Απόψε στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε μια μουσική εκδήλωση – διαμαρτυρία μέσω της δημιουργίας, μέσω του πολιτισμού μας, μέσω των τεχνών για την Ροδιακή Έπαυλη, η οποία κάθε μέρα που περνάει κινδυνεύει να καταρρεύσει. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο μοναδικής αρχιτεκτονικής και σημασίας για τον τόπο μας και η διαμαρτυρία γι αυτό έπρεπε να είχε αρχίσει πάρα πολύ καιρό πριν από τις τοπικές αρχές…Χρόνια πριν..
Ας μη σταθούμε σήμερα όμως στα αρνητικά σημεία του θέματος, παρά μόνο στα θετικά… Ας δούμε την ουσία, υλοποιήθηκε μια συλλογική προσπάθεια τοπικών φορέων του νησιού με μεγάλη συμμετοχή που με τις τέχνες τους δημιούργησαν για έναν κοινό σκοπό… Για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ας είναι αυτή η αρχή, σε μια νέα πορεία για τη Ρόδο να διεκδικήσει ότι της ανήκει και ότι της αξίζει ώστε να γίνει και πάλι το στολίδι του Αιγαίου και να πάψει να υφίσταται απαξίωση ως τόπος.
Σήμερα λοιπόν από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές του Γιώργου Παραγιού στη Λύρα και στο Λαούτο, οι μαμάδες της Ρόδου με διάφορες εκδηλώσεις, το τμήμα κιθάρας του Γ. Γιακουμάκη με τους μαθητές Ανδρέα Χριστοδουλίδης και Μαρία Τσιούφη, το τμήμα Κιθάρας της τάξης Γ. Κατσιμπρή με τον Τσάβαλο Αλέξανδρο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η μικτή χορωδία του Δήμου Ρόδου με τον μαέστρο της Μιχαλη Καλαετζη που τραγούδησε επίσης στη σκηνή και με τον Βασίλη Παπακωσταντίνου, η Σχολή Χορού «Βάλια-Χριστίνα Καρβέλη» με χορευτική παράσταση, το Τμήμα Πιάνου της τάξης Σεβ. Χατζηστρατή με τους μαθητές Αγησίλαο Χούλλη, Χατζηκαλημέρη Διαγόρα, Τσιλιπουνιδάκη Παναγιώτα, Αγάπη Γκαμάζοβα, Σεβαστή Πιλατέφη, το τμήμα Μονωδίας του Ωδείου της τάξης Ε. Ζαράκη, με τις μαθήτριες Ζωή-Μισέλ Μπακίρη, Στεφανία Μπούρδα και Ελισάβετ Τσολάκη.
Επίσης η χορευτική ομάδα του ΔΟΠΑΡ με τον κ. Τζέλλο έδωσε παράσταση ενώ ο Σύλλογος Φίλων Χορού πραγματοποίησε ανοιχτό μάθημα για το κοινό. Στη συνέχεια τοπικά συγκροτήματα έδωσαν συναυλίες πριν ανέβει στη σκηνή και να τραγουδήσει αφιλοκερδώς ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Έτσι στη σκηνή τραγούδησαν οι Νάνος Αναστάσιος (μπουζούκι), Μιχάλης Χατζηπέτρος (κιθάρα), Νάνος Θεοφάνης (πιάνο), Νετζίπ (τουμπερλέκι-φωνή), Μιχ. Μαντικός (τραγούδι) και Αγγελική Ροδίτη (φωνή), το μουσικό σχήμα SLEEP DEEP και οι Γιώργος Πούλο (μπουζούκι), Γιάννη Γιακουμάκης (κιθάρα) και Βιργινία Πρέκα (φωνή). Τέλος, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου της Ροδιακής Έπαυλης και της ανάπλασης του κήπου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Φώτης Χατζηδιάκος και Λίτσα Φτακλάκη, ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος Πολιτισμού Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος μάλιστα τραγούδησε και επί σκηνής, η Περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Μουτάφη, η υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Ειρήνη Σβύνου, o πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ρόδου Μπάμπης Ευθυμιάδης, ο Μιχάλης Κόκκινος, εκπρόσωποι της μη κερδοσκοπικής εταιρείας πολιτιστικής κληρονομιάς Ρόδου Riches, της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και πολλών ακόμα φορέων. Την εκδήλωση συντόνιζε και παρουσίαζε ο Δημοσιογράφος Τέρης Χατζηιωάννου.
Οι πολίτες της Ρόδου μπορούσαν να υπογράφουν σε βιβλίο με ψήφισμα για την αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης και αυτό το βιβλίο θα παραδοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για να παραχωρήσει την Ροδιακή Έπαυλη στον Δήμο Ρόδου απαιτεί υψηλό μίσθωμα.
Τα γραφειοκρατικά παιχνίδια, η απαξίωση όλων αυτών των χρόνων έγιναν αιτία ένα ακόμα πολιτιστικό μνημείο του τόπου μας να περιέλθει σε άσχημη κατάσταση και να κινδυνεύει να καταρρεύσει.
rodosreport.gr