Συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος με θέμα

Συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και
Εισαγγελέων Ελλάδος με θέμα: «Το Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος».

Στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος που έγινε στη Ρόδο στις 18 Οκτωβρίου, με θέμα: «Το Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος» ήταν προσκεκλημένος ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Η ρύπανση είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως άλλοθι την αυτοϊαση της φύσης. Οι δυνατότητες ανασύστασης των φυσικών πόρων όμως δεν είναι και δεν θεωρούνται πλέον απεριόριστες.
Σε αυτήν την αλλαγή των αντιλήψεων περί της αξίας του συγκεκριμένου αγαθού, συνέβαλλε καθοριστικά η ανάπτυξη του Δικαίου του Περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με τη συσσώρευση των οικολογικών προβλημάτων που προκλήθηκαν εξαιτίας της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς και η οποία νομοτελειακά οδήγησε στη συνειδητοποίηση της ανάγκης να προστατευτεί το περιβάλλον υπάγοντας τις ανθρώπινες δραστηριότητες πάνω στη φύση στη σφαίρα του δικαίου. Εξάλλου, απαραίτητη προϋπόθεση της δημιουργίας ενός σώματος κανόνων δικαίου για την αντιμετώπιση ενός ειδικού προβλήματος είναι να ανταποκρίνονται αυτοί σε μια έντονη ανάγκη του κοινωνικού συνόλου και να μην αποβαίνουν σε βάρος της ανάπτυξης.
Το κύριο πρόβλημα ωστόσο εξακολουθεί να είναι η σύγκρουση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του δημόσιου αγαθού. Η επίτευξη της ισορροπίας εκφράζεται με την σύγχρονη έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης (αειφορίας). Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια πρόκληση για τους νομικούς, διότι ο συγκεκριμένος κλάδος δικαίου αναδεικνύεται σε χώρο πειραματισμού νέων μεθόδων και πράξεων ρύθμισης, πρόκληση για τις δημόσιες αρχές για τις οποίες προβάλλεται ως θεμελιώδης αποστολή, αλλά και πρόκληση για τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αποδεικνύουν καθημερινά την οικολογική τους συνείδηση. Γι’αυτό πρέπει πριν από την αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει» να αναπτυχθούν οι αρχές «Της πρόληψης, της συνεργασίας των φορέων και της κοινωνίας και της αρχής της δημοσιότητας των περιβαλλοντικών δράσεων και επιπτώσεων».
Στο ενδιάμεσο των εργασιών του συνεδρίου ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας κ. Γ. Σούρλα, θέματα αρμοδιότητας του, στα οποία τόνισε μεταξύ άλλων όσον αφορά την μεταστέγαση των Δικαστηρίων ότι οι τοπικές αρχές και οι εκπρόσωποι τους εκτός από τις ευθύνες που έχουν όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποφασίζουν και οι ίδιες τόσο για την αξιοποίηση του (αναφερόμενος στο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου και της Ροδιακής Έπαυλης).
Ακόμη ο Δήμαρχος είχε εγκάρδια αλλά και φιλική συζήτηση με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κουτρουμάνο, ο οποίος υπηρέτησε ως εφέτης επί 3ετία στη Ρόδο και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, καθώς και με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κοτζαμάνη και την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Β. Θάνου Χριστοφίλου για θέματα δικαιοσύνης και των κτιριακών δομών των δικαστηρίων και του Κτηματολογίου που απασχολούν τον Δήμο μας
Τέλος, μετά το συνέδριο ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον συμπολίτη μας κ. Γεώργιο Κρεμλή, Διευθυντικό Στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα περιβάλλοντος για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων στις δράσεις του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, προκειμένου να εφαρμόσει ο Δήμος Ρόδου σύγχρονες μεθόδους για την διαχείριση- αξιοποίηση των απορριμμάτων, της βιομάζας και της εφαρμογής της μεθόδου του διαχωρισμού στην πηγή των απορριμμάτων, πολιτικές που επιβάλλει η Ε.Ε. από το 2015.

Pin It on Pinterest