Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του Αntonov που συνετρίβη στην Καβάλα

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Υπενθυμίζεται πως το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στη Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και 11,5 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).

Νωρίτερα σήμερα, για την τραγωδία στην Καβάλα με την πτώση του Antonov που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι, μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται δειγματοληψία στο σημείο της συντριβής τους επόμενους δύο μήνες για τοξικό περιεχόμενο.

«Από την καύση των εκρηκτικών, των πλαστικών αλλά και των μεταλλικών μερών του αεροσκάφους, εκλύονται ουσίες που μπορεί να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει μια δειγματοληψία σε μια ακτίνα 1 χιλιομέτρου γύρω από το σημείο πτώσης. Αυτό καλό είναι να γίνει σε ένα διάστημα 1-2 μηνών, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να λάβουν μέτρα οι κάτοικοι της περιοχής φορώντας για παράδειγμα μάσκα, ο καθηγητής τόνισε: «Δεν υπάρχει θέμα μάσκας για τους κατοίκους αυτή τη στιγμή, ό,τι ήταν να πέσει, έχει πέσει στο έδαφος. Θα πρέπει να υπάρχει επαναιώρηση από αγροτικές εργασίες κτλ. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να μην περάσουν στην τροφική αλυσίδα οι ουσίες από την καύση των υλικών του αεροσκάφους».

Pin It on Pinterest

Share This