Διδυμοποίηση του πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» του Απόλλωνα Ρόδου με τον πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Φίλοι των Πύργων» της γαλλικής πόλης Μοντέϊγ ο Βικόντ

Με επιτυχία στέφθηκε το ταξίδι στη μικρή γαλλική πόλη Monteil au Vicomte, εκπροσώπων του πολιτιστικού Συλλόγου  «Νέοι Ορίζοντες» του Κοινοτικού Διαμερίσματος Απόλλωνας της Ρόδου, Μανώλη Κυριαζάκου, Στέργου Πλάτση και Χρήστου Μιχαλάκη και δύο μελών του Συλλόγου «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο», Μαριλένας Σωκιανού και Άννας Χαρίτου, που έγινε με σκοπό τη διδυμοποίηση του Συλλόγου του Απόλλωνα με τον πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Φίλοι των Πύργων»-«Les Amis des Tours», της παραπάνω γαλλικής πόλης.

Η επίσκεψη στη Γαλλία των εκπροσώπων της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε από 6 έως 12 Ιουνίου 2014, μετά από πρόσκληση της γαλλικής πλευράς.

Ο ρόλος του Σπιτιού της Ευρώπης  υπήρξε καθοριστικός για την πραγματοποίηση της διδυμοποίησης, όχι μόνο διότι ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος που έφερε σε πέρας τη διαδικασία της διδυμοποίησης, αλλά γιατί κοινωνικές δραστηριότητες αυτού του είδους, αποτελούν πρωταρχικό καταστατικό  στόχο των Σπιτιών της Ευρώπης και για το λόγο αυτό στο τέλος των εκδηλώσεων διδυμοποίησης, παρέστη και εκπρόσωπος του Σπιτιού της Ευρώπης της πόλης Λιμόζ, Γαλλίας!

Στο Ηρώο του Monteil au Vicomte, των 27 παιδιών θυμάτων  του Α΄παγκοσμίου πολέμου και των 7 παιδιών θυμάτων του Β΄παγκοσμίου πολέμου
Στο Ηρώο του Monteil au Vicomte, των 27 παιδιών θυμάτων του Α΄παγκοσμίου πολέμου και των 7 παιδιών θυμάτων του Β΄παγκοσμίου πολέμου

Το συνδετικό νήμα, ανάμεσα στους δύο πολιτιστικούς Συλλόγους, που έδωσε την έμπνευση της αδελφοποίησης, ήταν η προσωπικότητα του επιφανούς Μεγάλου Μαγίστρου Πιέρ ντ’ Ωμπισόν – Pierre d’ Aubusson, ο οποίος γεννήθηκε στο Monteil au Vicomte το 1423, έζησε από τα 21 του χρόνια και μέχρι το θάνατό του, το 1503, στη Ρόδο και συνδέεται  με το χωριό Απόλλωνας,  λόγω του ότι από αιώνων βρίσκεται στην εκκλησία της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού του χωριού και φυλάσσεται με σεβασμό, εικόνα της Παναγίας, που επαργυρώθηκε  από  αυτόν τον Μεγάλο Μάγιστρο, σαν  τάμα για τη βοήθειά της σε χαλεπούς καιρούς του νησιού!!

Ο Pierre d’ Aubusson θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Μεγάλους Μάγιστρους της Ρόδου!

Είναι αυτός που αντιμετώπισε τον Μωάμεθ Β΄ κατά την πρώτη πολιορκία των Οθωμανών το 1480 και με γενναιότητα και στρατηγική δεινότητα, απέτρεψε την άλωση της Ρόδου. Μετά την πολιορκία, φρόντισε για την ανοικοδόμηση του τείχους, όπου αυτό είχε καταστραφεί από τις επιδρομές και ενίσχυσε την οχύρωση της πόλης. Φρόντισε για την εξασφάλιση μεγαλύτερων αποθεμάτων νερού και τροφίμων για τον πληθυσμό και τους ιππότες, γνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα οι Οθωμανοί, θα επιχειρούσαν νέα πολιορκία.

 Υποδοχή της αντιπροσωπείας από τη Ρόδο από το Δήμαρχο κ. Didier Martinez και συμβούλους έξω από το φουαγιέ του Δήμου Monteil au Vicomte
Υποδοχή της αντιπροσωπείας από τη Ρόδο από το Δήμαρχο κ. Didier Martinez και συμβούλους
έξω από το φουαγιέ του Δήμου Monteil au Vicomte

Στο   Monteil au Vicomte, υπάρχει πύργος της οικογένειας Aubusson που αναστυλώνεται τμηματικά. Στην ίδια περιοχή σε διπλανή πόλη, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση ο γνωστός πύργος Ζιζίμ ο οποίος χρησίμευσε σαν χώρος «φιλοξενίας» του πρίγκιπα Τζεμ (= Ζιζίμ) ενός από τους γιούς του Μωάμεθ Β΄, που είχε «φιλοξενηθεί» και στη Ρόδο από τους ιππότες, πριν τη μετάβασή του στη Γαλλία.

Το Monteil au Vicomte με επί κεφαλής τον Δήμαρχο Didier Martinez, επεφύλαξε  θερμή υποδοχή και φιλοξενία στη ροδίτικη αντιπροσωπεία.

