικού κράτους, μια συνταγματική υποχρέωση την οποία απέφευγαν διοικήσεις και οι κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια, μια ουσιαστική προσπάθεια να υπάρχει κανονικότητα, να υπάρχει νομιμότητα και ισονομία στην ύπαιθρο».
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου στην εισηγητική του ομιλία, είπε:
«Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που να λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής επαρχίας. Σ’ αυτό το στόχο θα βοηθήσει καθοριστικά η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών και αμέσως μετά το άλλο μεγάλο έργο, που είναι το δασολόγιο. Οι δασικοί χάρτες είναι ένα έργο που θα επιλύσει αρκετά χρόνια προβλήματα του αγροτικού χώρου, θα καθορίσει οριστικά τις αγροτικές και δασικές εκτάσεις, θα ρυθμίσει το ζήτημα των επιλέξιμων εκτάσεων για την καταβολή των επιδοτήσεων, όσο και την κυριότητα των εκτάσεων αυτών. Δηλαδή, είναι ένα έργο ουσιαστικής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής σημασίας., Ένα έργο βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων της χώρας μας. Το θέμα των δασικών χαρτών απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία, ιδίως τους αγρότες που θέλουν, να λήξει με κανονικό και θεσμικό τρόπο η ανασφάλεια της επιλεξιμότητας των εκτάσεων και να προχωρήσουν με τη χρήση του σύγχρονου αυτού εργαλείου σε δράσεις για μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη μικρής και μεσαίας κλίμακας πρωτογενή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που χαρακτηρίζει, κυρίως, τα ημιορεινά και ορεινά οικοσυστήματα της χώρας μας. Ταυτόχρονα, όμως, μας δίνεται η ευκαιρία, να συζητήσουν πέραν των άλλων τεχνικών και πρακτικών ζητημάτων, που εμφανίζονται στην πορεία υλοποίησης του έργου και ορισμένα ζητήματα που αφορούν περιοχές με ειδικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα νησιά, θεραπεύοντας τώρα τις όποιες αδυναμίες του συστήματος».
«Το έργο των δασικών χαρτών δεν αποτελεί μία ακόμη αναπτυξιακή και περιβαλλοντολογική δράση. Είναι, ίσως, το εμβληματικότερο έργο για την ελληνική ύπαιθρο. Αποτελεί μεταρρύθμιση ουσίας και προοπτικής και η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου θα φέρει τη χώρα μας στη θέση, που ανήκει: Ανάμεσα στα σύγχρονα κράτη του 21ου αιώνα, για τα οποία η έξυπνη τεχνολογία αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και όχι αυτοσκοπό», τόνισε, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο Δημήτρης Γάκης.