Διαμαρτυρία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου

Αγαπητοί κύριοι/ες,
Mε το παρόν δελτίο Τύπου τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΩΣ για την κατάφωρη αδικία που συντελείται τα τελευταία χρόνια εναντίον του σχολείου μας με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του.

Το σχολείο μας συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο σε μια κοινότητα με 8.000 κατοίκους!

Φέτος, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και την υπογραφή των αρμοδίων φορέων, θεσμοθετήθηκαν οι κοινές εγγραφές ώστε τα δύο σχολεία σε βάθος χρόνου να έχουν ισάριθμούς μαθητές. Αφού τόσα χρόνια παραβιάζονταν οι σχολικές περιφέρειες.

Η απόφαση όριζε ότι μεταξύ των 2 Δημοτικών για το επόμενο σχολικό έτος, 2 τμήματα της Α’ Δημοτικού θα γίνονταν στο 1ο Δημοτικό σχολείο και την επόμενη χρονιά στο 2ο Δημοτικό.

Ανακουφιστήκαμε, θεωρώντας πως η απόφαση με την εφαρμογή της, θα επέφερε ισορροπία στην σχολική κοινότητα του τόπου μας.

Αναμένοντας δε, την εφαρμογή μιας απόφασης δίκαιης, ως τώρα δεν προβήκαμε σε ενέργειες διαμαρτυρίας. Διαπιστώσαμε όμως με λύπη μας πως αυτή η ποιότητα συμπεριφοράς μας θεωρήθηκε από αρμόδιους και μη, ως αδυναμία. Πληροφορούμε πως δεν ήταν αποτέλεσμα ούτε αδυναμίας, ούτε χαλαρότητας ή αδιαφορίας. Είχαμε εμπιστοσύνη πως θα εφαρμοστούν τα αυτονόητα. Εν τέλει διαψευστήκαμε.

Η απόφαση δεν εφαρμόστηκε, αντιθέτως τροποποιήθηκε Κυριακή απόγευμα εις βάρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου, μία ημέρα πριν την κατανομή των μαθητών, προφανώς λόγω του εξωδίκου το οποίο εστάλη σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου και μερίδα γονέων οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου απέχει 1 χιλιόμετρο από το 2ο Δημοτικό. Βρίσκεται εκτός οικισμού (μόλις όμως 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού), με εύκολη πρόσβαση, χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση με αποτέλεσμα να μην απειλείται η σωματική ακεραιότητα των μαθητών από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Επίσης το σχολείο μας υλοποιεί πρόγραμμα Erasmus, συστηματικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής, πρόγραμμα αδελφοποίησης με σχολείο της Κύπρου και κοινές δράσεις συνεργασίας με 40 Ελληνικά σχολεία.

Επισημαίνουμε επιπρόσθετα, ότι βάσει της Απόφασης όλες οι σχολικές μονάδες της Κοινότητάς μας οφείλουν να διαθέτουν τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Τονίζουμε σε αυτό το σημείο πως το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου διαθέτει σύγχρονες και μεγάλης χωρητικότητας αίθουσες, κάποιες εκ των οποίων παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης μαθητών εδώ και χρόνια. Πληροί επίσης απόλυτα τις προϋποθέσεις για τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας , που σχετίζονται με τον covid 19.

Πως δικαιολογείτε κ. Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και κ. Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιάς Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου το 1ο Δημοτικό σχολείο να έχει 140 μαθητές έναντι του 2ού όπου έχει πάνω από 240; Το βρίσκετε σωστό;


Με τιμή
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
1ου Δημοτικού σχολείου Αρχαγγέλου Ρόδου