Ο «Όρκος Φιλίας» που σφράγισε τη διδυμοποίηση μεταξύ των δύο Συλλόγων  «Νέοι Ορίζοντες» και  «Φίλοι των Πύργων», υπογράφηκε τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014, σε επίσημη τελετή, παρουσία του γερουσιαστή και της βουλευτού της περιοχής, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, τριών Δημάρχων και πολλών μελών και φίλων του γαλλικού Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απηύθυναν χαιρετισμό: ο πρόεδρος του γαλλικού Συλλόγου Jean Claude Dumeynie και o πρόεδρος του ροδίτικου Συλλόγου  Μανώλης Κυριαζάκος.

Το «χρονικό» της διδυμοποίησης, παρουσίασε η πρώην πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης,  Άννα Χαρίτου.

unnamed
Υποδοχή της αντιπροσωπείας από τη Ρόδο από το Δήμαρχο κ. Didier Martinez και συμβούλους έξω από το φουαγιέ του Δήμου Monteil au Vicomte

Διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί της επιτίμου προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο Αλίκης Μοσχή-Gauguet, η οποία συνέβαλε στις πρώτες επαφές των γάλλων με το Σπίτι της Ευρώπης, του αντιπεριφερειάρχη και εκλεγέντος Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου και του προέδρου του Σπιτιού της Ευρώπης της Ρόδου,  Μιχάλη Καβουκλή.

Για την ιστορία της Ρόδου, τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Μαγίστρου Pierre d’ Aubusson και το χρονικό της πολιορκίας του 1480, μίλησε η πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Σπιτιών Ευρώπης – EUNET,  Μαριλένα Σωκιανού.

Η αντιπροσωπεία της Ρόδου προσέφερε στους εκπροσώπους των Αρχών της περιοχής τοπικά προϊόντα, βιβλία για τη Δωδεκάνησο, τη Ρόδο, την ιστορία του ιπποτικού τάγματος στη Ρόδο καθώς και dvd και cd με μουσική, τραγούδια και χορούς του Απόλλωνα. Στον πρόεδρο του Γαλλικού Συλλόγου εκτός από τα παραπάνω δώρα, προσφέρθηκε από τους Νέους Ορίζοντες, αναμνηστική πλακέτα της διδυμοποίησης και μία σειρά όλων των πραγματικά σημαντικών εκδόσεων που έχει επιμεληθεί ο Σύλλογος από της ιδρύσεώς του!!

Το «Σπίτι της Ευρώπης» προσέφερε ανάλογη αναμνηστική πλακέτα με ενσωματωμένο του έργο σε κεραμικό, του γνωστού ρόδιου γλύπτη Κώστα Νεοφύτου, που αναπαριστά την Αρπαγή της Ευρώπης.

Η αντιπροσωπεία της Ρόδου πραγματοποίησε επισκέψεις στο σχολείο παιδιών και εφήβων με ειδικές ανάγκες, στο Δημοτικό σχολείο και το Γηροκομείο, του Monteil au Vicomte. Είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στον πύργο της οικογένειας d’ Aubusson και την εκκλησία, όπου υπάρχουν τα οικόσημά της, καθώς και τον πύργο Ζιζίμ. Επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης Aubusson, όπου την υποδέχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Εκπαίδευσης.

Μετά τη διδυμοποίηση και την υπογραφή του Όρκου Φιλίας. Από αριστερά οι: Χρ. Μιχαλάκης, Μαν. Κυριαζάκος- πρόεδρος του Ελληνικού συλλόγου, ο δήμαρχος Didier Martinez, Στερ. Πλάτσης, ο γερουσιαστής της περιοχής, Α. Χαρίτου, η βουλευτής της περιοχής, Μ. Σωκιανού, ο γεν. γραμματέας Περιφέρειας και ο Jean- Claude Dimeynie, ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου.
Μετά τη διδυμοποίηση και την υπογραφή του Όρκου Φιλίας. Από αριστερά οι: Χρ. Μιχαλάκης, Μαν. Κυριαζάκος- πρόεδρος του Ελληνικού συλλόγου, ο δήμαρχος Didier Martinez, Στερ. Πλάτσης, ο γερουσιαστής της περιοχής, Α. Χαρίτου, η βουλευτής της περιοχής, Μ. Σωκιανού, ο γεν. γραμματέας Περιφέρειας και ο Jean- Claude Dimeynie, ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου.

Επίσης επισκέφθηκε το μουσείο και τα εργαστήρια όπου κατασκευάζονται οι περίφημες ανά τον κόσμο ταπισερί  Aubusson (χαλιά κρεμαστά στον τοίχο), το μουσείο Ηλεκτρικής ενέργειας και παλιό εργαστήριο κοπής διαμαντιών που πρόκειται να μετατραπεί σε σύγχρονο μουσείο.

Πριν την επιστροφή της αντιπροσωπείας στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή συνεδρίαση των δύο πολιτιστικών Συλλόγων, παρουσία και των εκπροσώπων του Σπιτιού της Ευρώπης.

Σε αυτήν τέθηκαν οι βάσεις και χαράχθηκε ένα πρώτο πρόγραμμα με δράσεις που θα συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων, στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας, ανταλλαγών και επικοινωνίας  με τη συμμετοχή όχι μόνο των μελών τους αλλά κυρίως με τη συμμετοχή των κατοίκων των δύο Κοινοτήτων!

Pin It on Pinterest