Διεθνώς ρεζίλι απο τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ – Το παιχνίδι που παίζεται ενόψει Γενεύης 2

Διεθνώς ρεζίλι κατάφερε το ΥΠΕΞ να μετατρέψει τη χώρα ύστερα από τους πρωτοφανείς ερασιτεχνικούς του αλλά και ακατανόητους χειρισμούς αναφορικά με την υπόθεση του αεροσκάφους της κυβέρνησης της Συρίας.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε 26 συνολικά άτομα μεταξύ αυτών και τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Walid al-Moualem αφού του επετράπη να προσγειωθεί στο Ε. Βενιζέλος για ανεφοδιασμό στη συνέχεια και για απροσδιόριστους  λόγους του απαγορεύθηκε η αναχώρηση!

Μέχρι να διευθετηθεί ο λόγος για τον οποίο οι αρχές κρατούσαν το αεροσκάφος στην πίστα του Ε. Βενεζέλος στο ΥΠΕΞ επικράτησε ο γνωστός πανικός όπου κανείς δεν ήξερε τίποτα και για κανένα φοβούμενοι ακόμη και τη σκιά τους.

Έτσι άρχισαν να καταφθάνουν πληροφορίες στα ΜΜΕ για τους λόγους που μπορεί να είχαν να κάνουν με την μη άδεια απογείωσης του αεροσκάφους. Οι περισσότερες από αυτές αστείες έως και γελοίες και για το λόγο αυτό τα διεθνή ΜΜΕ φρόντισαν να υπογραμμίσουν την ασυνεννοησία που προκλήθηκε στις ελληνικές αρχές. Από αυτές τις γελοίες διαρροές μέχρι να καταλάβει το ΥΠΕΞ τι έπρεπε να κάνει ήταν το συριακό αεροσκάφος το οποίο κατευθυνόταν στην Ελβετία για τις επίσημες συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν είχε σχέδιο πτήσης!

Πράγμα εντελώς ψευδές βέβαια καθώς στην περίπτωση που το αεροσκάφος δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης αυτό θα έπρεπε να είχε αναχαιτιστεί με την είσοδό του στο ελληνικό FIR ως άγνωστο ίχνος!

Έτσι γελοίες δικαιολογίες του τύπου το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ε. Βενιζέλος «αιφνιδιάζοντας τις αρχές του αεροδρομίου» μόνο ως τέτοιες μπορούν να εκληφθούν.

Αντί το ΥΠΕΞ να σπεύσει να αποκαταστήσει το πρόβλημα δίνοντας άδεια στο αεροσκάφος να απογειωθεί ξανά άφησε την υπόθεση να σέρνεται για πάνω από 3 ώρες με το ερωτηματικό τι πρόκειται να γίνει με το αεροσκάφος.

Προφανώς η αργοπορία αυτή του ΥΠΕΞ οφειλόταν στην   ατολμία του (να ήταν μόνο αυτό άραγε;) να λύσει αποφασιστικά ένα ζήτημα που η παράταση του θα έβαζε σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην Ελβετία για το συριακό ζήτημα!

Ταυτόχρονα από ύποπτη έως πολύ ύποπτη κρίνεται η στάση δύο εταιρειών  καυσίμου, αμερικανικών συμφερόντων οι οποίες αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν το αεροσκάφος επικαλούμενες κάποιο εμπάργκο της ΕΕ προς τη Συρία.

Τέτοιο εμπάργκο δεν υπάρχει που να αφορά την καθήλωση αεροσκαφών και δη κυβερνητικών και την απαγόρευση του ανεφοδιασμού τους βέβαια.

Και εν πάση περιπτώσει ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που να ήταν έτσι, δεν νοείται εταιρείες καυσίμων και μάλιστα ξένων συμφερόντων να οριοθετούν  και να υπαγορεύουν την εξωτερική πολιτική μιας χώρας!

Το μόνο που μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα από αυτή την εμπλοκή είναι παιχνίδια – με τη συνενοχή του ΥΠΕΞ- που παίζονται για τον εκφοβισμό της συριακής αντιπροσωπείας στη Γενεύη και στις κρισιμες διαπραγματεύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν .

Και δυστυχώς σε αυτά τα παιχνίδια πήρε μέρος και το ΥΠΕΞ.

Για την ιστορία το αεροσκάφος της συριακής κυβέρνησης απογειώθηκε πριν από λίγη ώρα από το Ε. Βενιζέλος για την Ελβετία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest