Φώτης Χατζηδιάκος: « Πιο επίκαιρος από ποτέ είναι σήμερα ο διάλογος των πολιτισμών, των ιδεών, των λαών»

«Ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, των ιδεών, των λαών και των εθνών είναι σήμερα, σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας πιο επίκαιρος και πιο σημαντικός από ποτέ. Χαίρομαι ιδιαίτερα, που τα τελευταία χρόνια ο διάλογος αυτός ξεκινάει από την Ρόδο, καθώς δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να εξάρουμε τη σημασία της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών από το νησί της Ρόδου».

Με τα λόγια αυτά στον χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον «Διάλογο των Πολιτισμών», ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος εξέφρασε την υπερηφάνεια που επιλέγεται το νησί της Ρόδου, για 13η συνεχή χρονιά ως τόπου διεξαγωγής του σημαντικού αυτού Φόρουμ.

Στην κατάμεστη αυλή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, ο κ. Χατζηδιάκος ευχαρίστησε τον εξαίρετο φίλο και επίτιμο δημότη της Ρόδου κ. Γιακούνιν, εξέχον μέλος του Ρωσικού κράτους, για την αγάπη και στήριξη που παρέχει στη Ρόδο επί σειρά ετών, καθώς και για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία όπως υπογράμμισε «έχει ως στόχο να διατηρήσει και να προωθήσει τις αξίες της πολυπολιτισμικότητας».
Τον τίμησε δίνοντας του ένα κεραμεικό που απεικονίζει τον θεό Απόλλωνα, καλώντας τον να γίνει πρεσβευτής της Ρόδου στην προσπάθεια για την ανάδειξη της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021.

Στο συνέδριο μετέχουν 500 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, θρησκευτικοί ηγέτες και ακαδημαϊκοί. Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκε και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρόδου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Δήμαρχος είχε σήμερα συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη και τον πρώην Πρόεδρο της Τσεχίας, με τους οποίους και συζήτησε ζητήματα που άπτονται των θεματικών του συνεδρίου, όπως τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ των χωρών για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Οι εργασίες του συνεδρίου, συνεχίσθηκαν και σήμερα παρουσία πολλών και σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και διανοουμένων, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου 2015.

Χαιρετισμός Δημάρχου

Παγκόσμιο Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών»
Ρόδος, 8-12 Οκτωβρίου
Χαιρετισμός

Αγαπητέ κ. Yakunin,
Διακεκριμένοι επισκέπτες,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή να σας καλωσορίζω στις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών», που διεξάγεται για 13η συνεχή χρονιά στο νησί της Ρόδου. Με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, επιστημόνων και εκπροσώπων από τον πολιτικό βίο, από την κοινωνία των πολιτών και των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο διάλογος των πολιτισμών έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στον τομέα του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και ο κόσμος στον οποίο ζούμε βιώνει, αυτή την περίοδο, μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία του. Η παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, οι εμφύλιες συγκρούσεις και η βία, η φτώχεια, οι κοινωνικές αναταραχές, οι μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμών, η κλιματική αλλαγή και η οικολογική καταστροφή έχουν αλλάξει τον κόσμο με τρόπους που ήταν αδιανόητοι μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Σε μια περίοδο λοιπόν μεγάλης αστάθειας ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, των ιδεών, των λαών και των εθνών είναι σήμερα πιο επίκαιρος και πιο σημαντικός από ποτέ.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που τα τελευταία χρόνια ο διάλογος αυτός ξεκινάει από την Ρόδο, καθώς δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να εξάρουμε τη σημασία της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών από το νησί της Ρόδου. Κατοικημένη από το 7,000 – 2,800 π.Χ. από τους Τελχίνες και στη συνέχεια από τους Αχαιούς και τους Δωριείς ιδρύονται τρεις πόλεις κράτη, η Ιαλυσός, η Κάμειρος και η Λίνδος. Το 408 π.Χ., ιδρύεται η Πόλις της Ρόδου και έκτοτε το νησί εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά, εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα της Μεσογείου.

Η στρατηγική θέση του νησιού ανάμεσα στις θάλασσες του Αιγαίου, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου προσέλκυε πάντοτε διάφορους λαούς και πληθυσμούς, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της οικονομικής και πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.

Ειδικότερα, η μεσαιωνική πόλη, ένα ζωντανό μνημείο που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί μείγμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους του νησιού. Πληθώρα μεσαιωνικών κτιρίων, βυζαντινών εκκλησιών, μουσουλμανικών κτιρίων και εβραϊκών συναγωγών, συνυπάρχουν αρμονικά και συνθέτουν αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ Yakunin, και τα μέλη του Παγκόσμιου Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει ως στόχο να διατηρήσει και να προωθήσει τις αξίες της πολυπολιτισμικότητας και της ανεκτικότητας.

1. Θα θέλουν ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους επισκέπτες του τρέχοντος έτους και τους συμμετέχοντες του φόρουμ. Είμαι βέβαιος ότι οι εργασίες του Φόρουμ κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ημερών θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και στην προαγωγή της επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο φόρουμ και ελπίζω να απολαύσετε τη διαμονή σας στη Ρόδο.

Pin It on Pinterest