Δίκη Ελένης Τοπαλούδη: Ισόβια και κάθειρξη 15 ετών για τους δύο κατηγορούμενους

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως – «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» υποστήριξε η ίδια λίγο νωρίτερα

Ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλλε στους κατηγορουμένους για τον ομαδικό βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, την ποινή των ισοβίων και 15 χρόνια κάθειρξη. Μία ποινή που ζήτησε και η εισαγγελέας της έδρας, λίγο νωρίτερα. Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε στο δικαστήριο ότι δεσμεύεται να επιβάλλει ποινή για το αδίκημα του βιασμού με τον επιεικέστερο νόμο, που ίσχυε κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα του βιασμού προβλέπεται ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Νωρίτερα το δικαστήριο είπε ομόφωνα όχι στα αιτήματα των κατηγορουμένων για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Αυτήν την ώρα οι δικαστές έχουν αποσυρθεί για να  ανακοινώσουν την απόφασή τους επί των ποινών. Νωρίτερα η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των αιτούμενων ελαφρυντικών. «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» ανέφερε και το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη σήκωσε εντός της αίθουσας φωτογραφίες της κόρης του.

«Αλήθειες δεν άκουσα. Οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν μεταμέλεια και με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο και συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης. Υπήρξε έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος» ανέφερε κατά την αγόρευση της, κάνοντας λόγο για «ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν».

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, ενώ επισήμανε: «Ένας εγκληματίας μπορεί να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή. Ποια μεταμέλεια, η καλή συμπεριφορά μετά την πράξη… Η Ελένη θα ζούσε, αλλά αποφάσισαν να την εξαφανίσουν να την πάνε στη θάλασσα να τη φάνε τα ψάρια» τόνισε.

Κατά περίπτωση οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. 

Pin It on Pinterest