Νέες διαμαρτυρίες της Άγκυρας στη Ρωσία για τις παραβιάσεις

Εκ νέου διαμαρτυρήθηκε η Άγκυρα στον ρώσο πρεσβευτή για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να επεξεργαστεί τις αμερικανικές προτάσεις για τον συντονισμό των επιδρομών της στη Συρία με αυτές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε στα αιτήματα του Πενταγώνου και εξέτασε σε βάθος τις αμερικανικές προτάσεις για τον συντονισμό των επιχειρήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο συριακό έδαφος. Γενικά, οι προτάσεις αυτές μπορούν να τεθούν υπό επεξεργασία. Προσπαθούμε μόνο να αποσαφηνίσουμε από την πλευρά μας ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και αυτών του Πενταγώνου», δήλωσε ο στρατηγός, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αμερικανοί και ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συζητήσει την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από ρωσικό αίτημα, τρόπους για την αποφυγή οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού στο συριακό εναέριο χώρο. Οι δύο χώρες που πραγματοποιούν σε τακτική βάση αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, επρόκειτο να ρυθμίσουν έτσι ώστε οι επιδρομές τους να μην διεξάγονται στο ίδιο μέρος και ταυτόχρονα. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες για το θέμα δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε επανειλημμένα τον πρεσβευτή της Ρωσίας χθες για να διαμαρτυρηθεί για τις κατ’ επανάληψη παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και να τον προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα θεωρηθεί υπεύθυνη αν παρόμοια περιστατικά επαναληφθούν.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στην ιδέα μιας συνάντησης με ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα για να συζητηθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί μια επανάληψη των παραβιάσεων. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας είχε επίσης κληθεί το Σάββατο και τη Δευτέρα για τον ίδιο λόγο.

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από μια αύξηση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, με την Τουρκία, που τάσσεται σθεναρά κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.

Χθες επίσης η Μόσχα βομβάρδισε 12 στόχους που είχαν σχέση με την τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ στην περιοχή γύρω από την πόλη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία και στις επαρχίες της Δαμασκού, της Ιντλίμπ και της Λαττάκειας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία, πιστή σύμμαχος της Δαμασκού, διεξάγει επιδρομές στη Συρία για να βοηθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις. Τα αεροπλάνα της πλήττουν το ΙΚ, που ελέγχει το ήμισυ του συριακού εδάφους, καθώς και τις οργανώσεις ισλαμιστών ανταρτών και των «μετριοπαθών» που βρίσκονται κυρίως στα σύνορα με την τουρκική μεθόριο.

Οι ΗΠΑ είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού εξήντα χωρών που πραγματοποιεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο καθημερινές επιδρομές κατά του ΙΚ στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ, χωρίς να εξαλείψει την τζιχαντιστική οργάνωση.

Πηγή : newsbeast.gr

Pin It on Pinterest

Share This