Δημήτρης Γάκης: «Ειδική μέριμνα για τα νησιά στην Πολιτική Προστασία»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, έθεσε τη «νησιωτικότητα» στο επίκεντρο του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής για το «Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες», που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου.

Την Επιτροπή ενημέρωσαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νικόλαος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε επίσης στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ Ρόδου, σαν ένα θετικό παράδειγμα συνεργασίας Κράτους – ΟΤΑ στην Πολιτική Προστασία, που χρειάζεται θεσμική και υλικοτεχνική στήριξη για να ανταποκριθεί στο σημαντικό ρόλο της στη Ρόδο.

Και τα δύο θέματα που έθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, βρήκαν θετική ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να δηλώνει ότι το υπουργείο επεξεργάζεται λύσεις «νησιωτικότητας» στη λειτουργία των δομών πυρόσβεσης, ενώ για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ειδικότερα, ότι (το υπουργείο) επεξεργάζεται θεσμικά τη δυνατότητα να μπορεί είτε ο Δήμος είτε η Περιφέρεια να συμπράττει με διάφορους οργανισμούς, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση για τα θέματα πολιτικής προστασίας.

Σημαντική επίσης είναι η αναφορά – απάντηση στα ερωτήματα όλων των νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μελών της Επιτροπής, για την επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων και προκλήσεων στα θέματα Πολιτικής Προστασίας στη νησιωτική Χώρα.

Η δημιουργία «νησιωτικής» Δομής (δασοπυρόσβεσης) είναι υπό μελέτη και αξιοποιούνται όλα τα μέσα και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, με βάση τα χωρικά και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των νησιών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες σε σύντομο χρόνο και με τα πλέον κατάλληλα μέσα αποτελεσματικά στο ρόλο τους, υπογραμμίστηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ι. Καπάκη.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου εξήρε τις προσπάθειες των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, των εθελοντών δασοπυροσβεστών, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων κρατικών και τοπικών αρχών στην Πολιτική Προστασία, που ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο έργο τους, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, στην αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Κω και τη Σύμη.

«Με ευθύνη και συντονισμένη δράση, θα αξιολογήσουμε την (υφιστάμενη) κατάσταση και τις δυνατότητες των Περιφερειών σε μέσα και υποδομές και θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα για να σχεδιάσουμε (όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς), ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων προτεραιότητας για την προστασία και την ανάκτηση του περιβαλλοντικού μας πλούτου και των υποδομών που βρίσκονται στην «κόκκινη γραμμή», στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής. Για να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες που επλήγησαν. Για να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια «διαφύλαξη για τις επόμενες γενιές», του πιο σημαντικού θησαυρού, του φυσικού μας περιβάλλοντος», τόνισε στην ομιλία του αναφορικά με τη συνέργεια Επιτροπής – ΥΠΕΣ προς όφελος της ενημέρωσης των πολιτών και του συντονισμού των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ο Δημήτρης Γάκης.

***

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Pin It on Pinterest