Σημαντικά οφέλη για τη Ρόδο από το Διεθνές Συνέδριο Δημάρχων
για τον Τουρισμό στην Κίνα
Ανοίγει ο δρόμος για τουρισμό και επενδύσεις .
Με σημαντικά αποτελέσματα και οφέλη για την Ελλάδα και ειδικότερα για τη Ρόδο, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Δημάρχων για τον Τουρισμό (International Mayor’s Forum of Tourism), που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Zhenghou της Κίνας, από τις 15- 18 Νοεμβρίου 2014, στο οποίο συμμετείχε ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ως μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδος.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τέθηκαν οι βάσεις για στενή συνεργασία μεταξύ Ρόδου και πόλεων της επαρχίας Heman της Κίνας, με στόχο την προώθηση του τουρισμού, την ανάπτυξη δράσεων στον τομέα του πολιτισμού αλλά και τις επενδυτικές προτάσεις.
Υπενθυμίσουμε ότι το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι του τουρισμού από 62 χώρες του κόσμου, οι 23 από την Κίνα και μόνον η Ρόδος από την Ελλάδα, συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Διοίκηση Τουρισμού της Λαϊκής Κυβέρνησης της επαρχίας Heman της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο δήμαρχος είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού και τον πρόεδρο και εκτελεστικό γραμματέα της ΡΑΤΑ και του UNWTO, κυρίους Scott Supernaw και Xu Jing αντίστοιχα, οι οποίοι ζήτησαν να γίνει ειδική παρουσίαση της Ρόδου στο επόμενο Φόρουμ Τουρισμού, το 2016.
Εντύπωση προκάλεσαν και έγιναν περιζήτητα τα έντυπα προβολής της Ρόδου γραμμένα στην κινέζικη γλώσσα, που επιμελήθηκε και προώθησε ο ΠΡΟΤΟΥΡ στην Κίνα.
Ο δήμαρχος είχε επίσης συζήτηση με τον κυβερνήτη της επαρχίας Heman, με πληθυσμό 96 εκατομμυρίων κατοίκων, κ. Kzhahg Guangzhi και τον υπεύθυνο της οργάνωσης τουρισμού της επαρχίας Heman, οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συνεργασθούν με τη Ρόδο στον τουριστικό τομέα.
Για το λόγο αυτό, εκτός από τον εκπρόσωπο του δήμου της πόλης Zhenghou, πληθυσμού 9,6 εκατομ. κατοίκων), ο δήμαρχος επισκέφθηκε την πόλη Kaifeng, μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Κίνας, με ανάκτορα οκτώ δυναστειών αυτοκρατοριών, πληθυσμού 6,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ο δήμαρχος της οποίας ζήτησε ευρύτερη συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, την οποία γνώρισε από επίσκεψη του με κρουαζιερόπλοιο, πριν μερικά χρόνια.
Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, οι αποστολές ξεναγήθηκαν σε τουριστικές περιοχές όπως, Σχολή Κομφούκιου, Πέτρινοι Βράχοι Αγαλμάτων Βούδα – Μνημεία της Unesco κατά μήκος του κίτρινου ποταμού, συζητώντας καλές πρακτικές προώθησης του τουριστικού προϊόντος.
Σημειωτέον όλα τα έξοδα των προσκεκλημένων από τον UNWTO και από τις 62 χώρες, καλύφθηκαν από την Κινεζική Ομοσπονδία Τουρισμού.
Σχολιάζοντας την παρουσία της Ρόδου στο Διεθνές Φόρουμ για τον Τουρισμό κ. Χατζηδιάκος τόνισε : «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ρόδος είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, σταυροδρόμι πολιτισμών που μπορεί να γίνει το Κέντρο της Μεσογείου. Προσελκύει το ενδιαφέρον των Κινέζων για διδυμοποίηση δήμων, συνδιοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων καθώς και επενδυτών. «Το ζητούμενο», όπως το έθεσε ο δήμαρχος στον κ. Xu Jing, εκτελεστικό γραμματέα του UNWTO (Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού), φίλο της Ελλάδος και προσωπικό φίλο του κ. Δρακόπουλου, γενικού διευθυντή του ΣΕΤΕ, «είναι να δρομολογηθεί μία πτήση την εβδομάδα απευθείας από την Κίνα στη Ρόδο για να φθάνει ο Κινέζος σε 6 ώρες και όχι σε 24 μέσω 3-4 ανταποκρίσεων». Την πρόταση επικρότησε ο γραμματέας και δεσμεύθηκε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τέλος, ο δήμαρχος επεσήμανε πως «η Κίνα πράγματι είναι η παγκόσμια αναδυόμενη οικονομική δύναμη που με σχεδιασμό και μεθοδικότητα ανοίγει τα φτερά της στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι ευκαιρία να τους κερδίσουμε γιατί είναι λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας και γεωπολιτικά αποτελούμε για αυτούς την 1η πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Άλλωστε η επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Σι Πινγκ στη Ρόδο έδωσε το μήνυμα. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα πρέπει μεθοδικά να προλάβουμε τους άλλους και να ανοίξουμε τους δρόμους. Εκατομμύρια Κινέζοι θέλουν να ταξιδέψουν. Το νησί μας προσφέρεται να τους δεχθεί και να αξιοποιήσει τις επενδυτικές τους προθέσεις» καταλήγει ο κ. Χατζηδιάκος.