Η διατροφή που προλαμβάνει την κατάθλιψη!

Όλο και περισσότερη έμφαση δίνουν οι επιστήμονες στο ρόλο της σωστής διατροφής όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική υγεία.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριού βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης τόσο στον ανδρικό όσο και στο γυναικείο πληθυσμό. Μία ακόμη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Medicine, καταδεικνύει τώρα το ρόλο της σωστής διατροφής γενικότερα στην πρόληψη της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, με επικεφαλής την Αλμουδένα Σάντσες-Βιγιέγκας του Πανεπιστημίου της Λας Πάλμας στα Μεγάλα Κανάρια, η μεσογειακή διατροφή και γενικότερα η συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών και οσπρίων, αλλά και λιγότερων επεξεργασμένων κρεάτων και γλυκών, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Δεν χρειάζεται μάλιστα να είναι κάποιος αυστηρός με την (όποια) υγιεινή διατροφή για να αποκομίσει οφέλη για την ψυχική υγεία του και ειδικότερα για την κατάθλιψη.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 15.000 άτομα, τα οποία δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από μια δεκαετία, 1.550 από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση που είχαν στην ψυχική κατάσταση των συμμετεχόντων τρία διαφορετικά είδη υγιεινής διατροφής, η μεσογειακή, η φυτοφαγική και η εναλλακτική. Η βασική διαπίστωση ήταν ότι και οι τρεις αυτές υγιεινές δίαιτες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, χωρίς αισθητές διαφορές μεταξύ τους.
Έτσι, όσοι ακολουθούσαν -όχι κατ’ ανάγκη φανατικά- την μεσογειακή διατροφή, αντιμετώπιζαν 25% έως 30% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου «μεσογειακά».
Ο βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτή την προστατευτική δράση πιθανώς σχετίζεται με τις αυξημένες βιταμίνες και τα μέταλλα που παίρνει κανείς όταν τρώει με υγιεινό τρόπο, πράγμα που ωφελεί τον εγκέφαλό του και, κατ’ επέκταση, τον ψυχισμό του.
Πηγή: onmed.gr

Pin It on Pinterest