Σταύρος Δήμας: «Πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της περιστάσεως»

Βαρυσήμαντη δήλωση του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα
– Στις 19.00 η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
– Σαμαράς: Η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης
– Ψυχολογική νίκη με 161 ως 167 ψήφους θέλει η κυβέρνηση στην αποψινή ψηφοφορία
– Πολλοί βουλευτές αναμένεται να μείνουν “βουβοί” και να πουν “παρών”
– Δεν θα είναι παρών στην ψηφοφορία λόγω πένθους ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασαπίδης
– ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

«Στόχος μου είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού, που απαιτείται αυτήν τη στιγμή από όλους, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση» σημειώνει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, σε δηλώσεις του στο περιοδικό CRASH.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμας τονίζει: «Πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της περιστάσεως, θα σκεφτούν και θα ζυγίσουν το εθνικό συμφέρον, πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις». Προσθέτει: «Είμαι συγκινημένος και με τιμά η αγάπη του κόσμου, αλλά και ότι ασχέτως εκλογής, στελέχη από όλα τα κόμματα αναφέρθηκαν θετικά στο όνομα και τη διαδρομή μου».

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ νωρίτερα ο κ.Σαμαράς έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους.

«Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»
, τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η λίστα με τα “ναι” και τα “όχι” λίγες ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο

Μια κλιμάκωση που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι κατά την πρώτη, αποψινή ψηφοφορία στις επτά το βράδυ, η κυβέρνηση υπολογίζει να εκδηλωθεί ένας αριθμός από 161 ως 167 βουλευτές υπέρ του “ναι” έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου των τουλάχιστον 170 βουλευτών στη δεύτερη ψηφοφορία.

Αυτό, ως μέτρο πίεσης και δημιουργία κλίματος υπέρ της σταθερότητας και της αποφυγής εκλογών που θα μπορούσε να πείσει κάποιους βουλευτές τόσο από την ΚΟ των ΑΝΕΛ όσο και από εκείνη της ΔΗΜΑΡ και έτσι στην τρίτη και πλέον κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης του μήνα να επιτευχθεί ο αριθμός των 180.

Ψάχνοντας 25 ΝΑΙ για να συμπληρωθεί ο “μαγικός αριθμός 180”
ΤΑ ΝΑΙ ΠΟΥ “ΨΑΧΝΕΙ” Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 25
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 24
ΑΝΕΛ 12
ΔΗΜΑΡ 10
Που προσανατολίζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές


Τα “ΝΑΙ”

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  7
Π. ΜΕΛΑΣ ΝΑΙ
Γ. ΝΤΑΒΡΗΣ ΝΑΙ
ΣΠ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΝΑΙ
ΓΡ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΝΑΙ
ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ ΝΑΙ
Κ. ΜΑΡΚΟΥ ΝΑΙ
 Γ. ΚΟΥΡΑΚΟΣ *  ΝΑΙ

* Ο κ. Κουράκος μέχρι το απόγευμα της Τρίτης τόνιζε πως βρισκόταν στον… πίνακα των “ίσως”, ωστόσο σε συνομιλία που είχε το βράδυ της Τρίτης με δημοσιογράφους, αποκάλυψε πως εάν καταφέρει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να τον πείσει ότι δεν επιθυμεί να γίνουν πρόωρες εκλογές, τότε θα δώσει το πολυπόθητο “ναι”.

Τα “ΟΧΙ”

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  10
Ρ. ΜΑΚΡΗ  ΟΧΙ
ΧΡ. ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ   ΟΧΙ
Θ. ΤΖΑΚΡΗ   ΟΧΙ
Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ   ΟΧΙ
Π. ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ   ΟΧΙ
Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ   ΟΧΙ
Θ. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ   ΟΧΙ
Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ   ΟΧΙ
Β. ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ   ΟΧΙ
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ   ΟΧΙ

Τα “ΙΣΩΣ”

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 5
Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΙΣΩΣ
Κ. ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΩΣ
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΙΣΩΣ
Μ. ΙΑΤΡΙΔΗ ΙΣΩΣ
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΣΩΣ

**Οι δύο εναπομείναντες ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι Χρ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας, πρώην μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Συγκεντρωτικά έχουμε τα εξής:

– όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν 103 βουλευτές

– η ΧΑ έχει 18 βουλευτές εκ των οποίων 2 έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και πιθανότατα να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα, ενώ οι 16 εκ των οποίων οι 7 είναι προφυλακισμένοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης πιθανότατα να καταψηφίσουν

– από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές 9 αναμένεται με σχετική βεβαιότητα να καταψηφίσουν και συγκεκριμένα οι κ. Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Π. Μουτσινάς, Ρ. Μακρή, Χρ. Γιαταγάνα και Μ. Ιατρίδη.

Από την ΔΗΜΑΡ πάντως και από τους ΑΝΕΛ υπάρχουν 6 βουλευτές, 3 και 3, που ίσως στην τρίτη ψηφοφορία υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα. Πρόκειται για τους Ν. Τσούκαλη, Ν. Φουντά και Θ. Ψύρρα από την ΔΗΜΑΡ και ο Π. Χαϊκάλη, Ελ. Κουντουρά και Μ. Κόλλια από τους ΑΝΕΛ.

Να σημειωθεί ότι με βάση το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής και οι ΚΟ της αντιπολίτευσης μπορούν καταθέσουν σε οποιαδήποτε ψηφοφορία πρόταση για υποψήφιο ΠτΔ, ακόμη και η ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ενώ κατά τα διάρκεια της ψηφοφορίας οι βουλευτές που καταψηφίζουν δεν λένε ΟΧΙ αλλά ΠΑΡΩΝ.

πηγή: newsit.gr

Pin It on Pinterest